Adalet Bakanı Gül'den, Adil Görüşme Odalarına ilişkin genelge

Adalet Bakanlığı, yargısal konularda suç mağduru kadın ve çocukların ikincil örselenmesinin önüne geçilmesi için adliyelerde faaliyet gösteren Adli Görüşme Odaları hakkında genelge yayınladı.

GÜNDEM 01.04.2021, 17:48 02.04.2021, 11:45
Adalet Bakanı Gül'den, Adil Görüşme Odalarına ilişkin genelge

Adalet Bakanı Gül, Adli Görüşme Odalarının kullanılması hakkında adalet komisyonu ve başsavcılıklara genelge gönderdi. 

“Mağdurların işlemlerinde hassasiyet”

Bakan Gül tarafından gönderilen genelgede, mağdurların adli süreçte, failleri ile karşı karşıya getirilmeden, özel ortamlarda beyan ve ifade işlemlerinin tamamlanması konusunda yargı mensuplarından hassasiyet gösterilmesi istendi.

İnsan hakları eylem planı kapsamında faaliyete geçiyor

2 Mart'ta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında, şiddet mağduru kadınlar ve çocukların adli süreçlerde, sonrasında haklarının etkin bir biçimde korunmasına ilişkin bir faaliyet daha uygulamaya geçiriliyor. 

Genelge kapsamında mağdur haklarının korunmasına ilişkin Adalet Bakanı Gül'ün imzasıyla Adli Görüşme Odaları hakkında bir genelge yayımlandı.

“Mağdur ve suç failleri yüz yüze getirilmeyecek”

Tüm Adalet Komisyonlarına ve Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilen genelge ile şiddet ve özellikle cinsel istismar mağduru çocuk ve kadınların, suç failleri ile yüz yüze getirilmeden, özel odalarda beyan ve ifade işlemlerinin gerçekleştirilmesi konusunda yargıdan hassasiyet gösterilmesi istendi.

Başta çocuklar ve tüm hassas gruplar olmak üzere gerçeğin ortaya çıkması için beyan ve ifade işlemlerinin, kişilerin zihinsel, psikolojik ve fiziksel durumlarına uygun bir şekilde uzmanlar eşliğinde Adli Görüşme Odalarında yürütülmesi gerektiği aktarıldı.

Yorumlar (0)