DSÖ uyardı: Sonraki pandemi böceklerden gelecek!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanları, koronavirüsten sonra ortaya çıkacak pandeminin "böcek kaynaklı" olacağını tahmin ediyor. İşte detaylar...

SAĞLIK 01.04.2022, 18:20 Hakan Öksüz
DSÖ uyardı: Sonraki pandemi böceklerden gelecek!

2020 yılının Mart ayında küresel bir krize dönüşen Covid-19 salgının etkileri halen daha sürüyor. Pandeminin dünyayı etkisi altına almasının üzerinden 2 yıl geçti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bundan sonraki salgının küresel çapta bir krize neden olmaması için kolları sıvadı. Yapılan açıklamaya göre bir sonraki salgın, böceklerden yayılabilir. DSÖ yetkilisi Dr. Sylvie Briand, "Risk gittikçe artıyor." diyerek uyarıda bulundu. Uzmanlar; bir sonraki pandeminin, dang humması ya da zika benzeri böcek kaynaklı bir virüsten gelişebileceğini bildiriyor.

Sonraki pandeminin kaynağı "arbovirüs" olabilir!

Konuya ilişkin yorumlarını aktaran Dr. Sylvie Briand, "Koronavirüsle savaşımız iki yılı aşkın süredir devam ediyor. Bu tür salgınlara hazırlık yapmamanın bedelini zor yoldan öğrendik. Aslında 2003 yılında yaşadığımız Sars krizi ve 2009'daki influenza salgını, bunun habercisiydi. Oradan ders çıkaramadık ve koronavirüse karşı ağır kayıplar verdik. Tahminlerimize göre bundan sonra yaşanacak pandemi, eklembacaklılardan bulaşan bir virüs olacak. Bunun başlatıcısının "arbovirüs" olacağını düşünüyoruz. Risk gittikçe artıyor." dedi.

Dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun tropikal bölgelerde yaşadığını hatırlatan Briand, bu bölgelerde virüs salgını tehdidinin çok fazla olduğunu söyledi. Zika ve sarıhumma riskinin her geçen yıl arttığını kaydeden Dr. Sylvie Briand, "Dang humması vakaları 2000 yılında yaklaşık 500 bindi. 2019 yılında ise 5 milyonu aştı." diye konuştu.

Jeremy Farrar: "Bunlar 21. yüzyıl hastalıkları"

Koronavirüs benzeri salgınların bu çağın hastalıkları olduğunu söyleyen İngiliz doktor Jeremy Farrar, kentleşme ve küreselleşme nedeniyle insanların birbirine daha çok temas ettiğini hatırlattı. Bu nedenle bulaşma oranlarının arttığını söyleyen Farrar, "İklim değişikliği, ateşin üzerine resmen benzin döküyor ve bulaşma hızını artırıyor. Kentsel nüfus arttıkça, bu tip 21. yüzyıl hastalıklarında da fazlalaşma görülecektir. Hedefimiz, önleyici tedbirler alarak bu hastalıkların etkisini sınırlandırma olacaktır." dedi.

Yorumlar (0)