İran: Ermenistan'ın toprak bütünlüğü kırmızı çizgimizdir!

Karabağ savaşının ilk günlerinde Ermenistan'ı destekleyen, Azerbaycan'ın zaferi kesinleştikten sonra işgalden kurtarılan şehirlerin inşaasından para kazanmak için "Azerbaycan canımız" diyen İran, Ermenistan'a güzellemeler yapıyor. 2 gün önce Aliyev'i göklere çıkaran İran Dışişleri Bakanı Zarif, bugün de "Ermenistan'ın toprak bütünlüğü kırmızı çizgimiz" dedi ve katil Paşinyan'a övgüler dizdi.

GÜNDEM 27.01.2021, 14:22 28.01.2021, 11:34
İran: Ermenistan'ın toprak bütünlüğü kırmızı çizgimizdir!

Karabağ savaşının ilk günlerinde sınırdan Ermenistan tarafına geçen askerî kamyonlar sebebiyle haftalardır "Ermenistan'a silah ve mühimmat yardımı" suçlamasıyla karşı karşıya kalan, Ermenistan'ın sivillere yönelik saldırılarına ses çıkarmayıp iki tarafa itidal çağrısı yapan İran, Azerbaycan topraklarının imarına "yardım" etme isteğini iki gün önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'e iletmişti.

Görüşmede sıkça "mesafe" vurgusu yaparak İran'ın diğer ülkelere göre "maliyet" bakımından avantajlı olduğunu belirten İran Dışişleri Bakanı Zarif, ifadeleriyle Türkiye'yi Azerbaycan'ın imarından uzak tutmak istediğini açıkça ortaya koymuştu. Aliyev ile görüşmesinde Zarif sıkça "bu zaferin sadece Aliyev ve Azerbaycanlılar tarafından alındığını" söyleyerek Türkiye'nin çabalarını yok saymıştı.

İki yüzlü tavır

İran'ın Karabağ Savaşı boyunca sürdürdüğü iki yüzlü tavrında değişiklik olmadığı görüldü.

Bölgesel temaslar çerçevesinde Azerbaycan ve Rusya'dan sonra Ermenistan'a geçen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, mevkidaşı Ara Ayvazyan'la buluştu.

İki ülke ilişkilerinin ve bölgesel konuların görüşüldüğü buluşmada İran Dışişleri Bakanı Zarif, Ermenistan Cumhuriyeti dâhil olmak üzere, bölgedeki tüm devletlerin toprak bütünlüğünün, bağımsızlığının ve ulusal egemenliğinin önemli olduğunu belirterek, "Ermenistan'ın toprak bütünlüğü İran'ın kırmızı çizgisidir." ifadelerini kullandı.

30 yıldır Azerbaycan'ın öz topraklarını işgali altında tutan Ermenistan'ın toprak bütünlüğüne yönelik hiçbir tehdit ya da saldırı bulunmamasına rağmen Zarif'in "toprak bütünlüğü ve kırmızı çizgi" vurgusu yapması akıllara, İran'ın Karabağ savaşı boyunca sivilleri hedef alan Ermenistan'a tepki göstermek yerine "her iki tarafa" sivillere saldırılmaması çağrısını yapmasını getirdi. Karabağ Savaşı boyunca Azerbaycan tarafından Ermenistan'daki sivillere yönelik tek bir kurşun atılmamıştı.

Paşinyan'a övgüler...

"Ermenistan, İran'ın önemli komşusu" diyen Dışişleri Bakanı Zarif, işgalci Ermenistan devletini ve Ermenistan'ın katil başbakanı Nikol Paşinyan'ı, "ileriye yönelik atılımları" sebebiyle "övgüyle" andı.

Nikol Paşinyan'la da görüşmesi beklenen Cevad Zarif'in Ermenistan'daki görüşmelerini tamamlaması sonrası önce Gürcistan'a, ardından da Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Azerbaycan'daki kutlamalar sırasında okuduğu şiire çok sert tepki gösteren ve Türkiye'den sert karşılık gören Zarif'in, özellikle işgalci Ermenistan'a ve katil Paşinyan'a yönelik övgüleri sonrası Türkiye ziyaretinde neler söyleneceği merak ediliyor.

Yorumlar (0)