Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile 'MHRS' genelgesi

Sağlık Bakanlığı, MHRS'nin hasta memnuniyetine öncelik vererek, etkin bir şekilde kullanılması amacıyla 81 ildeki sağlık müdürlüklerine genelge iletti.

GÜNDEM 09.12.2021, 18:51
Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile 'MHRS' genelgesi

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, Bakan Fahrettin Koca imzalı genelgede, doktor çalışma cetvellerinin uygulanması ve planlanması, polikliniklerde randevu usulüyle muayene süreçlerinin izlenmesi, hizmete erişim hususlarında planlamanın hassasiyetle gerçekleştirilmesi ve yürütülmesi hususlarına yer verildi.

Genelgede, Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık merkezlerinde, Merkezi Hekim Randevu Sistemi çerçevesinde verilecek olan muayene randevu hizmetlerine dair esas ve usullerin, 'MHRS Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında Yönerge' doğrultusunda oluşturulduğu kaydedildi.

Sağlık müdürlerinin, MHRS hizmetlerinin yürütülmesi, planlanması, denetlenmesi, geliştirilmesi ve raporlanmasından sorumlu tutulduğunu ifade edilen genelgede, MHRS'ye dair süreçlerin il sağlık müdürlerinin sorumluluğunda, devlet hastaneleri başkanları ile yürütüldüğü belirtildi.

Genelgede, sağlık merkezlerinde MHRS uygulamalarının yürütülmesi, planlanması, denetlenmesi, geliştirilmesi ve raporlanmasından, doktor çalışma programının sisteme girişinin sağlanması, izlenmesi, çalışma programlarının düzenlenmesi, randevu alan hastaların randevu saatinde sağlık merkezinde olabilmeleri için gerekli olan tedbirlerin alınması, yurttaşların sağlık merkezinden ayrılmadan evvel uygun görülen ilk kontrol ve muayene randevularının verilmesine dair süreçlerin programlanmasından da başhekimlerin sorumlu tutulduğu kaydedildi.

"Kapasite artırılmalıdır"

Genelgede, doktor çalışma programlarının planlanması, uygulamaya konulması ve polikliniklerde randevu usulüyle gerçekleştirilen muayene süreçlerinin izlenmesi, hasta memnuniyeti ve hizmete erişim yönünden öncelik verildiğine işaret edildi.

Sağlık merkezlerinde aktif olarak görev alan doktorların, aylık çalışma cetvellerinin nitelikli bir şekilde planlanmasının öneminin altı çizilen genelgede, sağlık hizmetlerine ulaşımı kolaylaştıracak bir şekilde, az sürede çok hasta bakılarak değil, yaygın bir poliklinik hizmeti planlanarak, randevu usulüyle muayene kapasitesinin yükseltilmesi istendi.

"Söylentilere neden olacak uygulamalardan uzak durulmalıdır"

Genelgede, şu maddelere yer verildi: 

"Muayene süresi doktor ve ilişkili branşın özelliği doğrultusunda değişebildiğinden dolayı randevu aralıkları en etkili bir şekilde doktorlarımızca oluşturulmalı ve başhekimliklerimiz tarafından onaylanmalıdır. Kamuoyunda gündeme geldiği gibi '5 dakika içerisinde bir muayene yapıldığı' yönündeki söylentilere neden olacak uygulamalardan uzak durulmalıdır.

MHRS'ye esas olan poliklinikler için bütün doktorların 1 aylık tanımlı çalışma programı olmalı, belirli aralıklarla güncellenmeli ve sistem içindeki görünürlüğü sağlanmalıdır.

Gereksinim duyulması durumunda mesai dışı poliklinik hizmeti de verilmelidir.

MHRS verileri, sağlık müdürlükleri ve başhekimler tarafından izlenerek gerekli tedbirler ivedilikle alınmalıdır."

Yorumlar (0)