Dünya Omicron varyantı için alarma geçti! Yeni varyantla ilgili neler biliniyor?

Koronavirüs tekrar mutasyona uğradı. Kovid-19’ un yeni varyantı Omicron tüm dünyayı ayağa kaldırdı. Dünya panik halinde bu yeni varyanta çözüm yolları arıyor. Peki Omicron varyantı ne kadar tehlikeli? Omicron varyantının belirtileri neler? İlk vakalar nerelerde görüldü? Dünya Sağlık Örgütü Omicron varyantı için hangi açıklamalarda bulundu? Dünya ülkeleri bu yeni varyanta karşı nasıl tedbirler aldı? Türkiye’nin yeni varyant için aldığı önlemler neler? Hangi aşılar Omicron varyantında daha etkili? Herkes tarafından merak edilen tüm bu soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.

SAĞLIK 01.12.2021, 18:26 02.12.2021, 17:10
Dünya Omicron varyantı için alarma geçti! Yeni varyantla ilgili neler biliniyor?

Koronavirüs salgını dünya üzerinde etkisini sürdürürken yeni varyant Omicron ile endişeler daha da arttı. İlk defa Güney Afrika’da ortaya çıkan Omicron varyantı ile ilgili tüm merak edilenler haberimizde.

Omicron varyantı neden bu kadar panik yarattı?

Koronavirüs salgını tüm dünyada etkisini artarak sürdürüyor. Salgın dünya’ da bugüne kadar 5,2 milyon kişinin ölümüne sebep oldu. Dünya ülkeleri Kovid-19 ile mücadele ederken yeni varyant Omicron daha da büyük bir korkuya neden oldu. Tüm dünya ülkeleri panik halinde bu yeni varyant için çözüm yolları aramakta ve önlemler almakta. ‘Nu’ varyantı olarak da adlandırılan Omicron için bilim insanları uyarılarda bulundu. Varyantın yeni bir dalgaya neden olabileceği şüphesi ise büyük endişe yarattı. Kovid-19 şimdiye kadar 32 kez mutasyona uğradı. Bilim insanları bu son varyantın ise tüm bu mutasyonlardan parçalar taşıdığını, bağışıklık sisteminin ve aşının etkisini yok sayabileceğini dile getirdi. Araştırmaların neticelenmesi ise birkaç hafta sonra ancak ortaya çıkacak.

Yeni varyant Omicron ilk nerede ortaya çıktı?

Dünya Sağlık Örgütü, Kovid-19’un yeni varyantı olan Omicron’un dünyada ilk kez 25 Kasım’da Güney Afrika da ortaya çıktığını duyurdu. Bu durumun özellikle Güney Afrika’ da ortaya çıkmasının önemli bir sebebi ise dünya üzerindeki aşı dağıtım adaletsizliği. DSÖ’nün yaptığı açıklamaya göre şimdiye kadar Omicron mutasyonunu taşıyan 100’ den az vakanın bulunduğu bildirildi. Bu vakalar ise başta Güney Afrika olmak üzere Botsvana, Hong Kong, Avusturalya İsrail, Almanya, Belçika, İtalya, İngiltere, Danimarka, Avusturya ve Çekya’ da görüldü.

Güney Afrikalı Bakan Zulu'nun da testi pozitif çıktı

Güney Afrika’nın resmi haber kuruluşu, ülkenin Sosyal Kalkınma Bakanı olan Lindiwe Zulu'nun yaptırıldığı Kovid-19 testinin sonucunun da pozitif çıktığını duyuruldu. Kovid-19 testi pozitif sonuçlanan Bakan Zulu, ev karantinasına alındı.

Bunun üzerine açıklama yapan Bakan Zulu, sağlık durumunun şu an iyi olduğunu duyurdu. Aynı zamanda Bakan Zulu, Güney Afrikalı vatandaşları aşı olmaya davet etti.

Güney Afrikalı Bakan Lindiwe Zulu

Dünya Sağlık Örgütü tüm dünyayı uyardı!

Öte yandan DSÖ dünya ülkelerini yeni varyantın tehlikesine karşı uyardı. Üyesi olan 194 ülkeye açıklama yapan DSÖ, Omicron varyantının dünya çapında "çok büyük risk oluşturduğu" durumuna dikkat çekti. Yeni varyantın ölüm oranlarını daha çok arttırabileceğini dile getiren DSÖ, "Omicron'un neden olduğu başka bir Kovid-19 dalgası ortaya çıkarsa, sonuçlar daha da ciddi olabilir." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Omicron varyantının belirtileri neler?

