Tahıl anlaşması krizi: Dünya basını Türkiye’nin çabalarını konuşuyor

Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasından çekilme kararının ardından hızla eyleme geçen Türkiye, Ukrayna ve BM ile yeni bir anlaşmaya vardı. Basın kuruluşları, düzenlenen girişimleri haberlerine aktardı.

GÜNDEM 02.11.2022, 11:37 03.11.2022, 14:26
Tahıl anlaşması krizi: Dünya basını Türkiye’nin çabalarını konuşuyor

Moskova idaresinin Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan geri çekilmesinin ardından BM, Ukrayna ve Türkiye harekete geçti. Küresel piyasaya gıda gönderilmesini sağlayan protokolü canlı tutmak için ortaya çıkarılan çaba, dünya basının gündeminde büyük yer kapladı.

“Türkiye, Rusya ile görüşmeler sağlıyor”

Türkiye ve BM’in tahıl anlaşması adına mücadelede bulunduğunu aktaran Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, haberinde, "Türkiye ve Birleşmiş Milletler, Ukrayna'nın Karadeniz üstünden hububat yollamasına izin veren protokolü kurtarmak adına uğraşıyor." denildi. Anlaşmayı kurtarabilmek adına Türkiye’nin Milli Savunma Bakanlığı’nın Rusya ille görüşmeler sağladığı da ifade edildi. Öte yandan, "Rusya tarafından alınan karar sonrasında küresel gıda maliyeti artacak gibi görünüyor. Bu durum, dünya genelinde on milyonlarca insanın açlık ve kıtlığa atıldığı krizi arıttırabilir." tespitinde bulunuldu.

Washington merkezli radyo ağı, Erdoğan'ın sözlerine dikkati çekti

Rusya’nın tahıl anlaşmasından çekilmesi hakkında haber yapan diğer bir basın kuruluşu ise Washington merkezli radyo ağı NPR oldu. NPR haberinde, "Rusya tahıl anlaşmasından çekilirken, söz konusu anlaşmayı canlı tutabilmek adına yoğun küresel mücadele sürdürülüyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarafından "Rusya kanadının bu hususta tereddütlü bulunsa da insanlığa hizmet adına uğraşlarımız kararlılıkla devam edecektir." dediğine dikkat çekildi.

Diğer taraftan, tahıl anlaşmasından geri çekile kararı verilmesiyle ilgili olarak, "Rusya, cumartesi günü Türkiye ve BM’ye, filosuna gerçekleştirilen saldırı sebebiyle Karadeniz'de bulunan gemilerin güvenliğini net bir şekilde garanti edemeyeceğini ifade etti." notu paylaşıldı.

“Protokol kurtarılmaya çalışılıyor”

"BM ve Türkiye, tahıl ihracatı protokolünü kurtarmaya uğraşıyor" şeklinde haberi ele alan Bloomberg, Moskova idaresinin güvenli geçiş mutabakatını askıya aldığını ifade etti.

Aynı haber içerisinde, Kremlin'in Karadeniz'de bulunan donanmasına karşı bir saldırıyı neden olarak göstererek, protokolden süresiz şekilde çekilme kararı verdiği hatırlatıldı. Bu durum üzerine hem BM’nin hem de Ankara'nın, tahıl koridoru güzergahından ihracat girişimini sürdürme yolları bulmaya çalıştığı kaydedildi.

Yorumlar (0)