Boş ofisler konuta dönüştürülebilecek

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği üzerinde gerçekleştirilen düzenlemeyle atıl vaziyetteki boş ofislerden uygun durumda olanların, toplam konut oranı en çok yüzde 50 olabilecek şekilde konuta dönüştürülebilmesi için belediye meclisleri tarafından karar alınabilmesi olanağı getirildi.

GÜNDEM 12.08.2023, 18:15
Boş ofisler konuta dönüştürülebilecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Gerçekleştirilmesine İlişkin Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlıktan edinilen bilgi doğrultusunda, düzenleme çerçevesinde Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde geçen 'dört kat ve üzeri' konut binalarındaki kapalı çıkma yapılmama şeklindeki kural, 'yedi kat üzeri' binalar olacak şekilde değiştirildi. Böylelikle bazı küçük parsellerde çok daha kullanışlı bina projelerinin yapılabilmesi sağlandı.



Belediye meclisi yüzde 20 artırabilecek

Değişiklikle ayrıca bina emniyetine yönelik de tedbirler alındı. Bu çerçevede 'kapalı çıkma gerçekleştirilen binalardaki bütün kolonların birbirlerine, her iki yönde de kirişlerle bağlanması' kuralı getirildi.

Diğer taraftan, üç katı geçmeyen binalarda geleneksel yapı anlayışına göre ve çok daha ferah mekanlar oluşabilmesi maksadıyla kat yüksekliklerinin dört metreye değin çıkarılabilmesine olanak tanındı.

Koronavirüs sebebiyle ofis kullanımlarının azalması ve ev gereksiniminin artması göz önünde bulundurularak, atıl vaziyetteki boş ofislere dair de düzenleme yapıldı. 

Bu doğrultuda, 1 Temmuz 2023 tarihinden evvel büro veyahut ofis maksatlı yapı ruhsatı düzenlenerek inşasına başlanmış veyahut yapı kullanma izni düzenlenmiş yapılarda, 1 Temmuz 2024 tarihine değin neticelenmek kaydıyla parselin tümünde konut kullanım oranı yüzde 30'u aşmayacak şekilde kullanım maksadı değişikliğine dönük tadilat ruhsatı verilebilecek. Bahse konu oran belediye meclisi kararıyla yüzde 50'ye değin çıkartılabilecek.

Yorumlar (0)