Türkiye'de kaç Suriyeli yaşıyor? Bakan Soylu açıkladı!

Türkiye'de yaşayan Suriyeli sayısını açıklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Yunanistan'ın göçmen politikasını yerden yere vurdu. Detaylar haberde...

GÜNDEM 16.06.2022, 15:01 Hakan Öksüz
Türkiye'de kaç Suriyeli yaşıyor? Bakan Soylu açıkladı!

"Ege Denizi’ndeki Geri İtmeler ve Boğulan İnsan Hakları Özel Raporu"nun kamuoyuna duyurulması programına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, merak edilen konulara dair bilgilendirmelerde bulundu.

Türkiye'deki Suriyeli sayısı 3 milyon 700 bin!

Türkiye'de ikâmet eden Suriyeli sayısını açıklayan Bakan Soylu, "Ülkemize şimdiye kadar en az 4 milyon 100 bin Suriyeli geldi. Burada kalanların sayısı ise 3 milyon 700 bin oldu. Gelen kişilerden 321 bini, uluslararası korumaya başvurarak başka ülkelere gitti. Yani son 2 yıldır Türkiye'de yaşayan mevcut Suriyeli sayısı 3 milyon 700 bin. Bu insanlara sahip çıkıyoruz ve barınabilecekleri yerler inşa ediyoruz." dedi.

"Batı ülkeleri, Yunanistan'a ses çıkarmıyor"

Soylu'nun gündemindeki konulardan biri de "Yunanistan'ın göçmen politikası" oldu. Yunanistan'ın 45 bin insanı geri iterek suç işlediğini kaydeden Soylu, "Bazı göçmenleri plastik mermilerle vurdular. Botunu batırdıkları göçmenler de var. İnsanlık dışı eylemler gerçekleştirdiler. Batı ülkeleri, bu insanlık dramı karşısında sessiz kaldı. Batı sadece görünüşte zengin, altı boş. Doğu ise tam tersi." ifadelerini kullandı.

"Gönderdikleri göçmenlerin, kayıtlarının tutulmasını istedik"

18 Mart günü Yunanistan ile bir anlaşmaya vardıklarını aktaran Bakan Soylu, "Onların tarafına geçen göçmenleri geri gönderebileceklerdi ancak kayıt tutmak koşuluyla. Bunların kaydının tutulmasını istedik. İlticaya başvuran göçmenleri gönderemeyeceklerdi. Baktığımız zaman 2017'den bu yana kabul ettikleri mülteci sayısında ciddi düşüş var. Son zamanlarda göçmenleri geri ittikleri vakalar ise arttı." diye konuştu.

"Kayıt tuttukları yok, anlaşmayı uygulamıyorlar"

Son 1,5 yıldır Yunanistan'dan gönderilen kişileri almadıklarını kaydeden Soylu, "İnsanlara işkence yapmayı bırakırlarsa alacağımızı söyledik ama durmuyorlar. Üstelik anlaşmayı da uygulamıyorlar, kayıt tuttukları yok. Çünkü biliyorlar ki, kayıt altına aldıkları mülteciler, uluslararası korumaya başvurarak Yunanistan'ı haksız duruma düşürebilir. Bundan dolayı insanların botlarını batırıp, öldürüyorlar. Batı ülkeleri, olup bitenlere gözünü kapadı." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)