E-imza başvuruları artık E-Devlet’ten yapılabilecek

5 milyon elektronik imza kullanıcısının olduğu bilinen ülkemizde artık başvurular çok daha kolay olacak. Bundan böyle e-imza başvuruları 21 Aralık 2021 tarihinden itibaren e-Devlet’ten online olarak gerçekleştirilebilecek.

GÜNDEM 20.10.2021, 14:06
E-imza başvuruları artık E-Devlet’ten yapılabilecek

 E-Devlet kapısının vatandaşlara sağladığı hizmetlere bir yenisi daha eklendi.  Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’nın yaptığı yeni düzenleme ile e-imza almak isteyen vatandaşlar başvurularını E-Devlet kapısından kolayca yapma imkanına sahip olacak. TC kimlik kartları da elektronik imza atabilmek için kullanabilecek.  

 E-İmza TR Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Orhan Kılıç, açıklamasında Türkiye’de şu ana kadar 5 milyon civarında elektronik imza kullanıcısının olduğunu söyleyerek bu sayının her geçen gün daha da arttığını belirtti.

“Uzaktan kimlik doğrulama artık mümkün”

Başvuruların alınacağı tarihi  21 Aralık 2021 olarak açıklayan Kılıç, "Biz ne kadar bize gelen talepler doğrultusunda e-imza alma sürecini 15 dakikaya indirmiş olsak da, yüz yüze kimlik doğrulama zorunluluğundan dolayı vatandaşlarımızın başvuru merkezlerine gelmesi gerekiyordu. Ve bu durum da büyük zaman kaybına neden oluyordu. Buna göre hazırlanan yönetmelikle bir değişiklik yapıldı ve kimlik doğrulama işlemlerinin uzaktan da yapılabilmesine olanak sağlandı” dedi.

“Her türlü kolaylık sağlanacak”

Kılıç açıklamasında detaylara da yer verdi: “Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, e-imza başvuruları e-devletin yanında video konferans ve yapay zeka yöntemi ile de gerçekleştirilebilecek. Vatandaşlar başvurularını zaman sınırı olmadan, herhangi bir yerden rahatlıkla yapabilecek. Başvurunun kabul edilmesinin ardından da e-imza özel bir kuryeyle kişiye en geç iki gün içerisinde teslim edilecek. Bu yöntemle hem zamandan hem de ücret konusunda tasarruf yapılmış olacak. Ayrıca kağıt masrafları bile azalacağından daha çevreci ve daha zararsız bir model ortaya çıkacak.”

“Kimliklere de e-imza yüklenecek”

Orhan Kılıç ayrıca Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarının da güvenli olarak elektronik imza atmak için kullanabileceğini belirterek, “Resmi gazetede yayımlaman tebliğ sayesinde çipli kimlik kartına sahip olan TC vatandaşları kimliklerine e-imza yükletebilecek. Bunu arzu eden vatandaşlar içinde kimlik erişim cihazları aktif olarak kullanılacak. Bu cihazın bulunduğu her noktadan 1-2 dakika gibi kısa bir sürede işlem gerçekleştirilebilecek” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)