Grizu ne demek? Grizu patlaması neden olur?

Bartın’da meydana gelen ve 41 işçinin yaşamına mal olan maden ocağı patlaması tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Acı olayın ardından açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “İlk incelemeler, grizu patlaması olduğu yönünde” dedi. Peki, grizu ne demek? Grizu patlaması neden olur? İşte ayrıntılar…

GÜNDEM 15.10.2022, 11:35 17.10.2022, 09:46
Grizu ne demek? Grizu patlaması neden olur?

14 Ekim Cuma akşamı Bartın’da meydana gelen maden ocağı patlaması tüm Türkiye’nin yüreğini yaktı. 41 işçinin yaşamına mal olan acı olay, dünya basınında da geniş yankı buldu. Bölgedeki çalışmalar gece boyu aralıksız devam ederken Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “İlk incelemeler, grizu patlaması olduğu yönünde” bilgisini paylaştı. Bakan Dönmez’in bu açıklaması sonrası grizu patlamasının nedenlerine yönelik araştırmalar da hızlandı. Peki, grizu patlaması neden ve nasıl olur? İşte detaylar…

Grizu nedir?

Grizu, maden ocaklarının galerisinde bulunabilen ve belirli seviyelere ulaştığında patlayıcı özelliğe bürünebilen zehirli bir gazdır. 

Grizu patlaması nasıl olur?

Grizu, ‘metan-hava karışımı’ olarak da tanımlanabilir. Yüzde 5 ile yüzde 15 arası metan ile havanın birleşmesinden oluşan bu karışım, 650 derecede 2 fazlı bir yanma gerçekleştirir. Bu karşım ilk olarak ani bir şekilde genleşir. Ardından patlama noktasına doğru büyük bir güçle gazı sıkıştırır. Bu durum da grizu patlamasını meydana getirir. Grizu patlaması, büyük tahrip ve yıkım gücüne sahiptir. 

Grizu patlaması neden olur?

Kömür madenlerinin en büyük korkularından olan grizu, Türkiye’de de oldukça sık görülmektedir. Özellikle yaşlı kömür damalarında grizu tehlikesi daha yüksektir. Yasalar çerçevesinde, metanın havada bulunma oranı, hacimce yüzde 1’dir. Bu seviyeye eriştiğinde acil bir şekilde önlem almak gerekir. Eğer bu karışım yüzde 1’in üzerine çıkarsa, söz konusu maden ocağı hızlı bir şekilde boşaltılmalıdır. 

Yorumlar (0)