Tüm dünya ülkeleri Omicron varyantı için alarm verdi. Daha bulaşıcı olduğu düşünülen Omicron varyantı için ‘Süper Varyant’ adı kullanılıyor. Daha önce ki varyantlardan daha çok mutasyon geçirdiği bilinen yeni varyant Omicron, bulaşıcılık hızının yüksek olmasıyla korkulara neden oluyor. Tüm dünya ülkeleri tarafından incelenen Omicron varyantı için İngiliz The Telegraph'a konuşan Güney Afrika Tabipler Birliği (SAMA) Başkanı Dr. Angelique Coetzee açıklama yaptı.

Hastalarının yarısının aşısız olduğunu belirten Coetzee, varyantın belirtilerinin daha öncekilerden çok farklı ve hafif olduğunu söyledi.

Dr. Coetzee, Delta'da ve Wuhan’da görülenin tam tersi bu varyantla enfekte olanlardan koku ve tat duygusunun gitmediğini belirtti.

Coetzee gazeteye yaptığı açıklamada birkaç gün boyunca hastalarda kas ağrısı, yorgunluk ve kendini iyi hissettirmeyen hafif bir hastalık gözlemlendiğini söyledi.

Enfekte olan hastalardan bazılarının evde tedavi edildiğini söyleyen Coetzee, hastalarda hafif şekilde öksürük olabileceğini de belirtti.

Güney Afirika Tabipler Birliği, dünya ülkelerinin birçoğunun aksine Omicron varyantı daha önceki varyantlardan daha hafif geçirildiğini iddia ediyor.

DSÖ Kovid-19 belirtileri;

Yaygın olan semptomlar;

  1. Ateş
  2. Yorgunluk
  3. Tat ve koku duyusu kaybı
  4. Öksürük

Az görülen semptomlar;

  1. Baş ağrısı
  2. Boğaz ağrısı
  3. İshal
  4. Vücutta ağrı, sızı
  5. Gözlerde kızarıklık ve tahriş
  6. Ciltte renk değişimi ve döküntü

Aşılar Omicron varyantına karşı etkili mi?

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni Koronavirüs varyantı Omicron’a karşı şimdiye kadar yapılan aşıların etkisinin ne kadar olduğu araştırılıyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Alper Şener, yeni varyanta karşı inaktif aşıların üstünlük sağlayacağını söyledi. Şener, hızlı bir şekilde yayılma gücüne sahip olan Omicron’ un PCR analizinin ise henüz tamamlanmadığını belirtti.

Prof. Alper Şener, mRNA aşılarının yani BioNtech aşısının sadece Spike proteinine karşı antikor oluşturduğunu, inaktif aşıların yani Sinovac ve TURKOVAC’ın bu proteine ek olarak N ve M proteinlerine karşı da antikor oluşturduğunu söyledi. Bu açıklama ışığında İnaktif aşı olan ve ülkemiz de yapılan Sinovac ile TURKOVAC aşısının Omicron varyantına karşı avantaj sağlayabileceği dile getirildi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Alper Şener Omicron varyantına karşı inaktif türdeki aşıların daha avantajlı olduğunu söylüyor.

Uğur Şahin: Yeni varyant Omicron için 'Panik olmaya gerek yok'

Almanya’ da BioNTech aşısını geliştiren Uğur Şahin ve Özlem Türeci Omicron varyantı hakkında merak edilenleri yanıtladı ve 'Panik olaya gerek yok.’ dedi. Uğur Şahin genel bir değerlendirme yapmak için iki hafta kadar bir süre olduğunu, tüm verilerin ancak bu süre içinde toplanacağını belirtti. Şahin, Omicron varyantı hakkında ise korkulacak bir şey olmadığını söyledi. Açıklamalarına devam eden Şahin, ‘Koronavirüs varyantlarının çok farklı mutasyonlara sahip olduğunu biliyoruz. Koronavirüs aşısının bu varyanta daha az etki ettiğini de biliyoruz. Fakat aşının hastayı ağır hastalıktan koruduğunu da biliyoruz." dedi.

Üçüncü doz aşının daha iyi bir koruma sağlayacağından emin olduğunu söyleyen Şahin, aşının hastalık seyrini hafiflettiğini ve bu nedenle de güven sağladığını dile getirdi.

