Yeni iddia! Çöl tozu koronavirüsü taşıyabilir mi?

Çöl tozlarının yeni tip koronavirüsü (Covid-19) taşıyabileceğine ilişkin yeni bir iddia ortaya atıldı. İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hüseyin Toros, çöl tozlarının güneş ışığına fazla maruz kaldığını, bu nedenle yeni tip koronavirüsü (Covid-19) taşıma olasılığının bulunmadığını ifade etti. 

SAĞLIK 30.11.2020, 12:52 30.11.2020, 12:54
Yeni iddia! Çöl tozu koronavirüsü taşıyabilir mi?

Çöl tozları, yeni tip koronavirüsü (Covid-19) taşıyabilir mi? Bu sorunun cevabı son dönemde iyice merak edilmeye başlandı.

İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hüseyin Toros, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, çöl tozlarının uzun süre boyunca atmosferde yolculuk yaptığını ve güneş ışığına fazla maruz kaldığını, bu nedenle yeni tip koronavirüs (Covid-19) taşıma olasılığının bulunmadığını söyledi. 

"Çöl sahalarında fırtınalar meydana geliyor"

Prof. Dr. Toros, Orta Doğu ile Kuzey Afrika'da çöl sahalarının mevcut olduğunu belirterek, atmosferik koşullar sebebiyle çöl sahalarında fırtınaların meydana geldiğini, bunun üzerine küçük kum tanelerinin yukarılara taşınabildiğini ifade etti.

"Gayet normal bir olay"

Rüzgâr aracılığıyla her sene milyonlarca ton toz ve kumun denizleri ve kıtaları geçerek seyahat ettiğini ve bunun gayet normal bir olay olduğunu belirten Prof. Dr. Toros, en fazla Türkiye'nin güneyinde çöl tozlarının görüldüğünü söyledi.

"Daha çok bahar mevsiminde karşılaşılıyor"

Prof. Dr. Toros, çöl tozları ile özellikle bahar mevsiminde daha çok karşılaşıldığını belirtti. Türkiye'de bazen çöl tozlarının etkili olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Toros, atmosferik koşullar ve güneyli akımlar nedeniyle Türkiye'nin düşük oranda çöl tozlarının etkisi altına girdiğini belirtti.

"Türkiye genelinde düşük oranda görülüyor"

Türkiye'de güneyden başlayarak çöl tozlarının etkili olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Toros, bugün Türkiye'nin tamamında düşük oranda çöl tozlarının görüldüğünü, Salı günü itibarıyla çöl tozlarının batıdaki etkisini yitirmeye başlayacağı ifade edildi.

"Güneydoğu Anadolu'da daha yoğun olacak"

Prof. Dr. Toros, çöl tozlarının Türkiye'nin diğer kesimlerinde tüm hafta süresince etkili olacağını belirterek, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çöl tozlarının daha yoğun olacağını söyledi. 

"Çöl tozları sahradan kalkıyor"

Çöl tozunun daha çok yerleşim dışı bölgelerden kaynaklandığını kaydeden Prof. Dr. Toros, Türkiye'de "Çöl tozu yeni tip koronavirüsü (Covid-19) taşıyor." şeklinde bir iddia ortaya atıldığını hatırlattı.

Prof. Dr. Toros, çöl tozlarının sahradan kalktığını ve dünyanın değişik bölgelerine ulaştığını belirterek, söz konusu tozların Türkiye'ye güneş ışığı altında geldiğini ifade etti.

"Koronavirüsü taşıyamaz"

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) insanların fazla olduğu alanlarda olduğunu ancak çöl tozunun yerleşim bölgelerinden uzak mesafede bulunan sahralardan kalktığını aktaran Prof. Dr. Toros, çöl tozlarının uzun süre boyunca atmosferde yolculuk yapması ve güneş ışığına fazla maruz kalması nedeniyle yeni tip koronavirüs (Covid-19) taşıyamayacağını, bu nedenle endişelenmeye gerek olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Toros, "Çöl tozları, yeni tip koronavirüsü (Covid-19) taşımaz." diyerek son noktayı koydu.

Yorumlar (0)