Savaşta 27. gün! Biden yeni yaptırımları açıklayacak

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 27. gününde de devam ediyor.  Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya ile müzakere görüşmelerinde uzlaşılacak konuların Ukrayna’da referandumda halka sorulması gerektiğini aktardı. Öte yandan Kiev'deki sokağa çıkma yasağı 23 Mart Çarşamba sabahına kadar uzatıldı.

GÜNDEM 22.03.2022, 22:02 23.03.2022, 01:37
Savaşta 27. gün! Biden yeni yaptırımları açıklayacak

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 27. gününde de devam ediyor. İşte Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili saat saat yaşananlar…

00.59 - Pentagon, Ukrayna’nın savaşı kazanabileceğini düşünüyor.

22.47 - BM Genel Sekreteri Guterres: Rusya, bu savaşı kazanamaz.

22.45 - Kremlin: Rusya'ya yönelik varoluşsal bir tehdit halinde Putin nükleer silahlara başvurabilir.

22.01 - Macron: Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle global gıda kriziyle karşı karşıyayız.

21.57 - Macron ile Putin Ukrayna'daki son durumu görüştü.

21.35 - Rus ordusu, uzun menzilli füzelerle cephanelikleri imha etti.

Biden yeni yaptırımları duyuracak

21.13 - ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Biden'ın, Avrupa'daki temasları çerçevesinde Rusya'ya Ukrayna savaşı sebebiyle uygulanacak olan yeni yaptırımları açıklayacağını bildirdi.

21.09 - Ukrayna: Mariupol kentinden ayrılmak isteyen 100 bini aşkın sivil mahsur durumda.

20.39 - Çekya, savaş sebebiyle kaçan Ukraynalılara Avrupa Birliği içinde dolaşım imkanı sunan vize vermeye başladı.

19.37 - Rus güçleri tarafından geçtiğimiz hafta kaçırılan Ukraynalı basın mensubu Roşina salıverildi.

19.07 - Harkiv'de bombardıman neticesinde bazı binalar ağır şekilde hasar gördü.

BM duyurdu: Ukrayna'da 953 sivil yaşamını yitirdi

18.19 - Birleşmiş Milletler tarafından Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da en az 953 sivilin yaşamını yitirdiğini, 1557 sivilin yara aldığını ve saldırılar sonrasında 3 mliyon 557 bin 245 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini söyledi.

17.51 - Mevlüt Çavuşoğlu, İİT 48. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaşta ateşin durdurulması yönündeki çağrısını yineledi.

17.43 - Fener Rum Patriği Bartholomeos'un, Polonya Cumhurbaşkanı Duda'nın resmi daveti sonrasında Polonya'yı ziyaret edeceği aktarıldı.

17.34 - Alman Çelik Birliği Başkanı Hans Kerkhoff, "Rusya'dan ithal edilen doğal gaz olmadan çelik üretimi şu anda yapılamaz." açıklamasını yaptı.

17.34 - Rusya’da yazılımcıların, yabancı firmalara gitmelerini engellemek ve istihdam yaratmak hedefiyle “siber ordu” oluşturulması teklif edildi.

Donetsk'te Rus yanlısı ayrılıkçıların olduğu bölgedeki kimi evler Rus saldırılarında zarar gördü

17.21 - Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarından sonra ülkenin değişik bölgelerindeki çatışmalarda siviller zarar görüyor. Donetsk'in Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolü altında bulunan yerleşim bölgelerinde bazı evler, bombardıman neticesinde ağır hasar gördü.

17.05 - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, 1 ay önce Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaşın "kazanılamayacağını" söyleyerek "Er ya da geç, savaş sahnesinden barış masasına geçilmesi gerekecek. Bu kaçınılmaz fakat tek soru şu: Daha kaç hayat yitirilmeli? Kaç bomba düşmeli?" sözlerini kullandı.

16.39 - Rusya'nın işgal saldırısında bulunduğu Ukrayna'nın Herson kentinin merkezindeki Rus askerleri, protesto gösterisi düzenleyen halka müdahale etti.  Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Geraşenko, Herson’daki Ukraynalıların Rus askerine karşı protesto düzenlediğini söyledi.

15.25 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı ve bir aydır devam eden savaş karşısında Rusya'ya yönelik farklı yaptırımların ve baskıların uygulanması gerektiğini ifade etti.

Rusya’dan Mariupol’a 2 ‘çok güçlü bomba’

15.13 -  Rus ordusunun Ukrayna’nın Mariupol şehrine iki "çok güçlü bomba" attığı bildirildi. Mariupol Belediye Meclisi hesabından gelen açıklamada, Rus ordusunun saldırılarının sürdüğü Mariupol’a Rus birliklerinin havadan çok güçlü 2 bomba attığı ve bunun neticesinde şehrin daha da büyük bir yıkıma uğradığı aktarıldı. Açıklamada, "Düşman, Ukrayna’nın Mariupol kentini aşağılık bir biçimde yok etmeyi sürdürüyor. Rus kuvvetleri, bugün 2 çok güçlü hava bombası attı. Kent daha büyük bir yıkıma uğradı." şeklinde ifadelere yer verildi.

