Çıkış tarihi yine ertelenecek!

Boris Johnson, Brexit sürecini uzatacak gibi gözüküyor.

DÜNYA 04.10.2019, 16:02 05.10.2019, 12:34
Çıkış tarihi yine ertelenecek!

Bu durum, Brexit karşıtı kampanya üyelerinin İskoçya Yüksek Mahkemesi’ne Boris Johnson’u kanunlara uymaya zorlamak için başvuruda bulunduklarında anlaşıldı.

Kampanya üyeleri, Johnson’u bir şekilde Benn Kanunu’nu kullanmaya zorlamak için hukukî yolları araştırırken, Johnson’un hâlihazırda AB’ye uzatma mektubunu göndermeye hazırlandığını öğrendiler. Mahkeme, kampanya üyelerine, kendisine hükümet tarafından yapılan bildiride Başbakan Johnson’un AB’ye 19 Ekim’den önce bir mektup yollamaya hazır olduğunu söyleyerek Benn Kanunu’nun kullanılacağının sinyalini verdi. Mahkemeye giden kampanya üyelerinden Jo Maugham, kendilerine iletilen dökümandan şu kısımları Twitter hesabından paylaştı:

Döküman, Başbakan Johnson'un uzatma talebini hangi koşullarda yollayabileceğini, sürecin nasıl işleyeceğini ve uzatma talebi sürecinin başlatıldıktan sonra durdurulamayacağını açıklıyor.

Benn Kanunu, Birleşik Krallık Başbakanı’na Brexit son tarihini çeşitli durumlarda uzatabilmesi imkânını sağlıyor. 19 Ekim’e kadar Birleşik Krallığın bir anlaşmayla veya anlaşmasız şekilde çıkacağı kesinleşmezse, Başbakan Boris Johnson bu kanuna dayanarak Brexit son tarihini 31 Ocak’a kadar uzatabilecek.

Johnson, Birleşik Krallığı 31 Ekim’e kadar AB’den çıkarmak konusunda “yap ya da öl” şeklinde kesin konuşacak kadar net bir tutum benimsemişti. Son tarihin uzatılma çalışmalarının yapıldığının anlaşılması, zaten çok zor durumda olan başbakanı iyice sıkıntıya sokacak gibi gözüküyor.

Yorumlar (0)