Solumun egzersizleri yapmak Koronavirüs semptomlarını azaltıyor

Fizyoterapist Nahide Koçer, Kovid-19 salgı ile önemi daha da artan solumun egzersizlerinde, akciğer kapasitesi artırıldığı için solunum yetmezliğindeki semptomlarının azaltılabileceğini söyledi.

SAĞLIK 29.01.2021, 12:55 31.01.2021, 15:06 Hanife
Solumun egzersizleri yapmak Koronavirüs semptomlarını azaltıyor

Doğuş Üniversitesi MYÖ Fizyoterapi Bölümü Öğr. Üyesi Nahide Koçer, hareketsiz yaşamın insan fizyolojisinde birçok sağlık sorunu meydana getirdiğini belirterek, pandemi döneminde artan solunum yetmezliği sorununa, her gün evde yapılacak olan solunum egzersizleri ile bu septomların azaltılabileceğini söyledi
Bireylerin evde kolayca uygulayabilecekleri solunum egzersizlerinden “diyafragmatik solunum” ile “büzük dudak solunumu” tavsiye eden Koçer, her gün 5-10 dakika kadar düzenli olarak yapılan bu egzersizle akciğer kapasitesinin arttırılacağını bununda solunum yetmezliği semptomlarına iyi geleceğini aktardı.

Solunum egzersizlerinin faydaları

Solunum semptomlarının egzersizlerle azaltmanın mümkün olduğunu aktaran Koçer, tavsiye ettiği iki solunum egzersizinde kronik hastalığı olanların doktorlarına danışarak yapması gerektiğinin altını çizdi.

Egzersizlerin evde nasıl yapılacağını aktaran Koçer, “Oturur pozisyonda vücut dengesinin iyi sağlanması gerekiyor. Bunun için ayakların yere tam basması ve kalça kemiklerinin her iki tarafına eşit yük binmesi lazım. Vücut dengesi sağlandıktan sonra bir el göğüs kafesinde, diğer el ise göbek deliğinin üzerine koyacağız. Solunum egzersizi sırasında üsteki el yani göğüs kafesinin hiçbir şekilde hareket ettirmeden, burundan nefes alıp ağızdan nefes vererek alttaki ele doğru karından nefes alma hareketleri yapılır.” sözleriyle tarif ederek sözlerine şunu ekledi:

“Göğüsün öne doğru itilmesi omurganın dik duruşu anlamına gelmiyor. Sanki bir balon yukarıya çekiyormuş hissiyle doğal bir pozisyonda, çene kemiğinin boğazın önüne doğru eğilecek şekilde durulması gerekiyor. Eller göğüs kafesinde ve karında dururken, büzük dudak solunumu sırasında dizlerin üstünde durabilir. Bu egzersizleri günlük 5-10 dakika yapabilirsiniz ancak, bu egzersizler sırasında her hangi bir nefes darlığı veya bir semptom yaşanırsa hemen bir uzmana danışılmalı.”

“Hareketsiz yaşam bel ve boyun ağrılarına neden olur”

Koronavürüs pandemisi nedeniyle insanların evlere kapanması, hareketsiz yaşamı daha da arttığını bununda insan fizyolojisinde sorunlar yaşattığını belirten Koçer, hareketsizlik ve yanlış hareketlerin omurgada eğriliklere, kasta asimetriğe ve kas güçsüzlüğünü neden olduğunu söyledi. 

Yanlış harekelere örnek olarak, tek kolla çanta taşımanın vücudun tek tarafını kuvvetlendirdiğini diğer tarafı kuvvetsiz bıraktığını bununda omurgada asimetriyle beraber bel, boyun ağrılarının yaşanmasına yol açtığını söyleyen Koçer, tek elle poşet taşımanın, uzun süre yüksek topuklu ayakkabı giymenin de vücutta problemlere yol açtığın vurguladı.

Koçer, günlük yaşamda yatarken, yataktan kalkerken, otururken ve yürürken belli noktalara dikkat edilmesi gerektiğini dikkat çekerek, sabah uyanıldığında kasların soğuk olması sebebiyle ani hareket durumunda kasların zedelenebileceğini bu yüzden de yataktan kalkarken vücut dengesini sağlanması gerektiğini söyledi.

Koçer son olarak, günlük 5-10 dakika düzenli olarak yapılan egzersizlerin boyun, bel ve omurga sağlığı koruduğunun da altını çizdi.
 

Yorumlar (0)