15.05 - Savaş sebebiyle Ukrayna'ya dönemedikleri için Muğla'nın Bodrum ilçesinde ağırlanan Ukraynalı yelkenciler, Rus iş insanı Abramoviç'in Bodrum Limanı'na yanaştırılan "My Solaris" isimli yatını, denize açılarak protesto etti. 

“Rus saldırıları sebebiyle 117 çocuk öldü”

14.58 - Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya'nın ABD'deki kritik altyapılara ilişkin siber saldırı düzenlemesi olasılığına yönelik, "Rusya Federasyonu, ABD dahil olmak üzere Batı ülkelerinin pek çoğu gibi devlet düzeyinde haydutluk yapmıyor." sözlerini kullandı.

14.18 - Ukrayna’da süren savaş sebebiyle Ukrayna’ya dönemeyen Ukrayna Kürek Milli Takımı, Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde misafir ediliyor. Savaş başlamadan evvel planlanan takvimde, Köyceğiz’de 17 Şubat’ta kampa giren Ukrayna Kürek Milli Takımının kampı 15 Mart’ta sona erdi. Zorunlu olarak kampı uzatan Ukraynalı sporcular, Ukrayna’ya dönecekleri günü bekliyor. Savaşın bitmesini bekleyen kürekçiler telefonda yakınlarıyla görüşerek ve konakladıkları otelde haberleri ve gelişmeleri takip ediyor. 45 kişilik Ukraynalı sporcu kafilesi, Köyceğiz’deki vakitlerini gölde kürek çekerek geçiriyor.

13.58 - Bir Rus askerinin, Rus tankını para ödülü karşılığında Ukrayna ordusuna teslim ettiği aktarıldı. Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Andrusiv, bir Rus askerinin sosyal medyada kendi isteğiyle Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine teslim olduğuna yönelik bilgileri iletti. Andrusiv, birkaç gündür Rus askerlerince kullanılan Ukrayna telefon firmalarına ait numaraların tespit edilmesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirterek, tespit edilen numaralara bir şekilde "Rus askerlerinin para karşılığı Ukrayna ordusuna askeri araçlarıyla beraber teslim olma metotlarıyla" ilgili bilgilerin gönderildiğini iletti.

13.23 - Rusya'nın saldırdığı Ukrayna'da, saldırıların başından beri 117 çocuğun yaşamını yitirdiği, 155 çocuğun ise yaralandığı bildirildi. Ukrayna Başsavcılığı’ndan gelen açıklamada, Rus ordusu tarafından şu ana kadar düzenlenen bombardımanlar sonucunda 548 eğitim kurumu zarar görürken, 72'si ise tamamen yıkılarak kullanılamaz duruma geldi. Rusya-Ukrayna çatışmalarının başladığı tarih olan 24 Şubat'tan 22 Mart'a kadar 117 çocuk hayatını kaybederken 155 çocuk ise yaralandı.

Rusya-Ukrayna krizi, Yemen'i vurdu

13.12 - Rusya Ulaştırma Bakanı Savelyev, yaptırımlar sebebiyle yurt dışında, Rus havayolu şirketlerine ait olduğu belirtilen 78 uçağa el konulduğunu söyleyerek, 800’e yakın  uçağın ise Rusya’da tescil edildiğini duyurdu. Rusya Federasyon Konseyi’nde konuşma yapan Savelyev, yaptırımlar sebebiyle problemler yaşayan Rus havacılık sektörüne ilişkin de değerlendirmeler yaptı. Yaptırımlardan önce Rusya’ya ait 1397 uçağın bulunduğunu söyleyen Savelyev, “Yurt dışında el koyulması sebebiyle 78 uçağı yitirdik. Bunlar, Rusya’ya dönmeyecek.” sözlerini kullandı. Çok sayıda uçağın Rusya’da tescil edildiğini belirten Savelyev, “800’e yakın uçak Rusya’da tescil edildi ve Rus firması yoluyla sigorta ediliyorlar. Durumun pozitif yönde gelişmesi durumunda havayolu taşımacılığı hacmimiz bu yıl 90 milyon yolcuya ulaşabilir.” dedi. Batılı firmaların Rus uçaklarına el koyma tehlikesi sebebiyle Rusya’da bazı tur ve hava yolu şirketleri uluslararası uçuşlarına son vermişti. Rusya’da hava yolu şirketlerince kiralanan yabancı uçakların, bu şirketlerin malı olarak Rusya'da tescil edilebilmesine ilişkin izin 14 Mart tarihinde verilmişti.

