AYM üyesinin paylaşımı Türkiye'yi ayağa kaldırdı

Anayasa Mahkemesi Üyesi Engin Yıldırım'ın dün gece şahsi Twitter hesabından yaptığı ve darbe günlerini hatırlatan "Işıklar yanıyor" paylaşımı Türkiye'yi ayağa kaldırdı.

GÜNDEM 14.10.2020, 08:59 14.10.2020, 16:32
AYM üyesinin paylaşımı Türkiye'yi ayağa kaldırdı

AYM'nin "hak ihlali" vurgusu yaparak "Enis Berberoğlu'nun yeniden yargılanmasını" istediği İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden yargılamaya gerek olmadığını belirtmişti.

Gün içinde, "alt mahkemenin Anayasa Mahkemesi'nin kararını çiğnediği" eleştirileri yapılmış ve Anayasa'nın 153. maddesine vurgu yapılarak, "Anayasa Mahkemesinin kararlarının kesin olduğu; yasama, yürütme ve yargı organları ile idare makamlarını ve tüm gerçek ve tüzel kişileri bağladığı" belirtilmişti.

e

AYM üyesi: Işıklar yanıyor

Anayasa Mahkemesi Üyesi Engin Yıldırım ise dün gece şahsi Twitter hesabından büyük tepki çeken bir paylaşımda bulundu ve paylaştığı Anayasa Mahkemesi'nin ışıklı gece fotoğrafına "Işıklar yanıyor" mesajı ekledi.

AYM üyesi Engin Yıldırım'ın "Işıklar yanıyor" vurgusu, eski Türkiye'de siyasal iktidarlar üzerinde baskı kurmak için klişe hâline gelen "Genelkurmay'ın ışıkları yanıyor" mesajını akıllara getirdi ve mesaj büyük tepki topladı.

Engin Yıldırım'ınki ilk değil!

Bir AYM üyesinin yargıç ağırlığına, devlet adabına yakışmayan paylaşımı sebebiyle eleştirilen AYM Üyesi Engin Yıldırım'ın bu ilk ciddiyetsiz paylaşımı değil.

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanan Ergin Yıldırım, daha önce de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, AYM Başkanı Zühtü Arslan'a gösterdiği tepkiye, bisiklete binerek çekindiği fotoğrafı paylaşarak cevap vermişti.

Anayasa Mahkemesi'nin şehirlararası yollarda gösteri yürüyüşüne geçit verdiği kararı eleştiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ı eleştirmiş, "Güvenlik güçleri olarak ulaşım güvenliğini sağlamaya çalıştıklarını ancak AYM'nin verdiği kararla şehirlerarası ulaşım güvenliğinin teplikeye girdiğini" belirterek, güvenlik güçlerinin çıkarıldığı o yollarda nasıl güvenle gidip geleceğini sormuş ve Zühtü Arslan'ı korumasız gezmeye davet etmişti.

İçişleri Bakanlığı: Işıklarımız hiç sönmüyor

Vesayet günlerini hatırlatan, tüm Türkiye tarafından Jüristokrasi hamlesi olarak görülen "Işıklar yanıyor" mesajına en sert cevap İçişleri Bakanlığından geldi.

İçişleri Bakanlığının resmî Twitter hesabından yapılan paylaşımda "Işıklarımız hiç sönmüyor" denildi ve İçişleri Bakanlığının gece fotoğrafı konuldu.

Anlık olarak çekilen İçişleri Bakanlığı binasının gece görüntüsünde sadece genel aydınlatmalar değil, tüm odaların ışıklarının yandığı görüldü. AYM üyesi Engin Yıldırım'ın palyaştığı fotoğrafta ise AYM'nin oda ışıkları tamamen kapalı, sadece genel aydınlatma ışıkları açıktı.

Peş peşe tepkiler...

AYM Üyesi Engin Yıldırım'ın darbe imalı paylaşımına çok büyük ve sert tepkiler geldi:

Önce kıvırdı sonra hesabını kilitledi

Gelen tepkilerin yoğunluğu ve sertliği sebebiyle AYM Üyesi Engin Yıldırım, yeni bir tweet atarak, "Işıklar yanıyor derken kastettiğinin 'hukukun ışığı' olduğunu, başka ışıkları kastetmediğini" iddia etti ve ardından attığı darbe imalı tweetlerini silerek hesabını korumaya aldı.

İçişleri: 6 terörist etkisiz

İçişleri Bakanlığı ise "Işıklarımız hiç sönmüyor" tweetinden sonra "Işıklarımız yanmaya devam ederken..." diye başlayan yeni bir paylaşımda bulunarak, Ağrı ilinin Doğubayazıt ilçe kırsalında, Yıldırım 3 operasyonu çerçevesinde Ağrı İl Jandarma Komutanlığına bağlı kahraman Jandarma Komandoların ve kahraman JÖH birliklerinin hava destekli operasyonda 6 teröristi etkisiz hâle getirdiği bilgisini paylaştı.

AYM Başkanı toplantıya çağırdı

AYM Başkanı Zühtü Arslan, AYM Üyesi Engin Yıldırım'ın büyük tepki çeken paylaşımından sonra AYM üyelerini acil olarak toplantıya çağırdı. AYM üyeleri bugün 14:00'te gündemsiz olarak bir araya gelecek.

Toplantı sonrası Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın açıklama yapması bekleniyor.

AYM'nin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu ile ilgili kararını yorumlaması ve AYM Üyesi Engin Yıldırım'ın başlattığı tartışmayı değerlendirmesi bekleniyor.

Engin Yıldırım kendini böyle savundu

İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere, gelen ağır tepkiler ve AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın tüm üyeleri acil toplantıya çağırması sonrası hesabından yeniden paylaşında bulunan Engin Yıldırım, şahsi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda kullandığı ibarenin maksadı aşan bir şekilde yorumlandığını ileri sürerek, bundan büyük bir üzüntü duyduğunu belirtti.

Engin Yıldırım, gayesinin, AYM'nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmak olduğunu, demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmesinin asla söz konusu olmadığını iddia etti.

Yorumlar (0)