Türkiye için çöl tozu uyarısı! Avrupa'dan gelecek 

İstanbul Teknik Üniversitesi, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Avrupa'da hafta boyunca etkili olacak çöl tozlarının yarın Türkiye'ye yoğunluğunu azaltarak geleceğini ancak olsa etkisini göstereceği uyarsın da bulundu.

YAŞAM 24.02.2021, 15:22 Hanife
Türkiye için çöl tozu uyarısı! Avrupa'dan gelecek 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, yarın itibariyle hafta boyu Avrupa'da etkili olacak çöl tozlarının Türkiye'ye de geleceğini duyurdu.

Çöl tozlarının her yıl farklı güzergahlar kullanıp kıtalar ve okyanusları aşarak farklı ülkelere gittiğini anlatan Toros, yaşanan durumun doğanın normal bir olayı olduğunu söyledi.

Şu anda Kuzey Afrika üzerinde oluşan alçak basınç sistemiyle havalanan çöl tozlarının, Avrupa üzerindeki yüksek basınç alanıyla Avrupa'ya taşındığını aktaran Toros, Avrupa’nın şu anda çöl tozunun etkisi altında olduğunu belirtti.

"Hafta sonu etkisini gösterecek"

Türkiye'nin de yüksek basınç alanı etkisinde bulunduğuna dikkat çeken Toros, hafta boyunca Avrupa'da etkili olacak çöl tozlarının perşembe gününde Türkiye’ye kadar yoğunluğunu azaltarak gelmesinin beklendiğini belirtti.

Toros, İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Modelleme Takımının atmosferik sayısal model değerlendirmesine bakıldığında, çöl tozlarının, yoğunluğu hafif de olsa hafta sonu ülke genelinde etkisini göstereceğini vurguladı.

Avrupa’da etkili olan çöl tozlarının özellikle kuzeyli hakim rüzgarların etkisiyle Türkiye'nin güney kesimlerine doğru inerek etkisini göstereceğini belirten Toros, hafta başından itibaren de kuzeyden başlayarak etkisini kaybetmesi beklediklerini belirtti.

Sağlık sorunu olan vatandaşlar dikkat!

Çöl tozunun taşınımı, sağlık sorunlarına da neden olabileceğine dikkat çeken Toros,  havadaki toz yoğunluğunun artmasının solunum sıkıntısı olanları etkileyeceğini ve yoğun toza maruz kalmanın da bağışıklık sistemimizi olumsuz etkileyeceğini belirterek vatandaşları dikkatli olması konusunda uyardı.

Yorumlar (0)