AYM olağanüstü toplanacak

AYM (Anayasa Mahkemesi) Genel Kurulu, Enis Berberoğlu hakkında "ihlal" kararı vererek yeniden yargılanmasını istediği İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nden "yeniden yargılanmasına yer olmadığı" kararı çıkması üzerine olağanüstü toplanıyor. 

GÜNDEM 14.10.2020, 11:05 15.10.2020, 17:03
AYM olağanüstü toplanacak

İstanbul 14. Ağız Ceza Mahkemesi, "MİT tırlarının durdurulması" ile ilgili görüntüleri Cumhuriyet gazetesine ilettiği gerekçesiyle yargıladığı Enis Berberoğlu hakkında "gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası vermiş, Enis Berberoğlu'nun milletvekilliği düşürülmüştü.

AYM (Anayasa Mahkemesi) Genel Kurulu ise İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu ile ilgili verdiği kararla, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar vermişti.

AYM, Enis Berberoğlu ile ilgili ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması amacıyla "yeniden yargılama yapılması" için kararın bir örneğinin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmetmişti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise dün Enis Berberoğlu'nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına karar vermişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararında, "Yüksek Mahkemenin yerindelik denetimi yapamayacağı" vurgulanmış ve Anayasa Mahkemesi'nin yetkisini aştığını savunmuştu.

AYM üyesi Engin Yıldırım'ın darbe tehdidi

Gün içinde bu gelişmeler yaşanırken Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım şahsi Twitter hesabından, Anayasa Mahkemesi binasının aydınlatılmış gece görünümünün fotoğrafını paylaşmış ve "Işıklar yanıyor" diyerek darbe tehdidinde bulunmuştu. 

Hem İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar hem de Engin Yıldırım'ın darbe tehdidi ve gelen tepkiler üzerine AYM Başkanı Zühtü Arslan, AYM Genel Kurulu'nu saat 14.00'te olağanüstü toplantıya çağırdı.

Toplantı sonrasında hem İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı hem de AYM Üyesi Engin Yıldırım'ın darbe tehdidi üzerine yazılı açıklama yapılması bekleniyor.

Yorumlar (0)