İletişim Başkanı Altun "Türkiye NATO’dan beklediği desteği görmüyor"

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Uluslararası güvenlik ortamının giderek belirsizleştiği şu günlerde zorlu birtakım kararlar alması gereken NATO, önemli bir zirveye hazırlanıyor. Son yıllarda güvenliğimize yönelik tehditler artmış durumdayken Türkiye, stratejik bir diyaloga öncülük edilmesine yardım etmeye hazır durumdadır. Türkiye, NATO'ya bağlılığına ve katkılarına karşılık olarak güvenlik endişelerimizi bilfiil destekleyen ortak bir güvenlik stratejisi oluşturulmasını bekliyor" dedi.

GÜNDEM 03.12.2019, 01:28
İletişim Başkanı Altun "Türkiye NATO’dan beklediği desteği görmüyor"

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, resmî Twitter hesabında yaptığı paylaşımında Türkiye’nin NATO’ya bulunduğu katkılara ve bağlılığına rağmen NATO’dan beklediği desteği bulamadığı ifadelerini şu sözleriyle kaydetti: 

"Uluslararası güvenlik ortamının giderek belirsizleştiği şu günlerde zorlu birtakım kararlar alması gereken NATO önemli bir zirveye hazırlanıyor. Son yıllarda güvenliğimize yönelik tehditler artmış durumdayken Türkiye, stratejik bir diyaloğa öncülük edilmesine yardım etmeye hazır durumdadır. NATO, üye devletlerin güvenlik endişelerini anlamalı, kabul etmeli ve hem taktiksel hem de operasyonel anlamda buna göre çözümler üretmelidir. İttifakın ortak güvenliği, ancak ve ancak üye devletlerin endişelerinin giderilmesiyle mümkün olabilir."

"Meşru güvenlik algılarının ve güvenlik endişelerinin gerektiği şekilde kabul edilmemesi ittifakı zayıflatacak"

Altun açıklamalarına, "İttifakın en büyük ikinci ordusuna sahip olan Türkiye buna rağmen birçok NATO misyonunda yer almıştır. Katkılarımızı sürdüreceğiz ancak bununla birlikte endişelerimize yönelik destek de beklemekteyiz. NATO, ittifaka ve üye devletlere yönelik tehditleri ancak bu tehditlerin tabiatına netlik kazandırarak çözebilir. Kolektif güvenlik, barış zamanında istikrarın, savaş zamanında da güvenliğin en önemli temel taşıdır. Üye devletlerin meşru güvenlik algılarının ve güvenlik endişelerinin gerektiği şekilde kabul edilmemesi ittifakı zayıflatacak ve NATO'yu daha az güvenilir kılacaktır." sözlerini de ekledi.

NATO’nun Türkiye’nin ihtiyaçlarına tepkisiz kaldığı tartışmalarda sürekli yerini buluyor

Daha önce de Türkiye’nin, PKK terörüne karşı yaptığı mücadelede tek başına kaldığı yönünde çok kez açıklamalarda bulunulmuştu. Türkiye, bu konudaki somut tüzüklere rağmen NATO müttefiklerini yanında göremedi ve tek karşılaştığı NATO’nun sessizliği ve olaylara karşı tepki göstermedeki kiyayetsizliği oldu. Türkiye’nin özellikle PKK ile mücadelesinde “meşruiyet kaynağı” olarak gösterdiği tüzükler yankı bulamıyor. NATO’dan ve NATO üyesi müttefikleri tarafından sadece “üç maymun oyunuyla” karşılaşıyor. Bu durum da NATO’nun Türkiye kanadını, Suriye üzerinde YPG’ye karşı önlem almak üzere 9 Ekim 2019 tarihinde başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’nı tek başına yapmaya zorladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO müttefikleriyle ilgili yapmış olduğu açıklama, “Uzun süren görüşmelere ve bir takım ortak çalışmalara rağmen müttefiklerimizle arzu ettiğimiz yere ulaşamadık, kendi adımlarımızı atmaya mecbur kaldık” şeklinde olmuştu.

Yorumlar (0)