Akar: Fransa aklına geldikçe efelik yapamaz

Ayasofya konusunda hiçbir devletin söz söyleme hakkının bulunmadığını, herkesin haddini bilmesi gerektiğini belirten Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Gemimiz taciz edildi" iddiası yalan çıkan Fransa'dan da özür beklediklerini, Türkiye'nin her aklına gelenin efelik yapacağı bir ülke olmadığını hatırlattı.

GÜNDEM 17.07.2020, 16:42
Akar: Fransa aklına geldikçe efelik yapamaz

Boğaziçi Üniversitesi tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katılarak doktora tezinin konusu olan "Harbord Askeri Heyeti Raporu" hakkında sunum yapan Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'nda yenilmesiyle ortaya çıkan tabloda büyük güçlerin kendi çıkarları doğrultusunda bölgede nüfuz ve hakimiyetlerini tesis etmeye çalıştığını hatırlattı.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ermenilerin de Osmanlı topraklarının bir bölümünü de içine alacak şekilde "Büyük Ermenistan" hayali kurduğunu belirterek, Ermenilerin, büyük güçlerin desteğini alabilmek için her türlü manipülasyon ve propagandaya başvurduğunu ve yoğun lobi faaliyetleri gerçekleştirdiğini söyledi.

1. Dünya Savaşı sonrası, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki lobi gruplarından destek alan Ermenilerin, İngiltere'nin de teşvikiyle kurulması planlanan Büyük Ermenistan için Amerikan mandasını da talep ettiklerini anımsatan Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ermeni lobisinin baskı ve girişimlerinin yanı sıra bölgedeki Amerikan çıkarlarını genişletmek isteyen Başkan Wilson'ın Ermeni iddialarını araştırmak için Türkiye'ye bir heyet göndermeye karar verdiğini anlattı.

Harbord Raporu nedir?

"Harbord Askeri Tahkik Heyeti" ismi verilen heyetin bölgedeki kapsamlı incelemeleri sonucunda, Türk tezleri ve Ermeni iddialarına ilişkin detaylı bir rapor hazırladığını belirten Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Harbord Raporu gibi diğer heyetlerin raporlarında da yaygın kanaatin, Ermenilerin suçladıkları Türklerin değil asıl kendilerinin katliam yapması olduğunu ifade etti.

Harbord Raporu'nun Türk tezlerinin doğruluğunu ve Ermeni iddialarının asılsız olduğunu ortaya koyduğunu ancak buna rağmen Amerika'daki Ermeni lobisi ve Ermeni destekçilerinin katkılarıyla kamuoyuna açıklanmadığını da dile getiren Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, sonuç olarak 100 yıl önce olduğu gibi tarihi süreçten günümüze kadar olan dönemde Amerika'da, asılsız Ermeni iddialarına, tarihsel gerçekler temelinde değil siyasi olarak yaklaşıldığını ve Ermeni diasporasının propagandalarına itibar edildiğini bildirdi.

ABD Ulusal Arşivlerinde yer alan belgelerin de incelenmesi gerektiğini vurgulayan Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi ve Askeri Tarih ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü arşivindeki belgeler ile alakalı devletlerin bütün arşiv kayıtlarının da Ermenilere yönelik bir soykırım olmadığını, aksine Ermenilerin birçok bölgede masum, sivil Müslüman halkı katlettiğini çok net bir şekilde ortaya koyduğunu belirtti.

"Ermenistan da arşivlerini tarihçilere açsın"

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tüm uluslararası platformlarda "Ermeni arşivleri de Türk arşivleri gibi dünya tarihçilerine açılsın" çağrısını bir kez daha yinelediklerini ifade etti.

"Azerbaycan'ın yanındayız"

Ermenistan'ın iyi niyetli çağrılara rağmen gerek Türkiye'ye yönelik mesnetsiz iddialarını gerekse Azerbaycan'a yönelik husumet ve düşmanca tavrını sürdürdüğünü dile getiren Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yukarı Karabağ'ı haksız ve hukuksuz bir şekilde işgal altında bulunduran Ermenistan'ın, Azerbaycan'ın Tovuz bölgesine yönelik boyunu ve haddini aşan bir saldırı gerçekleştirdiğini hatırlatarak, "Azerbaycan bizim canımızdır. Biz her zaman can kardeşimiz Azerbaycanımızın yanındayız. Bu menfur saldırıyı en ağır şekilde, şiddetle kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

Ayasofya

Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması ile ilgili bazı ülkelerden gelen tepkilere de değinen Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ayasofya'nın Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve Türk milletinin olduğunu, burada söz söyleyebilecek tek mercinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk milleti olduğunu kaydederek, bunun dışında hiçbir kişinin, kurumun ve devletin söz söyleme hakkının bulunmadığını, herkesin haddini ve yerini bilmesi gerektiğini ifade etti.

Fransız gemilerle Türk gemiler arasında ne oldu?

"Fransız gemisinin taciz edildiği"ne dair Fransa Savunma Bakanlığından gelen iddialara da temas eden Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, bu konuyla ilgili tüm bilgi, belge, video ve fotoğrafları NATO'nun sivil-askerî makamlarıyla paylaştıklarını, iddiaların tamamen gerçek dışı olduğunun kanıtlandığını söyledi.

Türkiye'nin başlangıçtan itibaren dostane, yapıcı, iş birliğine açık, destekleyici bir tutum sergilediğini vurgulayan Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, iftiranın çirkinliğini bir ayrıntıyı daha paylaşarak ortaya koydu. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Bırakın taciz etmeyi, bizim gemilerimiz, kendilerinden gelen talep üzerine Fransız gemisine yakıt ikmali dahi sağladı." dedi.

Fransız gemisinin taciz edilmediği gibi geminin Türkiye'nin üç gemisinin ilerlediği konvoya 20 deniz mili süratle üstelik araya girmek suretiyle çok tehlikeli bir manevra yaptığını, mevcut NATO usullerini de dikkate almayarak, muhabere irtibatı dahi kurmadığını, ayrıca NATO makamlarına iddiaları destekleyecek teknik verileri sunamadıklarını açıkladı.

NATO makamlarının Türk personelin olay sırasındaki profesyonel ve ihtiyatlı yaklaşımından ötürü Türkiye'ye teşekkür ettiğini de açıklayan Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin Fransa'dan özür beklediğini ve bu konuyu takip edeceklerini, unutulmasına izin vermeyeceklerini, Türkiye'nin her aklına gelenin efelik yapacağı bir ülke olmadığını göstereceklerini belirtti.

Akar'a mezun kartı takdim edildi

Diğer taraftan Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Boğaziçi Üniversitesi'ne gelişinde Rektör Prof. Dr. Mehmed Özkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali İzzet Tekcan ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Konuşması ve açıklamalarının ardından Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar'a, Rektör Prof. Dr. Mehmed Özkan tarafından sürpriz bir hediye takdim edildi. Rektör Prof. Dr. Mehmed Özkan, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde doktorasını yapan Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar'a, adına düzenlenmiş mezun kartını verdi.

Doktorasını Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlamaktan mutluluk duyduğunu belirten Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Boğaziçili olmak ayrıcalıktır" dedi.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar üniversite yönetimiyle birlikte, 15 Temmuz'daki hain işgal girişimine karşı kahramanca yapılan direnişin fotoğraflarının bulunduğu sergiyi de gezdi.

Yorumlar (0)