Bartın'da maden faciası: 41 can kaybı!

Bartın'ın Amasra ilçesindeki bir maden ocağı, yaşanan şiddetli bir patlamayla sarsıldı. Olaydan sonra bölgeye giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin çalışmaları yerinde inceledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı son açıklamada, patlamada 41 madencinin şehit olduğunu duyurdu.

GÜNDEM 15.10.2022, 12:13 16.10.2022, 08:39 Hakan Öksüz
Bartın'da maden faciası: 41 can kaybı!

Bartın'ın Amasra ilçesinde yer alan bir maden ocağında saat 18.45 sıralarında şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamanın, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesinde yaşandığı kaydedildi. Maden ocağının -300 kotunda meydana gelen grizu patlaması, çok sayıda işçinin ölümüne yol açtı. Patlama sonrası olay yerine çok sayıda itfaiye ve AFAD ekibi gönderildi. 

Maden ocağının -300 kotunda 44 işçinin, -350 kotunda ise 5 işçinin kaldığı belirtildi. 8 işçinin kendi olanaklarıyla kurtulduğunu kaydeden Bartın Valisi Nurtaç Arslan, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Patlama anına ilişkin konuşan işçiler, "Patlamayla birlikte her yer karardı. Çok şiddetliydi." dedi.

"Her yer toz duman oldu"

Patlamanın yaşandığı maden ocağına gelen Bartın Valisi Nurtaç Arslan, işçilerden bilgi aldı. Ocaktan çıkan işçilerden biri, "Ne olduğunu anlayamadık. Her yer toz duman oldu, karanlığa gömüldü. Patlamanın etkisiyle oluşan basınçtan dolayı bizim olduğumuz bölümde toz kütlesi meydana geldi. Kendim bir şekilde çıktım." ifadelerini kullandı. 

AFAD: Patlamanın kaynağı trafo!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), yaşanan patlamanın, trafodan kaynaklanan bir sebep yüzünden meydana geldiğini duyurdu. Sosyal medyadan yapılan paylaşımda, patlamanın ardından çevre illerde görevli çok sayıda AFAD ekibinin bölgeye yönlendirildiği kaydedildi. 


Patlamanın yaşandığı maden ocağına giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, açıklamalar yaptı.

Bakan Soylu: "Maden ocağında çalışan 110 işçi vardı"

Çevre illerdeki çok sayıda arama kurtarma ekibinin bölgeye yönlendirildiğini belirten Bakan Soylu, "Zonguldak'taki havalimanına 2 ambulans uçak gönderildi. Karşılaştığımız tablo oldukça üzücü. Maden ocağında çalışan 110 işçi vardı. Patlamanın ardından bazıları üst kata çıktı ve kurtuldu. Vücudunda yanık oluşan işçilerimiz İstanbul'a sevk ediliyor." dedi.

Bakan Dönmez: "Grizu patlaması olduğu düşünülüyor"

Patlamanın, saat 16-24 vardiyasında meydana geldiğini kaydeden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "İlk etapta müessesenin arama kurtarma ekipleri bölgeye geldi. Çalışmalar sürüyor. Grizu patlaması olduğu düşünülüyor. Fayton adı verilen mini raylı sistem sayesinde galerilerin bir bölümüne ulaşım sağlıyoruz. Ekiplerimiz sürekli koordinasyon içinde." diye konuştu. 

Bakan Dönmez: ''Yangın büyük oranda kontrol altına alındı''

Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden ocağındaki patlamanın ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez son duruma ilişkin açıklama yaptı. Bakan Dönmez, galerideki yangının büyük oranda kontrol altına alındığını söyledi. 

Can kaybı 41'e yükseldi

Diyarbakır programını iptal ederek Bartın'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, maden ocağında yetkililerle bir araya gelerek son durum hakkında bilgi aldı. İncelemelerinin ardından basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, patlamadaki can kaybının 41'e yükseldiğini açıkladı.

Yorumlar (0)