CHP'nin "İnfaz Yasası" başvurusuna ret!

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) İnfaz Yasası'nın "şekil bakımından iptali" için yaptığı başvuru, Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu tarafından reddedildi. 

GÜNDEM 17.07.2020, 16:50
CHP'nin "İnfaz Yasası" başvurusuna ret!

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) İnfaz Yasası'na tepkisi sürüyor.

Cezaevlerinden yaklaşık 90.000 kişinin tahliye edilmesinin önünü açan İnfaz Yasası'nın "şekil bakımından iptal edilmesini ve yürürlüğünün durdurulmasını" talep eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), söz konusu yasada yer alan bazı maddelerin "af" sonucuna yol açtığını ifade etmişti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Anayasa tarafından öngörülen "5'te 3 çoğunluğa" dair usul koşulunun yerine getirilmediğini, bu nedenle İnfaz Yasası'nın "şekil bakımından iptal edilmesini" istemişti.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından yapılan başvuruyu esastan görüşerek kararını verdi.

Kurul, İnfaz Yasası'na ilişkin "şekil bakımından" gerçekleştirilen başvuruyu kabul etmedi. 9 üyenin bu yönde oy verdiği, 7 üyenin ise karşı oy verdiği ifade edildi. 

Anayasa Mahkemesi (AYM) üyesi 9 kişinin, İnfaz Yasası'nı "af değil, infaz düzenlemesi" olarak değerlendirdiği, 7 kişinin ise söz konusu yasanın "af dâhilinde olduğuna" dair fikir belirttiği ortaya çıktı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yapılan başvurunun ardından İnfaz Yasası'nın tamamı veya 14 maddesinin iptal edilmesi ve yürürlüğüne son verilmesi talebiyle bir başvuruda daha bulunduğu öğrenildi. 

Söz konusu başvurunun ilk incelemesini bitiren Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, iptal talebini daha sonra değerlendirecek. 

Yorumlar (0)