Başarır ile Türkkan ile ilgili dokunulmazlık kararı: Süreç nasıl işleyecek?

TBMM Hazırlık Komisyonu, CHP'li Ali Mahir Başarır ile İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın yasama dokunulmazlığının kaldırılması kararını verdi. Peki dokunulmazlığın kaldırılması süreci nasıl işleyecek? Detaylar haberde...

GÜNDEM 31.01.2023, 17:45 31.01.2023, 17:53 Hakan Öksüz
Başarır ile Türkkan ile ilgili dokunulmazlık kararı: Süreç nasıl işleyecek?

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ile İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın yasama dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmayacağı merak ediliyordu. TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu bünyesinde görev yapması için kurulan Hazırlık Komisyonu, iki vekil hakkındaki nihai kararı vermek için toplandı. Komisyon toplantısına AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya başkanlık etti.

"Raporumuzu Karma Komisyona sunacağız"

Toplantıya CHP ve HDP'li komisyon üyelerinin katılmadığı görüldü. Başarır ve Türkkan hakkında hazırlanan dosyaların yeniden ele alındığını kaydeden Özkaya, "Milletvekillerinin sorumluluklarından biri de Meclis'in saygınlığını muhafaza etmektir. Lütfü Türkkan, terör mağduru olan bir kişinin yakınına alenen küfür etmiştir. Türkkan gibi CHP'li Ali Mahir Başarır'ın da yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasına karar verdik. Buna ilişkin raporumuzu Karma Komisyona sunacağız." dedi.

Dokunulmazlığın kaldırılması süreci nasıl işliyor?

Peki yasama dokunulmazlığın kaldırılması süreci nasıl işleyecek? Hazırlık Komisyonu tarafından sunulan raporu 1 ay içinde inceleyecek olan Karma Komisyon, bir rapor hazırlayacak. Bu rapor, direkt olarak Genel Kurulun gündemine girecek. Genel Kurulda her milletvekili ve fezleke için ayrı oylama yapılacak. 

Dokunulmazlığın kaldırılması, milletvekilliğinin düşmesi anlamına gelmiyor. Maaşını alan ve sosyal haklarından yararlanmaya devam eden milletvekili, çalışma hayatını sürdürüyor. Cezanın kesinleşmesinin ardından karar Genel Kurulda okunuyor. Bunun üzerine milletvekilliği düşüyor. Vekilliği düşürülen kişi, kararın okunmasından sonra 7 gün içinde Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurabiliyor. AYM, söz konusu talebe ilişkin kararını 15 gün içinde veriyor.

Yorumlar (0)