Bakan Kacır: Togg'u tüm dünyaya yayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, birçok ülke liderinin Togg ile buluşmasını hedeflediklerini belirterek, "Togg'u bir yandan milletimizle Türkiye'de buluştururken bir yandan da kıta kıta ve ülke ülke tüm dünyaya yayacağız" şeklinde konuştu.

GÜNDEM 23.07.2023, 12:11 23.07.2023, 12:34
Bakan Kacır: Togg'u tüm dünyaya yayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Togg'u ilk önce Azerbaycan, daha sonra da Özbekistan ile Türkmenistan'a götürdüklerini anımsattı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Körfez turunda da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Suudi Arabistan ve Katar devlet liderlerine de teslim ettiklerini söyledi.

Bunun kendileri için büyük bir önem arz ettiğini söyleyen Kacır, Türkiye'nin yüksek teknoloji ürünü olan ve Türk mühendislerin geliştirdiği, teknisyenlerin ise ürettiği milli akıllı otomobilini dünyanın farklı coğrafyalarında devlet liderlerine sunmanın tarihi bir gurur olduğunu dile getirdi.

"Togg'u dünya liderleri ile buluşturmaya devam edeceğiz"

Gelecek dönemde Togg’u Türk teşkilatının diğer üyelerine de teslim edeceklerini söyleyen Kacır, sözlerine şu ifadeler ile devam etti:

"Cumhurbaşkanı'mız ziyarete gittiği hangi ülke liderlerine Togg hediye edilmesi konusunda bir takdirde bulunursa biz de gereğini yapacağız. Cumhurbaşkanı'mız adına ben bu ülkeleri şimdiden sıralamayı doğru bulmuyorum. Çünkü cumhurbaşkanımızın kendisi bu konuya çok değer ve önem veriyor. Türkiye'nin 60 yıllık hayalinin gerçekleşmesi, bu başarı hikayesinin şimdi dünya kamuoyuna sunuluyor olması Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çok önem verdiği bir husustur. Biz Togg'u dünya liderleri ile buluşturmaya devam edeceğiz. Birçok ülke liderinin Togg ile buluşmasını hedefliyoruz. Togg'u bir yandan milletimizle Türkiye'de buluştururken bir yandan da kıta kıta ve ülke ülke tüm dünyaya yayacağız"

"Mikro uydular konusunda süreci hızlandırmak istiyoruz"

Alçak yörünge uydularının da oldukça önemli bir fırsat olduğunun altını çizen Kacır, ülkemizde birkaç özel sektör firmasının halihazırda bu konuda çalıştığını aktardı.

Kacır, söz konusu bu girişimlerin kabiliyetlerini hem daha yüksekğe taşımak hem de yerli ve milli bir marka ortaya çıkarabilmek için aktif teşvik programını uyulamaya geçirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

BAE ile imzaladıkları mutabakat anlaşmalarından birinin uzaya erişim alanında olduğunu belirten Bakan Kacır, şöyle konuştu:

"Milli imkanlarımızla uzaya erişimi çok değerli buluyoruz. Buna yönelik bir iş birliğini üçüncü bir ülkede gerçekleştirme imkanını BAE ile birlikte düşünüyoruz. Aslında önümüzdeki dönem içinde Türkiye, ortakları ve paydaşlarıyla birlikte kendi imkanları ile hem uzaya erişebilen hem de uzaydaki yüzlerce binlerce mikro uyduyu yine milli imkanları ile geliştirebilen ve üretebilen bir ülke konumuna gelsin istiyoruz. Dünyada birkaç firma bu konuda öncü oldu ama Biz çıtayı biraz daha yükseltmek ve bu süreci hızlandırmak istiyoruz. Bu bir yarış. Biz de bu öncü firmaların arasına en az bir tane Türk şirketinin girmesini hedefliyoruz."

Yorumlar (0)