BioNTech aşısının mucitleri Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci.

Türkiye de Omicron varyantı var mı?

Dünyayı ayağa kaldıran yeni varyant Omicron Türkiye’ de de endişeleri arttırdı. Bu kapsamda vatandaşlarımızın en çok merak ettiği soru ise ‘Türkiye’de Omicron varyantına rastlandı mı?’ oldu. Bu sorunun yanıtını geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesaplarında yanıtlandı. Güncelliğini koruyan bu cevaba istinaden şu ana kadar ülkemizde Omicron varyantına rastlanmadı.

Bakan Koca, Ülkemizde yaygın olarak Delta varyantının görüldüğünü, Omicron varyantı için ise önlemler aldıklarını açıkladı. Ayrıca Bakan Koca alınan tedbirlerin ne kadar önemli olduğuna bir kez daha dikkat çekti.

Neden bu yeni varyanta ‘Omicron’ denildi?

Dünya Sağlık Örgütü, varyantlara Yunan alfabesindeki harf sırasına göre isim veriyor. DSÖ daha önceki varyantların isimlerini sırasıyla Alfa, Beta ve Delta olarak Yunan alfabesinden vermişti. Bunun nedeni ise varyantların Çin varyantı, İngiliz varyantı ve Hint varyantı gibi isimlerle anılmamasını sağlamaktı. Güney Afrika’da ortaya çıkan Koronavirüsün yeni varyantı için ‘Nu’ ve ‘Xi’ harflerinin kullanılması beklenirken yeni varyant ‘Omicron’ harfi ile isimlendirildi. Omicron, Yunan alfabesinde 15. sırada yer alıyor.

Yeni varyanta ‘Nu’ denilmemesinin nedeni ‘New’ kelimesi ile karıştırılabileceği düşüncesinden kaynaklandı. ‘Xi’ harfinin yeni varyanta isim olarak kullanılmamasının nedeni ise Uzakdoğu’da ‘Xi’ harfinin isim ve soyadı olarak kullanılmasından kaynaklanıyor. DSÖ, virüslere ve hastalıklara isim verilirken aynı zamanda dini, etnik, bölgesel ve kültürel bir grubu nitelendirmeyecek insan, hayvan ve yer isimlerini damgalamayacak şekilde isimler seçiyor.

Omicron varyantının dünyada etkileri

Omicron varyantı tüm dünyayı alarma geçirdi. Dünya ülkeleri bu yeni varyant için hızla önlemler aldı.

Omicron varyantı Güney Afrika’nın kapılarını kapattı

25 Kasım’da ilk Omicron varyantının Güney Afrika’da görülmesi ile birlikte dünya ülkeleri Güney Afrika’nın 7 ülkesine uçuşları yasakladı. Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Botsvana, Malavi, Namibya, Zimbabve ve Esvatini seyahat kısıtlaması getirilen Afrika ülkeleri arasında yer alıyor.

Avrupa Birliği, 26 Kasım'da varyant görülen ülkelere uçuşları kaldıracağını açıkladı. Avrupa birliğinin bu açıklamasının ardından ABD, Kanada, Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda, İtalya, Japonya, Hindistan, Filipinler, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Katar, Suudi Arabistan, Umman, Kuveyt, Pakistan, İran ve Malta’ da Güney Afrika’nın 7 ülkesine seyahat yasağı getirdiğini açıkladı.

Türkiye de Omicron varyantına karşı 26 Kasım tarihinden itibaren Güney Afrika Cumhuriyeti, Botsvana, Namibya, Mozambik ve Zimbabve'ye seyahat kısıtlaması getirdiğini açıkladı.

Omicron, Güney Afrika ile aynı gün AB’nin başkentinde

Yeni Kovid-19 varyantı Güney Afrika ile aynı gün içerisinde Avrupa Birliği’nin başkenti olan Brüksel’de de görüldü. Şok etkisi yapan bu olay Omicron’un çok kısa sürede Avrupa’ya yayılması korkularına neden oldu.

Varyantın Brüksel’de görülmesinin hemen ardından AB, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Botsvana, Malavi, Namibya, Zimbabve ve Esvatini’den seyahatleri en az yıl sonuna kadar sonlandırdı.

Dışişleri Bakanlığı ise, Güney Afrika bölgesinde yaşayan vatandaşlarına tahliye için çağrı yaptı.

