Erdoğan'dan Astana'da önemli mesajlar: Akan kanı durdurmalıyız!

Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirilen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, artan İslam ve yabancı düşmanlığıyla mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti. Terör örgütlerinin faaliyetlerinin engellenmesinin önemine değinen Erdoğan, Ukrayna'da devam eden savaşın bir an önce bitirilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları...

GÜNDEM 13.10.2022, 09:28 13.10.2022, 17:55 Hakan Öksüz
Erdoğan'dan Astana'da önemli mesajlar: Akan kanı durdurmalıyız!

Resmi temaslar kapsamında dün Kazakistan'ın başkenti Astana'ya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile bir araya geldi. Stratejik İşbirliği Konseyi Zirvesi'nde ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan ve Tokayev, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi kapsamında 6 anlaşmaya imza attı. Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkartılmasını hedeflediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kazakistan temasları bugün de devam edecek. Bu yıl 6'ncısı gerçekleştirilen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'na (CICA) katılan Erdoğan, çektirilen aile fotoğrafının ardından açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı.

"İslam ve yabancı düşmanlığı artıyor"

Küresel çapta dengelerin değiştiği bir dönemi hep birlikte yaşadıklarını belirten Erdoğan, "Birçok imtihanla karşılaşıyoruz. İslam ve yabancı düşmanlığı da bunlardan biri. Dünya nüfusunun sadece küçük bir kısmının mutluluğunu önemseyen ve gerisini umursamayan yapıyı dönüştürmeliyiz." ifadelerini kullandı.

"Koronavirüs salgını, aynı kaderi paylaştığımızı kanıtladı"

Dünyada yaşayan herkesin, insanlık ailesinin fertlerinden biri olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Koronavirüs salgını, bütün insanlığın aynı kaderi paylaştığını bize hatırlattı. Bu dönemde hepimiz aynı tehditle yüzleştik. Problemimiz ortaktı. Çözümü de her beraber aramalıyız." diye konuştu.

"Afganistan'a destek vermeliyiz"

Bütün dünyanın ortak problemlerinde birinin de terörizm olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terör örgütlerine kol kanat geren kişi ve oluşumlar engellenmeli. Terör örgütlerine eleman devşirmek için propaganda faaliyeti yapanlar tespit edilmeli. Afganistan'da da barışın tesis edilmesi oldukça önemli. Afganistan'a destek vermeye devam ederek ülkedeki terör faaliyetlerinin engellenmesine katkıda bulunmalıyız." dedi.

"Ukrayna'daki savaşın etkilerini hissediyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaşa da değindi. Bölgedeki savaşın etkilerini ciddi şekilde hissettiklerini kaydeden Erdoğan, "Savaşın bitirilmesi ve müzakere masasına oturulması konusunda çalışmalarımız var. Son zamanlarda yaşananlar, müzakere sürecini zora soktu. Her şeye rağmen yakalanan ivmenin sürdürülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hedefimiz, akan kanın durmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)