13.03 - Ukrayna'ya saldırı düzenleyen Rus ordusunun 15 bin 300 askerini, 123 helikopterini, 99 uçağını ve 509 tankını kaybettiği aktarıldı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-22 Mart döneminde, Rus ordusunun kayıplarıyla ilgili bilgileri duyurdu. Ukrayna'ya saldırıda bulunan Rus ordusundan 15 bin 300 asker öldürüldü, Ruslara ait 123 helikopter, 99 uçak, 1556 zırhlı araç, 509 tank, 252 top, 45 hava savunma ve 80 roketatar sistemi imha edildi. Rus kuvvetleri 3 hafif sürat teknesi, 1000 araç, 35 insansız hava aracını ve 70 yakıt aracını kaybetti.​​​​

12.15 - Rusya’nın işgali altında bulunan Ukrayna’nın Zaporizhzhia şehrinde, araç hurdalarından çelik yelek üretiliyor.

11.10 - Rusya Savunma Bakanlığı, son 24 saat içinde Ukrayna’da, 137 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini duyurdu. Bakanlık Sözcüsü Konaşenkov, Moskova'da açıklamalarda bulundu, Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbas'taki ayrılıkçıların Ukrayna'da ilerlemeyi sürdürdüğü ve yerleşim birimlerini kontrol etmeye devam ettiğini kaydetti. Rusya’nın, Ukrayna'daki altyapı tesislerine saldırılarının devam ettiğini belirten Konaşenkov, "Ukrayna'da 1 gün içinde uçak saldırılarında 137 altyapı tesisi imha edildi." sözlerini kullandı.

10.55 - Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Yemen'de,İran destekli Husiler ile hükümet güçleri arasında 7 senedir devam eden iç savaş sebebiyle insani kriz derinleşiyor. Küresel anlamda birçok olumsuz yansıması olan Rusya-Ukrayna savaşının, krizin her geçen gün arttığı Yemen'de, gıdaya ulaşımın zora sokmasından endişe ediliyor. Ukrayna'daki savaşla ortaya çıkan enerji krizi ve akaryakıt fiyatlarında yaşanan artış, gıda fiyatlarını da olumsuz bir şekilde etkiledi. Taiz şehrindeki esnaf, ekonomik durgunluktan şikayetçi.

Zelenskiy: "Zafere yaklaşıyoruz"

08.12 - Japonya, Ukrayna'daki savaşla ilgili yaptırımları bahane ederek Rusya'nın, "aralarındaki barış müzakerelerini askıya alma" yönündeki kararının, "kabul edilemez" olduğunu açıkladı. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Rusya'nın, Japonya'nın kuzey bölgesinde ilhak ettiği Kuril Adaları sebebiyle iki devletin imzalamadığı barış anlaşması tekrar gündeme geldi. Dün Rusya'nın, Japon devletinin "Ukrayna'daki savaşla ilgili yaptırımları"nı bahane ederek "ikili barış müzakerelerini askıya alma" yönündeki kararına, Japonya’dan tepki geldi. Japonya Başbakanı Fumio, Rusya'nın "karşıt yaptırımları bahane ederek" Japonya ile barış müzakerelerini reddetmesini "kabul edilemez" olarak değerlendirdi. Meclis oturumunda açıklama yapan Kişida "Mantıksız ve tamamıyla kabul edilemez" şeklinde değerlendirdiği "Rusya'nın hamlelerini" protesto ettiklerini ifade etti.

08.03 - Ukrayna Lideri Vladimir Zelenskiy, Ukraynalılara hitap etti. Zelenskiy, zor bir günden geçtiklerini fakat bir adım daha zafere yaklaştıklarını belirtti.

07.30 - İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna’ya yönelik Rus saldırılarından sonra Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ve ailesine İngiltere’ye sığınması teklifinde bulunduklarını ancak Zelenskiy’nin bu teklifi reddettiğini bildirdi.

07.00 - Ukrayna Lideri Vladimir Zelenskiy batılı medya kuruluşlarına yönelik vermiş olduğu röportajda, Rusya Lideri Putin ile görüşmesi halinde Donbass ve Kırım konusunu görüşmeye hazır olduğunu söyleyerek, Rusya’nın Donbass ve Kırım Bölgesi’ndeki Luhansk ve Donetsk’i talep etmesine yönelik konulara değindi.

Savaşın başından bu yana 58 bin Ukraynalı, Türkiye'ye geldi

03.10 - İçişleri Bakanı Soylu, Ukrayna'daki savaşın başından bu yana 58 bin Ukraynalının Türkiye'ye geldiğini açıkladı.

