İşte Ayvaz Korkmaz'ın yakalanma anı!

Yeraltı dünyasının ünlü ismi, suç örgütü lideri Ayvaz Korkmaz'ın gözaltına alındığı anlar polis kameraları tarafından kaydedildi.

GÜNDEM 24.11.2019, 13:36 24.11.2019, 16:14

Yeraltı dünyasının ünlü isimlerinden organize suç örgütü lideri Ayvaz Korkmaz’a yönelik yapılan operasyonla ilgili görüntüler ajanslar tarafından servis edildi. Görüntülerde, yeraltı dünyasının önemli isimlerinden Ayvaz Korkmaz’ın kelepçelenip yere yatırıldığı anlar ile en yakınındaki adamlarından olan sağ kolu M.A.’nın gözaltı uygulandığı anlar yer alıyor.

Alınan bilgiye göre; İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 1990’lı senelerin sonunda işlenen birçok cinayette doğrudan ya da dolaylı parmağı olan ve "çete soruşturması" kapsamında uzun süredir aranan suç örgütü lideri Ayvaz Korkmaz’ın İstanbul Büyükçekmece’de bir villada kaldığını tespit ederek gece yarısı baskın gerçekleştirmiş, operasyonda suç örgütü lideri Ayvaz Korkmaz ile beraberindeki kızı ve sağ kolu olarak bilinen en yakın adamı gözaltına alınmıştı.

Yeraltı dünyasında, suç örgütleri ve çeteler arasındaki pek çok kanlı hesaplaşmada adı sıkça geçen çete lideri Ayvaz Korkmaz, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından bu sabah adliyeye sevk edilmişti.

Ayvaz Korkmaz'ın sabaha karşı olası baskınlara karşı temkinli olduğu düşünülerek gece saat 01.00 sıralarında düzenlenen operasyon ile ilgili yeni ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı. Geçmiş senelerde yaşanan 5 cinayet ile 10 silahlı yaralama olayının "doğrudan faili", çok sayıda cinayetin de "azmettiricisi" olmakla suçlanan yeraltı dünyasının ünlü ismi ve suç örgütü lideri Ayvaz Korkmaz'a yönelik düzenlenen operasyonun polis kamerası tarafından kaydedildiği görüntüler yayınlandı.

Ajanslar tarafından yayınlanan görüntülerde, polis özel harekatçılar (PÖH) tarafından kuşatılan lüks villaya baskın anı ve içeride yapılan arama faaliyetleri bulunuyor. Çete lideri Ayvaz Korkmaz'ın en yakınındaki isimlerden olan ve sağ kolu olarak bilinen M.A.’nın kelepçelendiği sırada ele geçirilen ruhsatsız tabanca, bu silaha ait şarjör ve mermiler ile 690 uyuşturucu hapın yanı sıra, suç örgütü lideri Ayvaz Korkmaz’ın Polis Özel Harekat (PÖH) timleri tarafından yere yatırılarak ters kelepçe yapıldığı o anlara ilişkin fotoğraf karesi de bulunuyor.

Yeraltı dünyasının ünlü ismi, suç örgütü lideri, mafya Ayvaz Korkmaz kimdir?

Büyük çoğunluğu uyuşturucu ve çek senet tahsilatına dayalı pek çok kanlı olayların faili olarak arandığı sırada 11 Kasım 1999 yılında Ukrayna'nın başkenti Kiev’de yakalanan ve Eylül 2000'de Türkiye’ye iade edilen Ayvaz Korkmaz, o yıllardaki DGM'de (Devlet Güvenlik Mahkemesi) görülen davalarda “Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak ve bu teşekküle yardım ile yataklık etmek” suçlarından mahkumiyet alarak cezaevine atılmıştı.

Daha önce, 1990’lı senelerin ortalarında Pendik ve Sultanbeyli başta olmak üzere İstanbul’un dış ilçelerinde "arazi mafyası lideri" olarak adını duyuran Ayvaz Korkmaz'ın ismi, uyuşturucu trafiğinde İspanya pazarını ele geçirmeye çalışan zehir taciri Hüseyin Baybaşin'in yurtiçindeki işlerini yürüten Kemal Sarıtaş ve Cemal Sarıtaş kardeşleri öldürülmesi olayına karıştı. Kemal Sarıtaş 14 Haziran 1998 tarihinde, kardeşi Cemal Sarıtaş ise 2 hafta sonra yani 1 Temmuz 1998 tarihinde uğradıkları silahlı saldırılarla öldürülürken, cinayetlerin arkasındaki ismin ise Ayvaz Korkmaz olduğu dillendirildi. O yıllarda polis kayıtlarına "arazi kavgası ya da uyuşturucu parasının paylaşılamaması yüzünden işlenen cinayet" olarak kayıtlara geçse de, uyuşturucu kartellerini yöneten Urfi Çetinkaya ile Hüseyin Baybaşin arasındaki savaşın da başlamasına sebep oldu. Bu sırada Sarıtaş kardeşlerin yakını Atabilir Sitoçi, ilgili makamlara suç duyurusunda bulunarak, cinayetlerde parmağı olduğunu ileri sürdüğü kişilerin isimlerini verdi. Bu isimler arasında yer alan Hüseyin Uzun polis tarafından gözaltına alınırken, cinayeti Ayvaz Korkmaz ve çetesi ile birlikte, "Sarıtaş cinayetlerinin ihalesini aldıklarını" itiraf etti. Poliste bu itirafları yapan Hüseyin Uzun, gözaltındayken İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün tuvaletinde kendini asarak intihar etti.

Hüseyin Uzun intihar ederken, çifte cinayetin devamında Ayvaz Korkmaz, ağabeylerinin infaz edildiği tarihte yasadışı TİKKO örgütü üyesi olmaktan İspanya’da cezaevinde tutuklu bulunan Cenan Sarıtaş'ı da öldürtme hazırlığı yaptı fakat hedefine ulaşamadı. Planı deşifre olunca İspanya’dan Ukrayna’ya firar eden suç örgütü lideri Ayvaz Korkmaz'ın bu kaçışı uzun sürmedi. Polisin amansız takibi sonucu 11 Kasım 1999 tarihinde Ukrayna'nın başkenti Kiev’e 30 kilometre uzaklıktaki bir köyevinde yakalandı. Bir süre Ukrayna’da cezaevinde tutuklu bulunan suç örgütü lideri Ayvaz Korkmaz, daha sonra Türkiye’ye iade edildi. Türkiye’ye getirildikten sonra çıkarıldığı İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından tutuklanarak Kartal Özel Tip Cezaevi'ne gönderildi. 17 Mayıs 2000 tarihinde Ayvaz Korkmaz ve gıyabi tutuklu 3 sanığın, İspanya'ya 1 tonun üzerinde uyuşturucu gönderilmesiyle ilgili yargılanmasına devam edildi. Daha sonra yargılandığı davalardan tahliye olan Ayvaz Korkmaz 2004 senesinde de gözaltına alındı ancak kısa süre sonra serbest bırakıldı.

Yeraltı dünyasının ünlülerinden, organize suç örgütü lideri Ayvaz Korkmaz'ın ismi, eski polis şefi Adil Serdar Saçan'a yönelik uzun menzilli silahla suikast planı yapma olayıyla da gündeme gelmişti.

Yorumlar (2)
G 4 yıl önce
Artık sizlere göz açtırılmayacak
Ali 4 yıl önce
piyasada Ayvaz Korkmaz kadar delikanlı bir adam yoktur