Fuat Oktay yanıtladı: Deprem bölgesine elektrik verilebiliyor mu?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde son duruma ilişkin bilgi verdi. Bölgedeki 10 bin baz istasyonundan dörtte birinin dün kullanılamadığını hatırlatan Oktay, "Bu rakam düşüyor. Bölgeye en az bin jeneratör sevk edildi. Elektrik verdiğimiz müddetçe çalışmalar rahatlayacak." dedi.

GÜNDEM 07.02.2023, 15:41 07.02.2023, 15:53 Hakan Öksüz
Fuat Oktay yanıtladı: Deprem bölgesine elektrik verilebiliyor mu?

AFAD Koordinasyon Merkezi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlere ilişkin konuştu. Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerle ilgili basın mensuplarının sorularına yanıt veren Fuat Oktay, "Daha fazla sayıda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve AFAD personeli sahada olmalı." şeklindeki çağrılara ilişkin afet yönetiminin önemine değindi.

Deprem bölgesinde her kentte vali ve bakanların olduğunu kaydeden Fuat Oktay, "Sosyal medya üzerinden afet yönetemeyiz. Bunun faydasından çok zararını görürüz. Silahlı kuvvetlerimiz hava gücünü kullanıyor. TSK personellerimiz fiili olarak sahada. İhtiyaç olması durumunda TSK'nın hava gücü sınırsız şekilde kullanılacak. Personel ihtiyacımızın giderilmesi için silahlı kuvvetlerimiz yetişti. Dün gece çadırlar kurulmaya başlandı. Elbistan'a bugün havadan ulaşmak daha kolay hale geldi." ifadelerini kullandı. 

"Bugün özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya'ya odaklandık"

Çalışmaların sadece arama kurtarma boyutunun olmadığını hatırlatan Oktay, beslenme ve barınma yardımlarının önemine değindi. Hem AFAD ekiplerinin hem de yurt dışından gelen yardımcı personellerin Hatay'a gönderildiğini kaydeden Oktay, "Bugün ek olarak 1500-1600'den fazla personeli Hatay'a yolladık. Bugün Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya'ya özellikle odaklandık. Depremden etkilenen bütün bölgelere ulaşmak için olanaklarımızı seferber ettik." dedi.

"Kıyı şeridindeki turistik tesisler rezerve edildi"

Göçük altında kalan kişi sayısına yönelik soruyu yanıtlayan Fuat Oktay, "Tahmin değil, hangi binada kaç kişinin yaşadığına dair elimizde veriler var. Bu verilerin MERNİS üzerinden eşleştirmesini yapıyoruz. Şu an tahminde bulunmamız insan bir durum olmaz. Afet yönetimi açısından da bu doğru olmaz. İnsanların yakınları enkaz altında, hassas olmalıyız. Kimlikler netleştikten sonra açıklama yapılacak. Deprem bölgesindeki vatandaşların gideceği barınma merkezlerini belirledik. Beslenme ve nakliye gibi konular da halledildi. Kıyı şeridindeki turistik tesisler rezerve edildi." ifadelerini kullandı.

"Ağır hasar gören bölgelere elektrik verilemiyor"

Hatay, Maraş ve Adıyaman'a 48 saat boyunca sivil araç girişinin yasaklandığını kaydeden Oktay, "Ayrılmak isteyenleri teşvik ediyoruz. Bazı sebeplerden dolayı bölgedeki baz istasyonlarıyla ilgili haberleşmede problemler yaşanıyor. Ağır hasar gören bölgelere elektrik verilemiyor. Buna karşılık elektrik verilemeyen alanların daralmaya başladığını söyleyebilirim. Elektrik verilemeyen yerlerde jeneratörler kullanılıyor. 10 bin baz istasyonundan dörtte biri dün kullanılamıyordu. Bu rakam düşüyor. Bölgeye en az bin jeneratör sevk edildi. Elektrik verdiğimiz müddetçe çalışmalar rahatlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)