Lekeli oy pusulası geçerli sayılacak mı?

YSK (Yüksek Seçim Kurulu), İYİ Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk'ün, 'zarflar veyahut oy pusulalarında, mürekkep izi veyahut leke izi olması durumunda geçerli olup olmayacağı' yönündeki müracaatı üzerine, bu husustaki 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'daki ilgili maddelerinin açık ve net olduğunu kaydetti ve 'görüş verilmesine yer olmadığına' hükmetti.

GÜNDEM 11.05.2023, 01:31
Lekeli oy pusulası geçerli sayılacak mı?

14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak olan seçim için Hollanda'ya nakledilen 225 oy pusulasının hatalı çıkması ve bahse konu pusulaların tutanak altına alınarak kullanılmamasının akabinde, İYİ Partili Öztürk, YSK'ya müracaat etti.

Öztürk, 'zarflar veyahut oy pusulalarında, mürekkep izi veyahut leke izi olması durumunda geçerli olup olmayacağı' yönünde YSK'dan görüş talep etti.



YSK'dan yanıt

YSK, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un, 98'inci ve 101'inci madde hükümleri açık olduğundan bu hususta 'görüş verilmesine yer olmadığına' hükmetti.

98'inci madde, "Üzerinde sandık kurulu mührü olmamasına karşın Türkiye Cumhuriyeti YSK amblemi, filigranı ve ilçe seçim kurulu mührü yer alan zarflar ile üzerinde çizik veyahut leke olsa bile bunun özel işaret koymak maksadıyla yapıldığı kesin olarak tespit edilemeyen zarflar geçerli olarak sayılır." hükmünü kapsıyor. 

101'inci maddede ise "Aşağıdaki durumlar oy pusulalarını geçersiz yapmaz: 1. Zarfların açılması veyahut oyların okunması esnasında yırtılması. 2. Bütünlüğü bozulmaksızın bir bölümünün kaza sonucunda yırtılması. 3. Herhangi bir biçimde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak maksadıyla yapıldığının tespit edilememesi." ifadelerine yer veriliyor. 

Yorumlar (0)