Solunum Derneği’nden Türkiye için uyarı: “Dışarı çıkmayın”

Solunum Derneği TÜSAD, yarın sabah saatlerine kadar İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin batısındaki şehirlerde yaşayanların dışarı çıkarken dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Çöl tozlarının etkisinin hala geçmediğini dile getiren uzmanlar, özellikle solunum hastalıkları bulunan kişilerin zorunda olmadıkça dışarı çıkmaması gerektiğinin altını çiziyor. Çöl tozlarını maskeyle de olsa direkt olarak solumamakta fayda bulunuyor.

GÜNDEM 01.04.2022, 17:49
Solunum Derneği’nden Türkiye için uyarı: “Dışarı çıkmayın”

Meteoroloji Genel Müdürlüğü geçtiğimiz günlerde açıklama yaparak Kuzey Afrika tozlarının Türkiye semalarını etkisi altına alacağını dile getirmişti. 31 Mart sabahında başlayan çöl tozlu hava, 1 Nisan günü de devam etti. Yarının (2 Nisan) ilk ışıklarıyla birlikte etkisini yitirecek olan çöl tozları, başta Marmara olmak üzere Ege ve Batı Karadeniz’de büyük oranda etkili oluyor. Bu konuda konuşan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), solunum yolu hastalığı olan kişiler başta olmak üzere tüm vatandaşlar için uyarı yayınladı.



“Zorunda olmadıkça dışarı çıkmayın”

31 Mart sabahında başlayan çöl tozu istilası konusunda uyarılarını devam ettiren TÜSAD’dan MYK Üyesi Doç. Dr. Onur Turan, şu önemli açıklamalarda bulundu: “KOAH ve astım gibi kronik solunum rahatsızlıkları sebebiyle vatandaşlarımız her zamankinden çok daha fazla dikkatli olmalıdır. Bu çöl tozlarını direkt olarak solumaktan kaçınmalıyız. Ancak maske takarak bile güvende olmak pek mümkün olmayabilir. Bu kapsamda başta solunum hastalığı bulunan vatandaşlarımız olmak üzere tüm yaş gruplarının, mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalarını istiyoruz. 2 Nisan günü sabah ilk ışıklarla birlikte çöl tozlarının ülkemiz semalarındaki etkilerini yitireceğini tahmin ediyoruz. Vatandaşlarımız, o zamana kadar sabırlı olmalı ve evde vakit geçirmeli. Eğer dışarı çıkılmak zorunda kalınırsa da kaliteli maskeler ile kişi kendini korumaya almalıdır.”

“Solunum hastalıklarının seyri değişebilir”

“Ülkemiz semalarında etkili olan bu çöl tozları, halihazırda solunum yolu problemleri bulunan kişilerin hastalığını olumlu olarak değiştirebilir. Dışarı çıkmayacağımız gibi ev veya iş yerine, iç mekanlara toz girmesini de engellemeliyiz. Bu kapsamda camları ve kapıları mümkün olduğunca açmamalıyız. Son dönemlerde özellikle büyük şehirlerde hava kirliliği artmış durumda. Bu, solunum için ciddi tehdit boyutuna ulaştı. Biz TÜSAD olarak bu konuya dikkat çekmeye çalışıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her 10 kişiden 9’unu etkileyen hava kirliliği sebebiyle dünyada her sene yaklaşık 7 milyon kişi hayatını kaybediyor. Bu konu için sürdürülebilir ancak acil çözümlerin üretilmesi gerekiyor.”



TÜSAD nedir? 

Türkiye’nin göğüs hastalıkları konusunda ilk bilimsel meslek kuruluşu olan TÜSAD (Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği) 22 Haziran 1970 senesinde İstanbul’da kuruldu. Yurt genelinde şu anda 4500’ün üzerinde üyesi bulunan dernek, “halkın akciğer sağlığını korumayı” amaç edinmiştir. Bunun için faaliyetlerine hızla devam eden derneğin sloganı ise “Tükenmeyen bir nefesle”. 52 senelik geçmişi bulunan dernek bu süre zarfında 43 ulusal kongreye, sempozyuma, bilimsel toplantıya ve 2 dünya kongresine imza attı.

Yorumlar (0)