İşte Erdoğan-Putin görüşmesinden detaylar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşme, Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Bağımsızlık Sarayı'nda gerçekleşti. Görüşme sonrası konuşan Putin, "İstanbul'daki zirve sayesinde tahıla ulaşan ülkeler, Erdoğan'a teşekkür etmeli." dedi. Erdoğan ise Mersin'deki Akkuyu Nükleer Santrali ve Sivas'taki santrale ilişkin Rusya ile iş birliği içinde olduklarını belirtti. İşte görüşmeden detaylar...

GÜNDEM 13.10.2022, 13:20 13.10.2022, 17:56 Hakan Öksüz
İşte Erdoğan-Putin görüşmesinden detaylar!

Resmi temaslar kapsamında dün Kazakistan'ın başkenti Astana'ya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile görüşmüştü. Stratejik İşbirliği Konseyi Zirvesi'nde konuşma yapan Erdoğan, iki ülke arasında 6 anlaşmaya imza atıldığını belirtmişti. Bugün gerçekleştirilen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nda (CICA) açılış konuşmasını yapan Erdoğan, bölgesel ve küresel meselelere ilişkin görüşlerini açıklamıştı.

Görüşme, basına kapalı gerçekleşti

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bugün bir görüşmenin yapılacağı duyurulmuştu. Beklenen görüşme, Bağımsızlık Sarayı'nda başladı. Görüşme öncesi gazetecilere poz veren iki lider, basına kapalı toplantıya geçti. Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yapılan saldırının ardından uluslararası kamuoyu, Erdoğan-Putin görüşmesinden çıkacak sonucu beklemeye başladı. Görüşmenin sona ermesinin ardından iki lider, açıklamalarda bulundu. 

Putin: "Erdoğan'a teşekkür etmeliler"

Avrupa Birliği ülkelerine giden doğal gaz tedarikinin güvenliğinin sağlanabilmesi en güvenli yolun Türkiye olduğunu belirten Vladimir Putin, "Bazı terör odakları, Türk Akımı gaz boru hattını patlatmak için elinden geleni yaptı ancak başarılı olamadı. Türkiye ile yaptığımız anlaşmalar, eksiksiz şekilde uygulanıyor. İstanbul'da yapılan zirvenin ardından Ukrayna'dan yola çıkan tahılın, oldukça küçük bir kısmı, yoksul ülkelere ulaşıyor. Bu koridor sayesinde tahıla ulaşan ülkeler, Erdoğan'a teşekkür etmeli." dedi.

Erdoğan: "Akkuyu'nun birinci türbini, haziran ayına kadar açılacak"

70'inci yaş günü nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Putin'i kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile yeniden görüşmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi. Rusya lideri ile gelecek aylarda Semerkant'ta yeniden bir araya gelebileceklerini ifade eden Erdoğan, "Mersin'de kurulan Akkuyu Nükleer Santrali'nin birinci türbininin, önümüzdeki haziran ayına kadar açılması bekleniyor. Burası, bizim enerji ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 10'unu karşılıyor. Sinop'taki nükleer santralin de açılmasıyla birlikte bu iki santral, ihtiyacımızın yüzde 20'sini karşılamış olacak. Bu konulara ilişkin Rusya ile iş birliği halindeyiz." değerlendirmesinde bulundu. 

Yorumlar (0)