ABD: Türkiye'nin diplomatik girişimlerinden memnunuz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Ukrayna ile Rusya arasındaki krizin çözümü ile ilgili Türkiye'nin gösterdiği diplomatik çabaları memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

GÜNDEM 12.03.2022, 11:20 12.03.2022, 15:17
ABD: Türkiye'nin diplomatik girişimlerinden memnunuz

Günlük basın brifinginde konuşan Price, Ukrayna-Rusya savaşındaki son durum ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı.

Rusya'nın saldırılarını artırmasını esefle karşıladıklarına dikkat çeken Ned Price, sivil kayıpların her geçen gün artmasından Moskova'nın sorumlu olduğunu dile getirdi. Price, kimyasal silah konusunda Rusya'nın, Ukrayna ve ABD’yi suçlayarak kendisine zemin hazırladığını ve söz konusu "bu oyunu daha önce de gördüklerini" ifade etti.

ABD'li Price, doğrudan Rusya ile diplomatik sürece devam etmemelerini Moskova'nın tutumu sebebiyle olduğunu söylerken bu diplomatik süreçleri, Fransa, İsrail ve Türkiye gibi yakın ortaklarının devam ettirdiğine vurgu yaptı.

“Türkiye’nin girişimleri memnuniyet verici”

Bu süreçte bir NATO üyesi olarak ittifakla beraber hareket eden Ankara'nın hem Moskova hem de Kiev ile görüşmelerini devam ettirmesinin ve Türkiye'nin yoğun diplomatik girişimlerinin hangi anlama geldiğine yönelik soruya cevap veren Price, şunları söyledi: 

"Bu girişimleri memnuniyetle karşılıyoruz. Bu süreçte Türk müttefiklerimiz. ABD ile tam istişare ve koordinasyon içinde oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Biden arasında Antalya görüşmelerinin ardından bir görüşme gerçekleşti. Bakan Çavuşoğlu ve Blinken da ayrıca görüştü. Koordinasyon içinde sürdürüleb bu görüşmelerden oldukça memnuniyet duyuyoruz."

Türkiye'nin haricinde İsrail, Fransa ve Almanya'nın da bu süreçte diplomatik girişimlerinin olduğunu söyleyen ABD'li sözcü, bu girişimleri desteklediklerini belirtti.

S-300 sorusuna cevap gelmedi

Ned Price, S-300'lerin Ukrayna'ya temin edilip edilmeyeceğine ilişkin gelen bir soru üzerine, Kiev yönetimine 1 milyar doları aşkın bir savunma yardımı yaptıklarını, fakat hangi silahları temin ettikleri veya edecekleri ile ilgili spesifik ayrıntılara girmeyeceğini ifade etti.

Ayrıca Price, önceden Venezuela ile bir anlaşma yapmadıklarını, bu ülkenin 2 ABD’liyi serbest bırakmasının, petrol satın alma meselesiyle bir ilgisinin olmadığını açıkladı.

Yorumlar (0)