S-400 füzeleri ilk defa ateşlendi!

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 füzeleri, bugün ilk defa ateşlendi. 

GÜNDEM 16.10.2020, 15:30
S-400 füzeleri ilk defa ateşlendi!

Türkiye, geçen sene savunma alanında gücüne güç katmak için Rusya'da S-400 hava savunma sistemi satın almıştı.

Bu ayın başlarında S-400 füzeleri, test atışlarının gerçekleştirilmesi amacıyla Sinop'a doğru hareket etmişti. 

Sinop'a ulaşan S-400 füzeleri, bugün ilk defa ateşlendi. 

Ortaya çıkan görüntülerde, S-400 füzeleri ile test atışı yapılmasından sonra havada duman bulutlarının oluştuğu görüldü. 

Söz konusu test çalışmalarının, yaklaşık 10 gün boyunca devam edeceği bildirildi. THK'nın (Türk Hava Kuvvetleri), bunun için 10 tane "Banshee Hedef Uçağı" temin ettiği ifade edildi. 

"Banshee Hedef Uçaklarına" gerçekleştirilecek atışlar ile S-400 füzelerinin radar fonksiyonları, iletişim sisteminin kapasitesi, hedefleri belirleme ve takip etme kabiliyetinin yanı sıra komuta kontrol sisteminin işlevselliği denetlenecek. 

Kimler karşı çıkmıştı?

Kemal Kılıçdaroğlu

Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alınmasına karşı çıkanlar olmuştu. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, S-400 hava savunma sisteminin neden satın alındığını anlamadığını söylemişti.

Kılıçdaroğlu, "Hangi ülke Türkiye'ye saldıracak?" diyerek, söz konusu satın alımı "gereksiz" şeklinde nitelendirmişti.

Daha sonra kendisiyle çelişen Kılıçdaroğlu, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) tatbikat yapması halinde S-400 hava savunma sistemlerinin aktif hale getirilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Meral Akşener

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, S-400 hava savunma sistemlerinin depolarda küflenmeye terk edileceğini iddia etmişti.

Akşener, halktan alınan paralar ile Patriot'ların satın alınacağını öne sürmüştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "silah satma mücadelesinin aktörü" olduğunu ifade eden Akşener, S-400'lerin Saray'ı korumak için alındığını ileri sürmüştü. 

Pervin Buldan

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Türkiye'nin silahlanmaması gerektiğini belirterek, ülkenin F-35'lere veya S-400'lere gereksinimi olmadığını söylemişti. 

PKK terör örgütünün siyasi kanadında bulunan isimlerden biri olan Buldan, halkın kaynaklarının "savaş rejimi" için kullanıldığını iddia etmişti.

Uğur Dündar

Gazeteci Uğur Dündar, S-400 hava savunma sistemlerinin "boru" haline geldiğini belirtmişti.

NATO'ya rağmen S-400 füzelerinin alınmasının yanlış bir karar olduğunu iddia eden Dündar, bunun kötü sonuçlara yol açacağını söylemişti. 

Yılmaz Özdil

Gazeteci Yılmaz Özdil, S-400 hava savunma sistemlerinin aktive edilmeyeceğini ve radarının açılmayacağını öne sürmüştü.

Özdil, S-400'lerin fişinin bile takılmayacağını belirterek, hükümetin Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) çekindiğini ifade etmişti.

Nevşin Mengü

Nevşin Mengü, uzmanlar ile yaptığı görüşmelere göre, S-400 hava savunma sistemlerinin Türkiye'nin sınırlarını koruyacak kapasitede olmadığını ifade etmişti.

Mengü, S-400 füzelerinin çok sınırlı bir bölgeyi koruyabileceğini öne sürmüştü.

Yorumlar (0)