Erdoğan açıkladı: 10 ilde 3 aylık OHAL ilan edildi

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen iki büyük depremle sarsıldı. Can kaybının 3 bin 549’a yükseldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 kentte 3 aylık olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

GÜNDEM 07.02.2023, 14:58 08.02.2023, 01:05
Erdoğan açıkladı: 10 ilde 3 aylık OHAL ilan edildi

6 Şubat Pazartesi tarihinde Kahramanmaraş’ın ilçesi Pazarcık merkezli bir depreme gözlerini açtı. 10 kentte de etkisini gösteren deprem ile ilgili son bilgiler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geldi. Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

''Dünyada örneği yok''

Türkiye tarihinin en büyük felaketlerinden birinin yaşandığına değinen Erdoğan, ''Uzmanlar bu deprem hakkında ‘Dünyada örneği yok’ diyor. Yalnızca Cumhuriyet tarihimizin değil, coğrafyamız üzerinde ve dünyanın en büyük doğal afetlerinden bir tanesiyle karşı karşıya kaldık.

Mevcut durumda 102 bin yatak ve 54 bin çadır diğer ihtiyaç malzemeleri ile beraber bölgelere sevk edildi. Devletimiz bütün kurumları, araçları, personelleri ve seferberlik düşüncesiyle felaket bölgelerinde faaliyetlerine başlamıştır. Acil destek ve yardım çalışmaları adına ilk kısımda 100 milyar TL’lik kaynağı kurumlarımızın koordinesine verdik. Mevcutta 53 bin 317 arama ve kurtarma personelimizle, destek çalışanlarıyla enkaz bölgesinde görev yapıyor. Yurt içerisinde ve dışından ekipler ile beraber sayı gittikçe artış gösteriyor. Jandarmamız, uzman personellerin dışında 26 kargo uçağıyla, Sahil Güvenlik Komutanlığımıza ait bot ve gemilerle afet alanlarına görev yapmaktadır. TSK'mız tarafından görevlendirilen binlerce personelin dışında 54 kargo uçağı ve 10 gemi bütün olanaklarıyla çalışmalarda bulunmaktadır” dedi.

10 kentte 3 aylık OHAL

10 kenti yakından ilgilendiren bir haber veren Erdoğan, “Anayasanın 119. maddesinin bizlere sağladığı yetkiyi göz önüne alarak OHAL ilan etme kararı verdik. Depremin meydana geldiği 10 kentimizi Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi şeklinde ilan ediyoruz. Sarsıntının yaşandığı 10 kentimizi içerisine alan ve 3 ay kadar devam edecek OHAL kararı ile ilgili Meclis ve Cumhurbaşkanlığı süreçlerini hızlı bir şekilde tamamlayacağız.

Savcılarımız tarafından insanlık dışı biçimlerde sosyal kaos oluşturmaya teşebbüs edenler tespit ediliyor ve gerekli olan işlemler sağlanıyor. Çarpıtma ve yalan haberlerle insanları yanlış bilgilendirmeye niyetlenenleri yakından izliyoruz. Gün tartışma günü değildir. Günü geldiği zaman tuttuğumuz defteri açacağımız akıllardan çıkmamalıdır. Depremzedelere yardım etmeyi düşünen iş dünyasını ve vatandaşlarımızı AFAD hesaplarına bağış yapmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)