Çanakkale’de yangın kontrol altında alındı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Salı günü Çanakkale'de meydana gelen orman yangınının kontrol altına alındığı bilgisini paylaştı.

GÜNDEM 23.08.2023, 17:47 24.08.2023, 12:14
Çanakkale’de yangın kontrol altında alındı

Bakan Yumaklı'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Çanakkale yangını 48 saat dolmadan kontrol altına alındı. Tedavisi devam eden 7 vatandaşımızın ise herhangi bir ciddi sağlık sorunu bulunmuyor. Yangında can kaybı olmaması bizleri ayrıca mutlu etti fakat ekosistemde meydana gelen kayıp içimizi yaktı. Yaşamı birlikte paylaştığımız canlıların da maalesef yangından etkilenmesi söz konusu.

Yangından etkilenen alan ile ilgili bir çalışma yapıldı. 2 bin 650 hektar ormanlık alan, 1430 hektar tarım alanı olmak üzere toplam 4 bin 80 hektar alan yangından etkilendi. Yapılan inceleme çalışmalarından sonra bu etkinin ne kadarlık bir bölümünün hasara dönüştüğünü tespit edeceğiz.

Yangından 7 ev hasar görürken bunlardan 3'ü halihazırda kullanılmayan evdi. Ayrıca 29 adet ahır ve benzeri yapı da yangında hasar aldı.

"Helikopterler ve uçaklar toplam 503 saat uçuş yaptı"

Yangına 38 helikopter ve 10 uçak ile müdahale gerçekleştirildi. Hava araçlarımız toplam 503 saat uçuş yaptı. Uçaklarımız ise 2828 sorti yaptı. Yangın bölgesinde alevleri söndürmek için yaklaşık 9 bin tona yakın su kullanıldı.

İHA'lar gözümüz ve kulağımız oldu. Bizim yangınla mücadelede en önemli unsurumuz onlar oldu. 24 saat boyunca aralıksız havadalardı. Söndürme çalışmaları için 790 adet kara aracı kullanırken 3 bin 174 personel de sahada mücadele etti.

"Kapatılan yollar ulaşıma açılıyor"

Çanakkale - Çam kara yolu yeniden ulaşıma açılırken boğaz trafiği de tek yönlü olarak ulaşıma açılmış olacak.

Helikopterlerin ise soğutma çalışmaları bir müddet daha devam edecek.

"Eskişehir yangını kontrol altında"

Eskişehir'de çıkan yangın ise yine yoğun bir mücadele sonucunda kontrol altına alındı. Ülkemizde şu an herhangi bir yangın mevcut değil.

Peki, yangın ne zaman ve nasıl oluştu?

Çanakkale Merkeze bağlı Kayadere köyü yakınında bulunan ormanlık bir alanda henüz tespit edilemeyen bir nedenden dolayı yangın meydana geldi.

Durumun ihbar edilmesinin hemen ardından bölgeye, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından çok sayıda ekip sevk edildi. Jandarma ekipleri de olay yerine geldi.

Ekipler, rüzgarın etkisi ile büyüyen alevleri kontrol altına alabilmek için karadan ve havadan çalışma başlattı.

Bakan Yumaklı: Yangının ilerlemesi durduruldu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale’deki yangınlara ilişkin son gelişmeleri paylaştı. Yumaklı, "Çanakkale'de meydana gelen orman yangınının etrafı ekiplerimiz tarafından çevrilmiş vaziyete geldi. Yangının ilerlemesi durduruldu. Düne göre bugün daha avantajlıyız ve parametreler daha iyi. Resmi öğleden sonra daha net bir şekilde görebiliriz" ifadelerini kullandı.

22 helikopter ve 7 uçak ile müdahale sürüyor

Bakan Yumaklı, gece görev yapabilen 4 helikopterin sabahın ilk ışıklarına kadar sorti yaptığını ve şu an itibari ile de 7 yangın söndürme uçağı ile 22 yangın söndürme helikopterinin alevlere havadan müdahale etmeye devam ettiğini belirtti.

9 köy boşaltıldı, 1251 kişi tahliye edildi

Sosyal medya hesabından yangına ilişkin bilgi paylaşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bölgede bulunan 9 köydeki toplam 337 hanenin boşaltıldığını ve 1251 kişinin de tedbir amaçlı tahliye edildiğini belirtti.

