Trump soğuk terler döküyor!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Joe Biden'ın oğlu hakkında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky'ye baskı yaptığı iddialarını reddetti.

DÜNYA 23.09.2019, 13:59 23.09.2019, 14:07
Trump soğuk terler döküyor!

Donald Trump, 25 Temmuz'da Vladimir Zelensky ile yaptıkları telefon görüşmesi için "harika bir sohbetti" dedi. Zelensky'ye uygunsuz hiçbir şey söylemediğini savundu. Başkan Trump'ın Ukrayna liderine yanlış bir şey söylemediğini savunmak zorunda kalması aslında bir süredir içinde bulunduğu zor durumun yansıması olarak görülebilir.

Trump'ın sadece 25 Temmuz'da değil, Temmuz ayı boyunca 8 kez Ukraynalı mevkidaşı ile telefon görüşmesi yaptığı iddia ediliyor. İddialara göre Trump'ın, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky’ye Joe Biden’in oğlunu araştırması ve soruşturması için sürekli baskı yaptığı, hatta kişisel avukatı Rudy Giuliani ile bu konu üzerinde çalıştığı öne sürüldü. Trump ise iddiaları reddediyor ve özel avukatı Giuliani'nin Kongre'de ifade vermesini sorun etmeyeceğini söylüyor.

"Biden'ı yıpratmaya çalışmıyorum"

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABC'ye dün verdiği röportajda, Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı'na herhangi bir konuda rahatsızlık vermediğini ve baskı yapmadığını söyledi. Dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump ise, Biden hakkında "Oğlumla hiç konuşmadım diyerek hata etti. Oğluyla konuştu, yine yalan söyledi. Biden'ı yıpratmaya çalışmıyorum fakat doğru olmayan bir şey yaptı." ifadelerinde bulundu.

Ardından da bir tweet atarak "Hunter Biden'ın dünyayı gezerek yabancı hükümetlerden ve oligarklardan büyük paralar topladığını, enerji veya başka bir konu hakkında hiçbir şey bilmemesine rağmen Ukrayna ve Çin'de servet kazandığını" yazdı.

Bu ayın başlarında, Capitol Hill’deki Demokratlar, Trump’ın 2020’de Ukrayna’ya müdahalede bulunmalarını isteme çabalarını soruşturmaya çağırmışlardı. Temsilciler Meclisi'ndeki İstihbarat, Gözetim ve Dış İlişkiler Komitelerinin Demokrat başkanları, “Ukrayna adalet sistemini manipüle etme çabaları” olarak nitelendirdikleri şeylerle ilgili telefon görüşmelerini soruşturmak için Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı'nı harekete geçmeye davet etmişlerdi. Joe Biden da, Cumartesi günü Temsilciler Meclisi'ne konuyu tekrardan incelemeleri ve sonrasında eğer gerekirse Trump'ı mahkemeye verme çağrısı yapmıştı. 

Mayıs ayında, iddiaları soruşturan Ukrayna Başsavcısı, Joe Biden ya da oğlu Hunter Biden'la ilgili herhangi bir yasa dışı işleme rastlamadıklarını açıklamıştı.

Öncesinde ne olmuştu?

Trump yönetiminden olduğu varsayılan ve ismini vermek istemeyen bir muhbir, aralarında Washington Post ve the Wall Street Journal'ın da olduğu önde gelen gazetelere, Başkan Donald Trump'ın yabancı bir lidere istediğini yapması karşılığında bir söz verdiğini iddia etmişti. Ardından bahsi geçen liderin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky olduğu, Trump'ın Zelensky'den istediği şeyin ise, daha önce Ukraynalı bir enerji şirketinin yönetim kurulunda olan Hunter Biden ve babası Joe Biden'la ilgili yolsuzluk soruşturması açmak olduğu ortaya çıktı. Trump'ın Zelensky'nin bu yardımına karşılık ABD'den Ukrayna'ya askeri kaynak göndereceği de yine en çok ses getiren iddialar arasındaki yerini koruyor.

Demokrat köstebek mi?

Trump ise tüm bu iddialara ve basında çıkan haberleri saçmalık ve iftira diyerek reddetti. Haberleri gazetelere verenin "yanlı bir köstebek" olduğunu söyleyen Trump, bu kişilerin telefon görüşmeleri hakkında bilgisi olmaması gerektiğini savundu ve "telefon görüşmelerimin tamamının ABD kurumları tarafından kaydedildiğini biliyorum. Benim neyi nasıl tartıştığım önemli değil, birileri Joe Biden'ın milyarlarca dolarını araştırmalı fakat kendisi bir Demokrat olduğu için bunu yapmazsınız." diye hem kendini savunmuş hem de sitem etmişti. Trump yönetimi, yazın başında Ukrayna'ya gönderilmesi planlanan 250 milyon dolar değerindeki askeri yardımı da bekletiyordu. Beklemenin sebebi kamuoyuna açıklanmamıştı.

New York'ta görüşecekler

Zelensky ve Trump, hafta içinde 74. BM Genel Kurulu toplantıları sırasında New York'ta ikili görüşme yapacak. Temsilciler Meclisi'nin Demokrat lideri Nancy Pelosi, ABD'nin ulusal güvenliği için "acil bir endişe kaynağı olduğunu" söyledi.

Biden'ın tepkileri

2020'de yapılacak ABD başkanlık seçimleri için Demokrat Partinin en güçlü adayı konumunda olan ve Demokrat partinin ön seçimlerine girecek Joe Biden ise, "Eğer ortaya çıkan bu haberler doğruysa, Başkan Trump'ın gücünü suistimal etme ve ülkemizi aşağılamak konusunda inebileceği seviyenin bir sınırı yok" açıklaması yaptı. Biden son yaptığı sosyal medya paylaşımında Trump'ın yabancı bir hükümetten yine destek almaya çalıştığını söyleyerek ona Beyaz Saray'ı 4 yıl daha emanet edemeyiz dedi.   

Trump'tan acilen yaptığı tüm telefon görüşmelerinin dökümünü yayımlamasını isteyen Biden, "Böylece Amerikalılar kendi yargısını kendileri verir" dedi.

Demokratlar, konunun Kongre'ye taşınmasını ve tüm detayların titizlikle açığa çıkmasını talep ediyor. 

Yorumlar (0)