İçişleri Bakanlığı'ndan yılbaşı genelgesi

İçişleri Bakanlığı, otel ve konaklama işletmelerinde yılbaşında kutlama programı gerçekleştirilmesine, eğlence, balo düzenlenmesine izin verilmeyeceğini duyurdu.

GÜNDEM 21.12.2020, 18:30 21.12.2020, 19:45
İçişleri Bakanlığı'ndan yılbaşı genelgesi

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine 'Otel/ Konaklama İşletmelerinde Yılbaşı Programları' adlı genelge iletti.

Söz konusu genelgede, daha önce şehirlere iletilen genelge ile otel ve konaklama işletmeleri içinde bulunan lokanta ve restoranların  yalnızca konaklama yapan müşterilerine hizmet sunabilecekleri ve bu faaliyetin devamı esnasında uyulması gereken kuralların kararlaştırıldığı hatırlatıldı.

Yaklaşmakta olan yılbaşı öncesinde bazı otel ve konaklama işletmeleri tarafından, alınan önlemlere aykırı bir biçimde, içinde yemekli, müzikli eğlence planları da bulunan yılbaşı paketlerinin reklamlarının gerçekleştirildiği, satışa hazır hale getirildiği, bu durumun da salgınla mücadele maksadıyla alınan diğer önlemlerin sorgulanmasına sebep olduğu belirtildi.

Eğlence programlarına izin verilmeyecek

Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulamaya konulacağı 31 Aralık 2020 Perşembe günü 21.00'den 4 Ocak 2021 Pazartesi günü 05.00’e kadar otel ve konaklama işletmeleri için alınan ek önlemler ise şu şekilde:

Söz konusu süre ve günlerde konaklama maksatlı müşteri alınacak olan oteller ve/veya konaklama işletmelerinde, sosyal izolasyon ile başta sosyal mesafe olmak kaydıyla, maske ve temizlik kurallarına aykırı olması sebebiyle yılbaşı kutlama programı gerçekleştirilmesine, eğlence, balo düzenlenmesine kesinlikle izin verilmeyecek.

Oteller ve konaklama işletmeleri, yılbaşı akşamında yemekli-müzikli kutlama, eğlence programları gerçekleştireceğine yönelik kampanya veya reklam çalışmalarında bulunamayacak.

Söz konusu günlerde oteller ve konaklama işletmelerinde DJ performansı dahil olmak üzere, canlı müzik  de yapılamayacak. Saat 22.00’den itibaren geçerli olmak üzere, otel ve konaklama işletmelerinde bulunan lokanta, restoran ve diğer otel salonlarında kayıt dinletilmesi de dahil olmak kaydıyla, hiçbir koşulda müzik yayınına müsaade edilmeyecek.

Önlem alınacak

Öte yandan, yılbaşı gecesi otel ve konaklama işletmelerinde konaklayan müşterilerin kalabalık biçimde bir araya gelmemeleri için önlemler alınacak. Yemek saatlerinde bu konuya özellikle dikkat edilecek.

Otel veya konaklama işletmelerindeki lokanta veya restoranlarda, 'Konaklama İşletmelerinde Uygulanacak Standartlar ve Önlemler' konulu daha önce valiliklere iletilen genelge ve Sağlık Bakanlığı'nın 'Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi' ile uygulamaya konulan tüm önlem ve kuralların eksiksiz bir biçimde uygulanmasının sağlanmasına yönelik denetim çalışmaları yoğunluk kazanacak.

Güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilecek olan denetim çalışmalarında, 'Kimlik Bildirme Kanunu'nun konu ile ilgili maddesi hükmü doğrultusunda, oteller ve konaklama işletmeleri tarafından kendilerine yapılan bildirimlerin doğruluğuna ve güncel olup olmadığına özellikle dikkat edilecek.

Otel ve konaklama işletmelerindeki restoranlarda ve lokantalarda bulunan müşterilerin, konaklama için bildirim yapan şahıslar arasında olup olmadığı dikkatli bir şekilde incelenecek.

Cezai işlem uygulanacak

Söz konusu genelgede ayrıca, kaydedilen esaslara aykırı uygulama gerçekleştiği veya eğlence yeri olarak faaliyetlerde bulunduğu belirlenen otel ve konaklama işletmelerine Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun ve Turizmi Teşvik Kanunu'nun konu ile ilgili maddeleri gereğince idari işlemde bulunulacağını, suç teşkil eden davranış ile ilgili ise Türk Ceza Kanunu'nun 195'inci maddesi gereğince adli işlemler başlatılacak.


 

Yorumlar (0)