Çanakkale Boğazı trafiğe kapatıldı

Sarıcaeli Köyündeki Yaşlı Bakım Evinde kalan 72 kişinin de tahliye edildiğini ve Terzioğlu KYK Yurduna yerleştirildiğini ifade eden Yerlikaya, ‘‘Çanakkale-Çan kara yolu önlem amaçlı sivil araç trafiğine kapatılmıştır. Çanakkale Boğazı da çift yönlü deniz ulaşımına kapanmıştır’’ ifadelerini kullandı.

54 kişi dumandan etkilendi

İçişleri Bakanı Yerlikaya, yangına ilişkin daha önce yaptığı paylaşımında ise 54 vatandaşın dumandan etkilendiği, 48 kişinin ise hastanelerde tedavisine devam edildiğini açıkladı.

'Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi' Çanakkale Boğazı'na geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi’nin Çanakkale Boğazı’na ulaştığı bilgisini paylaştı. Bakanlık kaynaklarından yapılan açıklamaya göre, saatte 9 bin 600 metreküp kadar su basabilen yatayda 150, dikeyde ise 70 metre su püskürten yangın söndürme sistemine sahip Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi’nin kepez bölgesindeki alevlere müdahale etmek için bölgeye hareket ettiği ve Çanakkale Boğazı'na ulaştığı belirtildi.

Acı tablo sabahın ilk ışıklarıyla ortaya çıktı

Dün başlayan ve hala devam eden yangının ardından geriye kalan acı tablo sabahın ilk ışıklarıyla ortaya çıktı.

Çanakkale'deki yangın felaketinden etkilenen Yağcılar Köyü'ndeki bilanço ise içler acısıydı. Yangının boyutu gün ağarınca gözler önüne serildi. Köydeki bir ev yangına teslim olurken, bazı yerleşim yerleri de komple küle döndü. Bazı alanlar ise ekiplerin müdahalesi ile kurtarıldı.

Günün ilk ışıkları ile birlikte AFAD, İtfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı arazözler de çalışmaya başladı.

112 Acil Sağlık ekipleri her ihtimale karşı bölgede hazır bulunuyor.

AFAD'DAN açılama

AFAD tarafından yapılan açıklamada, Çanakkale Damyeri mevkisi yakınlarında bulunan ormanlık alanda çıkan yangına müdahale çalışmalarının aralıksız şekilde devam ettiği vurgulandı.

Bölgeye AFAD, Emniyet Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, belediyeler, STK'lar ve özel idarelerden oluşan 2 bin 960 personel, 28 helikopter, 8 uçak, 240 arazöz, 445 araç 77 su tankeri ve iş makinesi sevk edildiği açıklandı.

Kızılay yangın bölgesinde

Dumandan etkilenen 95 kişiden 8'inin hastanede tedavisinin devam ettiği belirtilen açıklamada, "Yangın bölgesinde 3 köy 5 trafo ve 265 abonede enerji kesintisi yaşanmaktadır. Türk Kızılay’ı tarafından bölgede yaşayan vatandaşlarımıza ve personellere 5 bin sıcak yemek, 2 bin kumanya, 7 bin 750 içme suyu ve 3 bin 650 içecek ikramı yapılmıştır." bilgisi paylaşıldı. Ulupınar ve Saraycık köyleri arasındaki ormanlık alanda da yangınla mücadele çalışmaları devam ediyor.

Rüzgar çıktı, alevler yeniden yükseldi

Rüzgarın etkisi ile alevler, merkeze bağlı Aşağıokçular ile Yağcılar köyleri arasındaki ormanlık alanda yeniden yükseldi.

Jandarma ekipleri ise kara ekiplerinin kolay bir şekilde yangın mahalline ulaşabilmesi için köylerde güvenli geçiş sağlıyor. Diğer yandan, yangında hasar gören telefon ve elektrik direkleri ile ilgili hasar tespit çalışması da ekipler tarafından yapılıyor.

Mezarlar hasar gördü

Yangının en çok etkilediği yerlerden biri olan Yağcılar köyünde mezarlıkta da tahribat oluştu.

Yeni ve eski definlerin bulunduğu mezarlık alanında özellikle eski mezarlar yangında ciddi zarar gördü.

Gelibolu Yarımadası’nda yangın!

Gelibolu Yarımadası'nda da ilçeye bağlı Küçükanafarta köyündeki İsmailoğlu Tepe mevkisinde bulunan makilik alanda henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı yangın çıktı.

Durumun ihbar edilmesi üzerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı çok sayıda ekip olay yerine gönderildi.

Ekiplerin karadan ve havadan yangını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor.

Yorumlar (0)