Suriyelilerin geri dönüşü projesine Esad rejiminden yanıt: "İstemiyoruz"

Yüz binlerce insanın Suriye’den kaçmasına sebep olan Esad rejimi, Suriye'ye dönmek isteyen 1 milyon Suriyeli’yi kabul etmeyeceğini açıkladı.

GÜNDEM 21.05.2022, 15:12 21.05.2022, 17:39
Suriyelilerin geri dönüşü projesine Esad rejiminden yanıt: "İstemiyoruz"

Yıllarca süren iç savaş sebebiyle milyonlarca Suriyeli, topraklarını terk etmek durumunda kaldı.

Suriye, vatandaşlarını istemiyor

Avrupa'ya ve komşu ülkelere göç eden Suriyelilerin büyük bir çoğunluğu ise Türkiye'ye geldi.

Türkiye'nin Suriyelilere barınma ve alt yapı gibi temel ihtiyaçları içeren desteklerinden sonra 1 milyon Suriyelinin ülkelerindeki güvenli yerlere gönderilecekleri belirtilmişti.

Konuyla ilgili Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan olumsuz yanıt geldi. Söz konusu bakanlık, Türkiye'nin 1 milyon Suriyeli göçmeni Suriye sınırında bulunan "güvenli bölgelere" geri gönderme projesini kesinlikle kabul etmeyeceklerini açıkladı.

“Türkiye'yi finanse etmeme” talebi

Cuma günü Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamada, "Suriye Arap Cumhuriyeti hükümeti, bu oyunları reddediyor." sözlerini kullanarak Türkiye'yi finanse etmeme yönünde diğer ülkelere çağrı yaptı.

Sömürgecilik iddiası

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadelerinin "Suriye halkı ve Suriye ile topraklarının bütünlüğüne ve bağımsızlığına karşı saldırganlığını" açığa çıkardığını öne süren Suriye Dışişleri Bakanlığı, "Asıl hedef sömürgecilik. Güvenli bölge diye işaret ettikleri şey; aslında etnik temizlik." sözlerine yer verdi.

Erdoğan, “1 milyon Suriyeli’yi göndereceğiz” demişti

Mayıs ayının başında açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizde ağırladığımız 1 milyon Suriyelinin gönüllü dönüşünü sağlayacak bir projenin hazırlıkları içindeyiz." şeklinde bir bilgi paylaşmıştı.

Erdoğan, Suriye'deki güvenli alanlara hastane, konut, ekonomik altyapı ve okullar inşa edilerek 1 milyon Suriyelinin bu alanlara dönüşünün sağlanacağını açıklamıştı.

Erdoğan'a göre, 2016’dan beri 500 bin Suriyeli, Türkiye-Suriye sınırındaki güvenli alanlara dönüş yaptı.

Yorumlar (0)