AFAD paylaştı: Trabzon’da 2 ilçede deprem tehdidi

AFAD tarafından oluşturulan İl Risk Afet Azaltma Planı (İRAP) raporu Trabzon’un iki ilçesi için uyarı verdi. Muhtemel deprem senaryosuna göre, Kuzey Anadolu fayının geçmekte olduğu Erzincan’da meydana gelecek büyük depremde Trabzon’da en çok risk altında bulunan ilçelerin Çaykara ve Düzköy olduğu belirlendi.

GÜNDEM 30.04.2023, 10:43
AFAD paylaştı: Trabzon’da 2 ilçede deprem tehdidi

Merkez üssü Kahramanmaraş olan yıkıcı depremlerin sonrasında şehirlerde bulunan yapı stoklarına dair çalışmalar devam ederken, AFAD tarafından oluşturulan İl Risk Afet Azaltma Planı (İRAP) raporunda muhtemel depremin meydana getirebileceği durumlara göre, Kuzey Anadolu fayının geçmekte olduğu Erzincan’da gerçekleşecek büyük depremde, Trabzon’da en fazla etkilenecek ilçeler içerisinde Çaykara ve Düzköy olduğu tespit edildi.

İkna çalışmalarına başlandı

Raporda yayınlanan senaryoya göre, 7.9 şiddetinde depremin meydana gelmesi halinde, Düzköy’ün Yerlice Mahallesi'nde bulunan yapılarda hasarın meydana gelmesi, depreme bağlı şekilde oluşacak kaya düşmeleri ve heyelan sebebiyle Çayırbağı, Çiğdemli, Aykut, Taşocağı ve Gökçeler mahallelerinin de tehlike altında olacağı ifade edildi.

Depremden en çok etkileneceği düşünülen ilçelerden Çaykara’nın güneydoğusunda yer alan bölgelerdeki yerleşim bölgeleri adına ise tehlike potansiyeli bulunduğu ortaya kondu.

Raporu göz önüne alan araştırmacılar, yapıların mühendislik faaliyeti sağlanmadan inşa edildiğine işaret edilen ilçelerde, muhtemel depremin ciddi hasara sebep olacağı dile getirilerek, tedbir alınması gerektiğine işaret edildi. Raporun ardından belediyeler tarafından yapı stokları mercek içerisine 2 ilçede toplam 26 bin 282 nüfusa sahip olduğunu ifade etti. Risk belirlenen yapılarda dönüşüm çalışmaları için ikna faaliyetleri başladı.

Yorumlar (0)