İsveç Başbakanı provokatörleri suçladı

İsveç Başbakanı Kristersson, İsveç'in NATO'ya girmesinin ne denli ciddi olduğunu bazılarının algılayamadığını ve provokatörlerin ülkenin üyeliğini önlemeye çalıştığını dile getirdi.

DÜNYA 25.01.2023, 01:32
İsveç Başbakanı provokatörleri suçladı

Ulf Kristersson, Stockholm'de basın toplantısı gerçekleştirdi.



"Türkiye'ye saygı duymak durumundayız"

II. Dünya Savaşı'nın ardından ülkenin en ciddi güvenlik problemini yaşadığını kaydeden Kristersson, "Ülkemizin NATO'ya üyeliğinin ne denli ciddi olduğunu bazıları algılayamıyor. Provokatörler, ülkemizin üyeliğini önlemeye çalışıyor. Türkiye ile yeniden işleyen bir diyaloga dönmek istiyoruz. Türkiye'ye saygı duymak durumundayız, kendi kararlarını kendileri verir. Bu sürecin sakinleşmesini istiyoruz." dedi. 



"Finlandiya tek başına da üye olabilir"

İsveç Başbakanı, Finlandiya'nın İsveç ile NATO'ya birlikte katılmak istediğine işaret ederek, "Finlandiya, halihazırda NATO'ya bizimle birlikte üye olmak istiyor. NATO'ya üye olmamız engellenirse bu durum Finlandiya'nın NATO'ya girmesine engel oluşturmaz." dedi.



Erdoğan'ın açıklamaları hakkında da konuştu

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'e yönelik olarak yaptığı son açıklamalar hakkında da konuşan Kristersson, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması hakkında yorumda bulunmayacağım. Bunu hiç kimsenin, 'Türkiye Cumhurbaşkanı kapıyı kapattı.' şeklinde değerlendirdiğini düşünmüyorum." diye konuştu. 



"İsveç'in güvenliği için neticeleri olur"

Kristersson, ülkesinin NATO üyeliği hususunda açık konuşmak istediğinin altını çizerek, şu ifadelere yer verdi:

"28 ülke, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği hususunda bireysel kararlar aldı, Türkiye ise kendi kararını veriyor. Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasındaki anlaşmaya riayet etmemiz için işleyen bir diyalog gerekiyor ve bu garip bir durum değil. Aksi halde bunun ülke güvenliği için neticeleri var."

Yorumlar (0)