Meclis açılıyor, "yargı paketi" açıklanacak

TBMM 1 Ekim itibariyle yeni yasama yılına başlıyor. Yargı Reformu Stratejisine yönelik yargı paketinin ilk 39 maddesiyle ilgili Mehmet Muş bugün konuştu.

GÜNDEM 30.09.2019, 14:16 30.09.2019, 14:52
Meclis açılıyor, "yargı paketi" açıklanacak

19 Temmuz’da tatile girmiş olan TBMM yeni yasama yılına 2 buçuk aylık aranın ardından 1 Ekim Salı günü yoğun bir gündemle başlayacak. Gündemin en önemli maddesinin “Yargı Reformu Stratejisine” yönelik yargı paketi olması bekleniyor.

AK Parti tarafından CHP, MHP ve İYİ Parti’ye sunulan taslak metinin HDP grubuna da gönderildiği biliniyor. Taslak metin yaklaşık 40 maddeden oluşan paketin kapsamının 15 kanunda değişiklik öngördüğü belirtildi. 

Maddelerin yargılamanın hızlanması, istinaf mahkemesi kararlarına Yargıtay denetimi, KHK ihraçlarıyla ilgili soruşturmalardan beraat etmiş olanlara pasaport iadesi ile ilgili değişikliklerin paketin kapsamı içinde olması bekleniyordu.
Siyasi partilerin grup toplantıları da aynı gün gerçekleştirilecek ve grupların değerlendirmeleri sonrasında takip eden hafta içinde bir yasa teklifi haline dönüştürülüp TBMM Başkanlığı’na sunuşu yapılacak. 

AK Parti Kızılcahamam’da CHP Abant’ta

Meclisin açılışını takip eden ilk hafta AK Parti grubu Kızılcahamam’da CHP grubu ise Abant’ta kampa gireceği için ilk haftanın gündeminin çok yoğun olmaması bekleniyor. İlk hafta uluslararası sözleşmelerin onayına ilişkin kanun teklifleri ele alınacak.

AK Parti’nin beklentisinin teklifin Adalet Komisyonu’nda değerlendirilmesi ardından Genel Kurul’a getirilmesiyle hemen yasalaştırılması olduğu ifade edilirken, CHP’nin teklifi bir yenilik olarak değerlendirmemesi ve bu sebeple de farklı meslek örgütleri ve siyasi partilerle görüşmelerinin ardından oluşturduğu ayrı bir teklifi Meclis Başkanlığı’na sunması bekleniyor.

İnfaz kanunuyla ilgili olarak Ak Parti’nin sunacağı teklifte beklenen değişiklikler yer almadı. AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı kanuna yönelik güncel durumu  “İnfaz düzenlemesi siyasi pozisyonlara göre değerlendirilecek bir konu değil. Daha önce MHP’nin bu konuya ilişkin bir teklifi vardı. Ona baktık. O çerçevede bir taslak var elimizde. Bu konuyu en hızlı şekilde yapmaya çalışacağız.” dedi. MHP daha evvel 5 yıl şartlı ceza indirim öngören bir teklifi mecliste gündeme getirmişti ancak bu başlık şimdilik ikinci yargı paketine ertelendi.

Nöbetçi Bakan uygulaması da yasa teklifinde Cumhurbaşkanlığı sisteminde yaşanan sorunları tespit etme amacıyla Fuat Oktay başkanlığında kurulan komisyonun çalışmaları sonunda kurulacak. Yeni sistemin en mühim sorunlarından biri olarak görülen milletvekillerinin bakanlara ulaşamaması sorununu çözme amacıyla gelmesi beklenen uygulamanın detayları ise öngörülen içtüzük değişikliğiyle aşılması bekleniyor.

AK Parti Grup Başkan Vekili Muş bugün konuştu

Muş’un yaptığı açıklamaya göre 39 maddeden oluşan ilk teklif bugün verildi.

Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş İstinaf mahkemelerinde kesinleşen davalara ve ifade özgürlüğüne yönelik davalarda Yargıtay yolunun açıldığı belirtildi. Kusurlu içerik barındıran internet sitelerine yönelik yasaklarda sitenin tamamının değil yalnızca sorunlu içeriğe yönelik kısıtlamalar getirileceği ifade edildi. 

İki yeni yargılama usulü

Muş ayrıca iki yeni yargılama usulünün de teklifin gündeminde olduğunu ifade etti. Bunlardan ilki pek çok Avrupa ülkesinde ve Amerika’da da yaygın olarak kullanılan seri mahkeme usulü ve bu usul Cumhuriyet Savcısı ve şüphelinin anlaşması üzerine kurulu bir sistem.
Diğer bir usul olan basit yargılama ise belli suçlarda duruşmasız yargılama yöntemini öngörüyor.

Uzun tutukluluk sürelerine çözüm geliyor mu?

Grup Başkanvekili Muş, kamuoyunun gündeminde de epey süre yer edinen uzun tutukluluk sürelerine ilişkin değişiklik öngörüsünde bu süreyi bir cezalandırma yöntemi olmaktan çıkarıp yalnız soruşturma sürecinin bir unsuru olarak devam ettirmenin gerekliliğinin altını çizdi.

Ayrıca mağdur haklarına da güçlendirme öngören teklif doğrultasında adli görüşme odaları ve çocuk görüşme merkezleri kurulması planlanıyor.

Hukuk mezunlarına sınav geldi

Dikkat çeken bir başka mesele hukuk fakültesi mezunlarına hukuk mesleklerine giriş sınavı getirilmesi oldu. Bundan sonra bu alandaki meslekleri icra etmek isteyen önümüzdeki seneden itibaren kayıt yaptıran mezunların en az 70 puan alması gerekiyor.

Bunun yanında hâkim ve savcı mülakatlarını yapan kurulda taban genişlemesi öngörülüyor ve meslekte 15 yılı geçirmiş olan avukatlara yeşil pasaport verilecek. Çeşitli sebeplerle el konulmuş olan pasaportların iadesinde İçişleri Bakanlığı onayında ise bir değişim söz konusu değil.

Yorumlar (0)