01.56 - ABD Başkanı Biden, Ukrayna'da hipersonik füze kullanan Rusya'nın, bunu kullanma sebebinin; köşeye sıkışması olduğunu iddia etti. Biden, ülkedeki işletmeler ve firmaların 238 üst yöneticisi ile Beyaz Saray'daki bir araya gelerek, Ukrayna-Rusya savaşı kapsamında atılan adımları görüştü. Ukrayna konusunda attıkları adımlar için CEO'lara teşekkür eden Biden, "Putin hiçbir zaman NATO devletlerinin bu kadar birlik olabileceğini tahmin etmemişti. NATO hiç olmadığı kadar birlik ve beraberlik halinde, en büyük sebebi ise Putin." şeklinde konuştu.

01.18 - İsviçre hükümeti, Polonya'ya, Ukrayna'ya silah desteği vermesi için mühimmat sevk etmeyeceğini duyurdu. Polonya ziyareti esnasında devlet televizyonu SRF'ye açıklamalarda bulunan İsviçre Konfederasyonu Başkanı I. Cassis, Rusya-Ukrayna savaşı ve Rusya'ya yaptırımları değerlendirdi. Cassis, ziyareti esnasında görüştüğü Polonya Başbakanı Morawiecki'nin, Polonya'ya Ukrayna için mühimmat yollama tavsiyesinde bulunduğunu belirterek, "Bu tavsiye, tarafsızlığımız için uygun değil. Morawiecki'ye de bunu açık bir şekilde belirttim." sözlerini kullandı.

00.45 - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken Ukrayna’dan ayrılarak Polonya'ya giden Ukraynalı sivillerden bazıları, Katolik Kilisesinin manastırlarında ağırlanıyorlar.

ABD: "Rusya, savaş suçu işliyor. Kanıtlarımız var."

00.39 - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Kirby, Rusya’nın savaş suçları işlediğini anladıklarını ve bu konuda kanıtları toplama gayretlerine yardım ettiklerini açıkladı. Günlük basın toplantısında Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili değerlendirmeler yapan Kirby, “Savaşın 26. günündeyiz. Ruslar, ulaşmak için yola çıktıkları hedeflerinin önemli bir bölümüne ve henüz neredeyse hiçbirine erişemediler.” sözlerini kullandı. Rusya’nın halen Harkov, Mariupol, Çernihiv ve Kiev gibi şehirlere giremediklerine işaret eden Kirby, bu durumun Rusya ordusunu daha da öfkelendirdiğini söyledi. Kirby, “Bu öfkeye daha fazla bombardıman yaparak karşılık vermeye çalışıyorlar.” dedi. Bombardımanların büyük yıkımlara ve sivil kayıplarına neden olduğunu belirten Kirby, “Elbette Rus güçlerinin savaş suçu işlediğine dair açık kanıtlar görüyoruz ve bunun kanıtlarının toplanmasına yardım ediyoruz ancak bu, bir soruşturma sürecidir ve devam ediyor.” diye konuştu.

00.13 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşuk, son 24 saat içinde insani yardım koridorlarıyla yalnızca 8 bin 57 sivili güvenli alanlara tahliye edebildiklerini açıkladı. Video mesaj paylaşan Vereşuk, 21 Mart’ta sivillerin tahliye edilmesi için onaylanan 8 insani yardım koridorundan 7’sinin çalıştığını ifade etti. Son 1 gün içinde birtakım zorluklara rağmen 8 bin 57 kişiyi güvenli alanlara tahliye edebildiklerini söyleyen Vereşuk, “Mariupol’dan 3 bin 7 sivil Zaporojiya şehrine çıkarıldı. Kiev’deki köylerden de 4 bin 370 kişi tahliye edildi.” sözlerini kullandı. 

00.10 - Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan'ın, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ile Ukrayna sorununun çözümü ile ilgili Riyad'ın "ara buluculuk" yapması meselesini ele aldığı kaydedildi. Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'daki bilgilerde Bin Ferhan’ın, Lavrov ile görüşme gerçekleştirdiği kaydedildi. Bin Ferhan, söz konusu görüşmede ülkesinin Ukrayna krizini, barışçıl bir şekilde çözme meselesindeki destekleyici tutumuna dikkat çekti. Haberde görüşmenin detaylarına değinilmedi.

00.01 - Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, ABD’nin Moskova Büyükelçisi Sullivan'ın, ABD Başkanı Biden’ın Rusya Devlet Başkanı Putin’e yönelik sözleri sebebiyle Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrılması hakkında, Rusya'nın ayrım gözetmeksizin sivillere saldırdığını ve dünya genelinde yarattığı algının da kendi eseri olduğunu söyledi.

Yorumlar (0)