Rusya: Ukrayna garanti verdi, anlaşmaya döndük

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna tarafından verilen yazılı garantinin yeterli bulunduğunu açıklayarak tahıl anlaşmasına geri dönüldüğünü duyurdu. Açıklamada, Türkiye ile BM'nin desteklerine dikkat çekildi.

GÜNDEM 02.11.2022, 13:51 03.11.2022, 14:26 Hakan Öksüz
Rusya: Ukrayna garanti verdi, anlaşmaya döndük

Tahıl koridorunu kullanan Ukrayna'nın, Karadeniz'deki Rus filosuna saldırılar düzenlediğini bildiren Kremlin yönetimi, anlaşmadan çekildiklerini duyurmuştu. Rusya lideri Putin, "Ukrayna, gemilerimizi vurmayacağını garanti ederse anlaşmaya geri döneriz." demişti. Bunun üzerine harekete geçen Türkiye ile Birleşmiş Milletler (BM), tahıl anlaşması kapsamındaki uygulamaların Rusya olmadan devam edeceğini aktarmıştı.

"Verilen garantiler yeterli bulundu"

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan son dakika açıklamasına göre Kremlin yönetimi, tahıl anlaşmasına geri dönmeye karar verdi. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Rusya Savunma Bakanlığı, "Türkiye ile BM'nin desteğinin ardından Ukrayna yönetimi, yazılı garanti verdi. Rus gemileri güvende olacak. Bu garanti yeterli bulundu. Rusya, tahıl anlaşmasındaki katılımını sürdürecek." ifadelerine yer verdi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Ukrayna yönetimi, koridorun sadece tahıl sevkiyatı için kullanılacağını bildirdi." dedi.

Erdoğan: "Putin ile görüştüm"

AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da tahıl girişimine ilişkin açıklamada bulundu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, Rusya mevkidaşı Sergey Şoygu ile görüştüğünü aktaran Erdoğan, "Ben de Putin ile görüştüm. Rusya, bugün saat 12.00 itibarıyla anlaşmaya dönme kararı aldı. Putin'in de tavsiyesiyle Cibuti ve Sudan gibi fakir ülkeler, bu koridordan öncelikli olarak faydalanacak." duyurusunu yaptı. 

Yorumlar (0)