Omicron varyantı Japonya’da da tespit edildi

Japonya hükümet kaynaklarının aktardığı bilgiye göre ülkede ilk omicron varyantlı koronavirüs vakasına rastlandı. Tokyo'daki Narita Havalimanı'na giden Namibyalı diplomatın PCR testi pozitif çıktı. Diplomatın Kovid-19 tedbirleri kapsamında karantinaya alınacağı duyuruldu.

Japonya Başbakanı Kişida Fumio ise yeni Omicron varyantına karşı 'büyük bir kriz hissi' içerisindeyiz. Küresel alanda bir yayılma olabileceğinden dolayı sınır önlemlerini arttırmayı sürdüreceğiz." dedi.

Omicron varyantının önlemlerin daha az sıkı uygulandığı ve nüfus yoğunluğunun fazla olduğu şehirlerde bulaş riski açısından daha tehlikeli olduğu ifade ediliyor.

G-7 ülkelerinin sağlık bakanları Omicron varyantına karşı bir arada

İngiltere, ABD, İtalya, Fransa, Kanada, Almanya ve Japonya'nın bir arada bulunduğu G-7 ülkelerinin sağlık bakanları İngiltere’nin acil eylem çağrısı ile toplandı. Ülkelerin sağlık bakanları ile gerçekleştirilen toplantının ardından "Dünya, acil eylem gerektiren, son derece bulaşıcı ve yeni Kovid-19 varyantıyla karşı karşıyadır." şeklindeki kararı açıklandı.

Ayrıca toplantıda Güney Afrika'nın varyantı tespit etmesi hemen ardından da diğer ülkeleri uyarması konusundaki çalışmaları övgüye layık görüldü.

Fransa’da karantina şartı

AB ülkesi olan Fransa da 7 Güney Afrika ülkesine uçuşları kısıtladı.

Bununla birlikte son 14 gün içinde bu 7 ülkelerden Fransa’ya gelen yolculardan ilgili mercilere bildirimde bulunmaları, PCR testi vermeleri istendi.

Fransa Sağlık Bakanlığı da Omicron varyantı bulunan kişiyle teması olanlara Kovid-19 aşılarının tam olmasına bakılmaksızın karantina şartı getirdi.

Ülkenin Hükümet Sözcüsü olan Gabriel Attal ise yaptığı açıklamada, Fransa’da omicron varyantlı vakaların bulunabileceğini duyurdu.

Almanya’da oturuma izni bulunan vatandaşlar ülkeye gelebilecek

Almanya, AB’nin belirlediği 7 ülkeyle birlikte Malavi'yi de varyant bölgesi ilan etti. Bu ülkelerden Almanya’ya sadece kendi vatandaşları ve Almanya’da oturuma izni bulunanlar ülkeye gidebilecek. Bununla birlikte ülkeye giriş yapan herkes 14 gün karantinaya alınacak.

Ayrıca Almanya’da ki eyaletlerin sağlık bakanları, Kovid-19’a karşı devam eden aşılamaların hızlandırılması için diş kliniklerinde ve eczanelerde de koronavirüs aşısının yapılmasını istedi.

İtalya’da Omicron varyantına karşı açık havada maske

Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni varyantın arkasından İtalya’da 7 ülkeye seferlerini durdurdu. Bunun dışında ülkede vaka sayılarının da artmasıyla Milano, Bolonya ve Bergamo’ da ocak ayına kadar açık havada maske takmak zorunlu hale getirildi.

İngiltere’ de güçlendirici Kovid-19 aşısı

Yeni varyant Omicron’a karşı ilk tedbirleri alan İngiltere de Güney Afrika’daki 7 ülkeyi "kırmızı listeye" aldı ve yapılan uçuşlara ara verdi.

Ayrıca İngiltere’de yeniden toplu taşımada ve kapalı alanlarda maske takma yasağı getirildi. Bunun dışında ülkeye gelenlerin aşı durumuna bakılmaksızın 2 gün içinde PCR testi yaptırmaları şart kondu. Ayrıca test sonuçları negatif çıkana kadar kişiler kendini karantinaya almak zorunda olacak.

Tüm bu alınan kararların dışında İngiltere’de, Omicron varyantının paniğe neden olmasının ardından 18 yaş üstü herkese 3. doz güçlendirici aşı yapılması tavsiye edildi.

