Bilim Kurulu sonrası Fahrettin Koca'dan açıklama

Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklamada bulundu.

GÜNDEM 01.12.2021, 20:45 01.12.2021, 20:49
Bilim Kurulu sonrası Fahrettin Koca'dan açıklama

Koronavirüs Bilim Kurulu, Bakan Koca başkanlığında bir araya geldi.

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı.

Omicron varyantı

Koca, şunları kaydetti: 

"Bilim Kurulu, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve izlem merkezlerimizin titiz bir şekilde izlediği hususlardan biri de yeni varyantlar ve salgın üzerindeki etkileridir. Edinilen ön bilgiler doğrultusunda, Omicron varyantı daha hızlı bulaşıyor. Fakat virülansının yüksek olduğuna dair bir bulgu söz konusu değil. Virüslerin kuvvetlenmesi ya da yok olması mutasyonlar sayesinde gerçekleşir. Umarız ki Omicron varyantı ile birlikte virüs ortadan kaybolur. 

Omicron'a ilişkin laboratuvarlarımızda gen dizileme faaliyetleri artırılmıştır. 17 bölge laboratuvarından alınan veriler, merkez laboratuvarda analiz ediliyor. An itibarıyla ülkemizde bu varyanta rastlanmadı. Şu anda yeni tedbir gerektiren bir durum söz konusu değil. Süreç yakından takip edilmektedir.

Aşıların Omicron varyantına karşı etkinliği değerlendirilmiştir. Türkiye'de karma aşı uygulanması sebebiyle bir avantaj söz konusudur. Son değerlendirmelerimize göre, aşıların etkisinin azaldığına yönelik bir durum yoktur. 

Yeni varyantlara karşı en etkin tedbirlerimiz sosyal mesafe ve maskedir. Kış aylarına girmiş bulunuyoruz. Bu doğrultuda, kapalı mekanlardan uzak durulmalıdır.

Yerli aşı

TURKOVAC için acil kullanım onayı başvurusunda bulunmuştuk. Uzmanların ve bilim insanlarının değerlendirmeleri en kısa zamanda açıklanacak. Uygun görülmesi halinde kendi aşımızın yaygın kullanımına başlanacağını müjdeleyeceğim."

Yorumlar (0)