Fransa'da hayat durdu

Fransa'da tartışma yaratan emeklilik reformuna karşı bir milyonu aşkın kişinin katılmasının beklendiği gösteri ve grevler başladı.

DÜNYA 31.01.2023, 18:20
Fransa'da hayat durdu

Sendikaların yaptığı çağrıyla çok sayıda şehirde sağlık, eğitim, ulaşım ve enerji başta olmak kaydıyla pek çok sektörün katılım göstereceği gösteriler sebebiyle Fransa genelinde halkın sokaklara inmesi öngörülüyor.



300'ü aşkın noktada gerçekleştirilecek

Fransa basınında yer bulan haberler doğrultusunda, halk 300'ü aşkın noktada, hükümet tarafından emeklilik yaşının 62'den 64'e yükseltilmesini amaçlayan reforma karşı protesto gerçekleştirecek.

Başkent Paris'in de bulunduğu Ile-de-France bölgesinde sabah erken saatlerde yüzlerce kilometreye varan araç kuyrukları görülürken, bazı tren garları protestocular tarafından basıldı.

Kolluk kuvvetleri, istasyonları basan göstericilere müdahalede bulundu. 



Fransa için 'kara gün'

Grev sebebiyle hava ve kara ulaşımında da aksaklıkların oluşması tahmin ediliyor.

Birçok sendikayı çatısı altında barındıran CGT (Genel İş Sendikası), Fransa'nın ana enerji sağlayıcısı olan EDF santrallerinde elektrik üretiminde üç bin vatlık bir düşüş görülmeye başlandığını duyurdu.

Nükleer santrallerde ise enerji üretimi önemli oranında azaldı. 

TotalEnergies'ye bağlı olan depo ve rafinelerde görev yapanların tamamına yakını da greve gitme kararı aldı.

Fransa merkezli Avrupa'nın en önde gelen sosyal bilimler üniversitelerinden biri olan Science Po öğrencileri ve personelleri de gösteri ve grevlere destek verdi.

Ülke basını, bir milyonu aşkın kişinin protestolara iştirak etmesinin tahmin edildiğini kaydederek, gösteri ve grevlerden kaynaklı enerji ve ulaşım dahil pek çok sektörde oluşacak aksamalar sebebiyle bugünü Fransa için 'kara gün' olarak adlandırdı. 

İçişleri Bakanlığı, protestolar çerçevesinde Fransa genelinde 11 bin jandarma ve polis görevlendirildiğini bildirmişti.



Emeklilik reformu


Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, emeklilik yaşının 62 olduğu Fransa'da, 1 Eylül 2023 itibarıyla yasal emeklilik yaşının kademe kademe her sene üç ay yükseltilerek 2030 senesinde 64'e ulaşacağını, 2027 senesinde emeklilik maaşının yüzde 100'ünü alabilmek için 43 sene prim ödeme koşulu olacağını belirtmişti.

Bahse konu reforma karşı 19 Ocak 2023'te ülke çapında düzenlenen protestolara bir milyonu aşkın kişi iştirak ederken, önde gelen sekiz sendika, Fransalıları bugün yeniden sokağa inmeye davet etmişti.

Yorumlar (0)