İYİ Parti'de deprem: 1 ihraç, 1 istifa!

İYİ Parti'den ihraç edilmesi beklenen İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ hakkında Disiplin Kurulu "oy birliğiyle" ihraç kararı aldı. İhraç kararı ile aynı dakikalarda Adana Milletvekili İsmail Koncuk da partisinden istifa etti.

GÜNDEM 16.11.2020, 15:41 16.11.2020, 17:03
İYİ Parti'de deprem: 1 ihraç, 1 istifa!

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, hakkında karara varmak için toplanan partisinin Disiplin Kurulu tarafından "oy birliği" ile İYİ Parti'den ihraç edildi.

İYİ Parti'de kelimenin tam anlamıyla deprem yaşanıyor. İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'nun FETÖ ile iltisakı bulunduğu açıklaması ile İYİ Parti'yi zor durumda bırakan; İYİ Parti'nin CHP, HDP ve SP ile bir araya gelerek Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu başkanlığında skandal nitelikte anayasa taslağı hazırladığını açıklamasıyla da Millet İttifakı'nı karıştıran İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, İYİ Parti Disiplin Kurulu tarafından oy birliğiyle partiden ihraç edildi.

İsmail Koncuk da istifa etti

Disiplin Kurulunun, İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ı oy birliğiyle ihraç ettiği haberi ile aynı dakikalarda İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk'un da partisinden istifa ettiği haberi geldi.

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, siyasetine bağımsız olarak devam edeceğini bildirdi.

İsmail Koncuk, istifasının yeni olduğunu ve şimdilik başka bir siyasi partiye geçme gibi bir fikrinin bulunmadığını belirterek, "Öyle bir niyetim yok." dedi.

FETÖ ve HDP ile ilgili iddialar sebebiyle zor günler yaşayan İYİ Parti, çareyi, İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ı ihraç etmekte buldu ancak azat edilmek suretiyle Ümit Özdağ'a bağımsız milletvekili olarak güçlü bir alan yaratıldı. Ümit Özdağ'ın "daha söyleyemediklerim" dediği çok sayıda bilgiyi en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşması bekleniyor.

İYİ Parti içerisinde bazı milletvekillerinin de hazırlık içinde olduğu belirtiliyor.

Ümit Özdağ'ın ihraç edilmesinin gerekçesi

Disiplin Kurulu, Ümit Özdağ'ın ihraç gerekçesini, parti tüzüğünün iki ayrı maddesine dayadırdı:

1. Parti tüzüğünün 76/D maddesinde yer alan "Demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları gibi temel ilkeleri yok sayan eylem ve davranış içerisinde bulunmak".

2. "Genel Başkan, Başkanlık Divanı, GİK (Genel İdare Kurulu), Merkez Disiplin Kurulu, Merkez Danışma Kurulu üyeleri, YİK (Yüksek İstişare Kurulu) üyeleri, İYİ Parti milletvekilleri, İYİ Partili belediye başkanları aleyhinde yazılı ya da görsel basın üzerinden veya sosyal medyadan asılsız iddialar ortaya atmak ve bunları defaten tekrarlamak."

Parti tüzüğünün ilgili hükümleri gereğince Müşterek Disiplin Kurulu, Ümit Özdağ'ın İYİ Parti üyeliğini ve Kurucular Kurulu Üyeliğini kesin olarak iptal etti.

Ümit Özdağ mahkemeye gidecek

İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ ise İYİ Parti Disiplin Kurulunca ihraç edilmesine dair kararı yargıya götüreceğini belirtti.

Yapılanın haksız bir ihraç olduğunu ifade eden Ümit Özdağ, adaletin mahkemede yerini bulacağını, bu ihracı kabul etmediğini, hukukun tüm temel kurallarına ters bir ihraç yapıldığını dile getirdi.

Anayasa taslağı İYİ Parti ve CHP'yi zor durumda bıraktı

İYİ Parti'nin CHP, HDP ve SP ile anayasa taslağı hazırlamadığını iddia eden Meral Akşener'in ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu da "4 parti anayasa taslağı hazırlamadık" açıklamasında bulunmuştu.

Ancak taslak metninin tamamı yayınlanmış, 4 partinin (İYİ Parti, CHP, HDP, SP) ortak anayasa taslak metninin hazırlanması sürecini CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu'nun yürüttüğü ortaya çıkmıştı.

İbrahim Kaboğlu, Ümit Özdağ'ı doğrulayarak, CHP, İYİ Parti, HDP ve SP'nin bir araya geldiğini ve anayasa taslağı çalışması yaptığını itiraf etmişti.

Bugün de Kemal Kılıçdaroğlu'nun 21 Haziran 2018 tarihinde Tele1 televizyon kanalında anayasa değişikliği için çalıştıklarını belirttiği ortaya çıkmıştı.

Eski İYİ Partili Adem Taşkaya ise "4 partinin ortak anayasa çalışması yaptıklarına dair elinde ses kayıtlarının bulunduğunu, İYİ Parti'nin kendisini şikayet etmesini beklediğini, skandal nitelikteki ses kayıtlarını ve çok daha vahim olan şeyleri yüce Türk mahkemelerine vermekten şeref duyacağını belirtmişti.

Yorumlar (0)