Kazakistan’ da Omicron için 7 gün karantina kararı aldı

Kazakistan yeni mutasyonlu varyant için ev karantinası kararı aldı. Kazakistan Sağlık Bakanı Yardımcısı 3 Aralık tarihinden itibaren Omicron virüsünün ülkeye girmesini önlemek amacı ile aldıkları kararların uygulanacağını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre ülkeye Omicron varyantlı diğer ülkelerden gelen vatandaşlar, 7 gün ev karantinasında kalmak zorunda. Ayrıca diğer ülkeler gibi Kazakistan da Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Botsvana, Malavi, Namibya, Zimbabve, Esvatini’ye uçuşları kaldırırken ek olarak Lesoto, Tanzanya, Mısır ve Hong Kong’a da uçuş seferlerini iptal etti.

Norveç, Omicron varyantına karşı tedbirlerini arttırdı.

Tüm dünya ülkeleri gibi Norveç’te Omicron varyantına karşı endişeli. Norveç komşu ülkeleri olan Danimarka ve İsveç’te Omicron varyantlı vakaların çıkmasının ardından herhangi bir kapanmaya gitmemek için tedbirlerini daha da sıkılaştırdı.

Bu kapsamda Norveç hükümeti, Kovid-19 testi veren tüm vatandaşlarının aşı durumu açısından ayrım gözetmeksizin 5 gün karantinada kalmasını kararlaştırdı. Ayrıca ülkede yaşayan vatandaşlara mağazalarda ve toplu taşıma araçlarında tekrar maske takılması gerekliliği bildirildi. Norveç’te yaşayan 65 yaş üstü tüm vatandaşlara ise 3. doz Kovid-19 aşısı yapılması için karar alındı.

Yunanistan da koronavirüs aşısı olmayan 60 yaş üstü yetişkinlere ceza uygulayacak

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, yoğun bakımlarda yatan hastaların çoğunlukla aşısı olmayan hastalar olduğunu açıkladı. Vaka sayılarının artmasına da dikkat çeken Miçotakis, koronavirüs ile mücadele etmek için tedbirleri arttıracaklarını açıkladı.

Yunanistan hükümeti yeni tedbirler kapsamında aşısı olmayan 60 yaş üstü kişilerin 16 Ocak tarihine kadar aşı randevusu için başvuru yapmasını istedi. Başbakan Miçotakis, bu tarihten itibaren aşı olmayan vatandaşlara aylık 100 avro ceza kesileceğini bildirdi. Aşı olmayanlardan alınacak olan ceza bedellerinin ise hastanelerin finansmanına aktarılacağını duyurdu. Miçotakis, bu durumun aslında ‘ceza’ değil ‘koruma’ olarak değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Suudi Arabistan’da ilk Omicron vakası

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı ülkenin resmi haber ajansı aracılığı ile yaptığı açıklamada, Kuzey Afrika’dan Suudi Arabistan’ a gelen bir kişide Omicron varyantına rastlandığını duyurdu. Yolcunun hangi ülkeden seyahat ettiğine dair ise herhangi bilgi paylaşılmadı.

Suudi Arabistan Umre ibadeti için Omicron’a karşı yeni tedbirler aldı.

Suudi Arabistan’da ki Hac ve Umre Bakanlığı, koronavirüs için aldığı tedbirleri Omicron varyantına karşı arttırdı

Bakanlık almış olduğu yeni kararları ise Twitter hesabından yaptığı açıklama ile duyurdu. Yapılan açıklamaya göre Suudi Arabistan tarafından onaylanan aşıları yaptıran vatandaşlar karantinaya alınmayacak.

Suudi Arabistan hükümetinin onayladığı aşılar;

  • Oxford AstraZeneca
  • İki doz Pfizer BioNTech
  • Spikevax ve 1 doz Johnson & Johnson
  • Vaxzevria
  • Moderna
  • SK Bioscience
  • Covishield
  • Comirnaty

DSÖ’nün onayladığı fakat Suudi Arabistan’ın onay vermediği aşıları iki doz yaptıranlar ise 3 gün karantinada kalacak. Karantina süresi dolan kişiler yeni bir PCR testi yaptıracak. Test sonucunun ancak negatif çıkması durumunda kişilerin karantinası sonlandırılacak. Ayrıca Suudi Arabistan’ın daha önce aldığı karara göre Umre ibadeti için 18 – 50 yaş aralığındaki yabancıların ülkeye kabul edilmesi kararlaştırılmıştı.

Yorumlar (0)