Türkiye ile İran 3+3 üzerinde duruyor

Pazartesi günü Azerbaycan'a, salı günü Rusya'ya, çarşamba günü Ermenistan'a ziyarette bulunan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif bugün İstanbul'da.

GÜNDEM 29.01.2021, 11:30 30.01.2021, 14:02
Türkiye ile İran 3+3 üzerinde duruyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif Dolmabahçe Sarayı’nda bir araya geldiler. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile İranlı mevkidaşı Zarif, baş başa gerçekleştirdikleri görüşmeden sonra heyetler arası toplantıya geçtiler.

Heyetler arası toplantı sonrası Çavuşoğlu ve Zarif ortak basın açıklaması yaptı.

Çavuşoğlu: 3+3 formatı planlıyoruz

İlk olarak söze başlayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, görüşmelerde bölgesel konuları ve Türkiye-İran iş birliğini masaya yatırdıklarını, Güney Kafkasya'da ise 3+3 formatta bir iş birliği planladıklarını bildirdi.

Güney Kafkasya'da olacak barış ve istikrar ortamının herkesin yararına olduğunun altını çizen Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, bölgede var olacak normalleşmenin bölge ülkelerinin yararına olacağını, Ermenistan'dan da bu cihette yapıcı ve olumlu adımlar atmasını beklediklerini ifade etti.

İran'ın, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ile imzaladığı nükleer anlaşmayı her zaman desteklediklerini vurgulayan Mevlüt Çavuşoğlu, fakat Trump yönetiminin bu anlaşmadan çekildiğini, Biden yönetiminin tekrar bu anlaşmaya dönerek iş birliğini yeniden tesis etmesini umduklarını belirterek, "Bu şekilde kardeş İran'a karşı yaptırımlar da kalkmış olur." dedi.

Kaçırılan 15 Türk denizci ile ilgili de konuşan Bakan Çavuşoğlu, kaptanın ve mürettebatın şirket ile temasa geçtiğini, 15 Türk vatandaşının sağlık durumlarının iyi olduğu bilgisini aldıklarını, sürecin sürdüğünü ancak güzel haberleri yakında almayı umduklarını bildirdi.

Zarif: Erdoğan'ı İran'a bekliyoruz

Türkiye ile İran'ın zor günlerde her zaman birbirinin yanında olduklarını söyleyen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise zor günde dostluğun kıymetini bildiklerini, Tahran için İranlı şirketlerin Türkiye'deki varlıklarının çok önemli olduğunu, Türk şirketlerini de her zaman İran'a beklediklerini ifade etti.

Cuma namazından sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisini kabul edeceğini açıklayan Bakan Cevad Zarif, kendilerinin de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı İran'a beklediklerini, yakında tarihi netleştireceklerini kaydetti.

Zarif, Türkiye ile İran'ın Kafkasya konusundaki iş birliklerine ilişkin mevkidaşı Çavuşoğlu'nun açıklamalarına katıldığını, kesinlikle bu iş birliklerinin bölge ülkelerinin çok faydasına olacağını sözlerine ekledi.

Zarif'in Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan ziyaretleri

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Azerbaycan'ı ziyaretinde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e, işgalden kurtarılan toprakların yeniden inşası işini İranlı şirketlerin üstlenmeye hazır olduğunu, İran'ın Azerbaycan'a yakın oluşu sebebiyle diğer ülkelere göre daha avantajlı konumda bulunduğunu belirtmiş ve Karabağ savaşındaki başarının sadece Aliyev ve Azerbaycan halkına ait olduğu vurgusu yapmıştı. Zarif'in hem "mesafe sebebiyle diğer ülkelere göre avantaj" ifadesi hem de "zaferdeki başarının sadece Azerbaycan'a ait olduğu" vurgusu "Türkiye'yi saf dışı bırakma çabası" olarak yorumlanmıştı.

Cevad Zarif, gittiği Erivan'da ise "Ermenistan'ın işgalci olması, Ermenistan'ın toprak bütünlüğüne herhangi bir saldırının söz konusu olmamasına rağmen" Ermenistan'ın toprak bütünlüğünün İran'ın kırmızı çizgisi olduğunu belirtmesi ve Karabağ savaşında sivilleri vurduran Başbakan Nikol Paşinyan'a övgüler dizmesi şaşırtmıştı.

Yorumlar (0)