Bakan Yumaklı’dan Çanakkale yangına ilişkin açıklama: Yangının ilerlemesi durduruldu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale’deki yangınlara ilişkin son gelişmeleri paylaştı. Yumaklı, "Çanakkale'de meydana gelen orman yangınının etrafı ekiplerimiz tarafından çevrilmiş vaziyete geldi. Düne göre bugün daha avantajlıyız ve parametreler daha iyi. Resmi öğleden sonra daha net bir şekilde görebiliriz" ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise Çanakkale Boğazı’nın çift taraflı deniz ulaşımına kapandığını açıkladı.

GÜNDEM 23.08.2022, 09:25 23.08.2023, 11:26 Şeyda Gül
Bakan Yumaklı’dan Çanakkale yangına ilişkin açıklama: Yangının ilerlemesi durduruldu

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı'nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar ise şöyle:

"Halihazırda 639 arazöz, 26 helikopter, 8 uçak ve yaklaşık 2 bin 700 personel ile sahada mücadele etmeye devam ediyoruz. Bu uçaklardan biri ise çok yüksek tonajda su taşıyan Rusya’dan kiraladığımız uçak. Yangın dolayısı ile 9 köy tahliye edildi. Köyde 337 hane bulunmakta ve 1251 vatandaşımız yaşamaktaydı. Ayrıca Ulupınar Köyü’nde 5 ev, Yağcılar Köyü’nde ise 4 ev yangından etkilendi. Bu evlerden 3’ü kullanılmayacak şekilde hasar görmüş vaziyette.

83 kişi hastaneye sevk edildi

Yangından 85 küçükbaş, 3 büyükbaş hayvan etkilenirken bir hayvan zayiatı oldu. 10 ahır ile ağılda ise hasar söz konusu. İlk etapta köyde yaşayan yaşlı ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımızdan 83 kişi hastanelere sevk edildi. Bu kişilerden yalnızca 8’i müşahede altında tutuluyor. Hastaların hayati tehlikesi bulunmuyor.

Çanakkale Boğazı halihazırda çift taraflı olarak gemi trafiğine kapatılmış durumda. Yine Çanakkale-Çan yolu da önlem amaçlı kapatıldı.

‘‘Bugün daha avantajlıyız’’

Düne göre bugün daha avantajlıyız, parametreler de daha iyi. Resmi öğleden sonra daha net bir şekilde görebileceğiz. Tüm kurumlar yoğun şekilde çalışmalara katılıyor.

"Bilecik ve Bursa’daki yangınlar kontrol altında"

Bursa Karacabey’de ve Bilecik sınırında da yangınlarımız vardı. Her iki yangın kontrol altına alınmış durumda. Soğutma çalışmaları ise devam ediyor.

1500 hektarlık alanın çevresi ise tamamen kesilmiş durumda. Şu anda yangının ilerlemesine neden olabilecek herhangi bir durum yok.

Şu anda köylere geri dönüş ile ilgili bir şey söyleyemeyiz fakat başka tahliye planı olan bir köy de yok. Devlet hastanesi ve üniversiteye ilşikin herhangi bir risk yok.

‘‘Yangının ilerlemesi durdu’’

Yangının etrafı ekiplerimizce çevrilmiş durumda. Arkadaşlarımız yangının ilerlemesini durdurmuş vaziyette. Rüzgar bu şekilde devam ederse, öğleden sonra akşamüstü genel resmi daha doğru ve daha net şekilde görebileceğiz."

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Çanakkale Damyeri mevkiinde meydana gelen orman yangınına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Müdahale çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirten Bakan Yerlikaya, bölgeye 2 bin 659 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri ve 328 iş makinesinin sevk edildiğini kaydetti.

Bakan Yerlikaya: 9 köy tahliye edildi

Bölgedeki 9 köyde toplamda 337 hane ve 1251 kişinin tedbir amaçlı tahliye edildiğini ifade eden Bakan Yerlikaya, Sarıcaeli Köyü yaşlı bakım evinden 72 kişinin tahliye edilerek Terzioğlu KYK yurduna yerleştirildiğinin bilgisini verdi.

Kara ve denizyolu trafiği kapatıldı

Çanakkale - Çan Karayolu'nun tedbir amaçlı sivil araç trafiğine kapatıldığını belirten Bakan Yerlikaya, Çanakkale Boğazı'nın da çift taraflı deniz ulaşımına kapandığını duyurdu.

Yorumlar (0)