Ömer Çelik: İsveç sözünü tutamadı, Finlandiya kendisini ayrıştırabilir

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a benzetilen bir maketin asılması ile Kuran-ı Kerim yakılması gibi olayları "terör eylemi" olarak nitelendirdiklerini söyledi. Avrupa'da aşırı sağ ile birlikte Türkiye ve İslam düşmanlığının tırmandığını kaydeden Çelik, "İsveç, verdiği sözleri tutamadı. Finlandiya kendisini bu durumdan ayrıştırabilir." dedi. Ömer Çelik, seçim tarihinin 14 Mayıs olarak kesinleştiğini de söyledi.

GÜNDEM 25.01.2023, 13:15 25.01.2023, 17:08 Hakan Öksüz
Ömer Çelik: İsveç sözünü tutamadı, Finlandiya kendisini ayrıştırabilir

Bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, gündemin sıcak başlıklarına ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. 

Ukrayna-Rusya savaşına ve İsveç'te yaşanan Kuran-ı Kerim yakma olayına değinen Çelik, "Avrupa'da Rusya'ya yönelik eskiden beri negatif bir algı var. Rusya'ya karşı çıkarken kendi içlerindeki tehdidi göremiyorlar. Avrupa'da aşırı sağ tehlikesi var. Orada Avrupa demokrasisine ve AB'ye karşı bir güruh var. Eskiden Yahudileri hedef gösteriyorlardı, şimdi sıra Müslümanlara geldi. Bu aşırı sağ grupları destekleyen AB ülkeleri var." dedi.

"En tepede olan şey Erdoğan düşmanlığı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çok güçlü bir figür olduğunu kaydeden Ömer Çelik, "Bu eylemi gerçekleştirenler ve destek verenler Nazi. En tepede olan şey Erdoğan düşmanlığı. Onu kaldırınca da bir Türkiye ve İslam düşmanlığı ile karşılaşıyorsunuz. Bunlar bildiğiniz faşist. Avrupa için ciddi tehlike teşkil ediyorlar. Avrupa'daki merkez yönetimlerin bunlara müsamaha göstermesi, son yıllarda aşırı sağı güçlendirdi. Yakma eylemini finanse eden de bir gazeteci oldu. " ifadelerini kullandı.

"İsveç başbakanı karşı çıkıyor ama engelleyemiyor, zaafiyet var"

Aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran-ı Kerim yakmasını terör eylemi olarak niteleyen Çelik, "İsveç'te aşırı sağcıların güçlü olduğu bazı yapılar mevcut. İsveç'in olası NATO üyeliğini baltalamaya çalışıyorlar. İsveç Başbakanı çıktı konuştu. 'Bunlar bizim NATO'ya girmemizi engellemeye çalışıyor.' dedi. Eğer siz bunu görüyorsanız ancak engelleyemiyorsanız burada bir zayıflık var demektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketinin yakılmasına karşı çıktıklarını söylediler ama daha sonra gerçekleşen eylemleri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdiler. İsveç'in terörle mücadele yasasını değiştirmesi gerekiyor. Bu tür gösteriler, terör eylemi olarak tanımlanmalı." değerlendirmesinde bulundu.

"Finlandiya bu durumdan kendisini ayrıştırabilir"

İsveç'in üçlü mekanizma kapsamında hedeflenen hiçbir sözünü tutmadığına değinen Çelik, "Masada maalesef ilerleme yerine gerileme var. Bu üçlü mekanizma fikri bizden çıkmadı. Onlar işi buraya taşıdı. İsveç, sözlerini yerine getiremiyor. Bu şartlarda üçlü toplantının bir manası da kalmıyor. Finlandiya bu durumdan kendisini ayrıştırmak istiyor. Sonuçta bunlar iki farklı ülke. Terör konusunda doğru adımları atması halinde Finlandiya kendisini pozitif yönlü ayrıştırabilir. NATO'nun kurucu ülkelerinden biriyiz. NATO'dan bizi çıkarabileceklerini düşünenler, akıl tutulması yaşıyor." dedi.

"Seçim tarihi kesinleşti, 14 Mayıs!"

Seçim tarihinin 14 Mayıs olarak kesinleştiğini belirten AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Sandık güvenliği konusunda herhangi bir sorun yok. Muhalefette kalite arıyoruz ancak maalesef paralel bir evrende yaşadıklarını görüyoruz. Bir yıldır altılı masa toplantıları yapılıyor ama herhangi bir siyasi sonuç göremedik." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)