Ukrayna-Rusya savaşında 17. gün! Ruslar, Ukrayna'da havalimanını ele geçirdi

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 17. gününde de devam ederken Rusya, askeri harekâtını yeni kentleri hedef alarak genişletiyor. Son bilgilere göre Rusya Lutsk, Dnipro ve Ivano-Frankivsk şehirlerine saldırı gerçekleştirdi. Ukrayna ordusu ise Başkent Kiev'e doğru ilerleyişini sürdüren Rus ordusunu püskürtmek için direniyor. Öte yandan son 12 günde Mariupol kentinde 1582 sivilin saldırılarda hayatını kaybettiği açıklandı.

GÜNDEM 13.03.2022, 01:00 13.03.2022, 01:20
Ukrayna-Rusya savaşında 17. gün! Ruslar, Ukrayna'da havalimanını ele geçirdi

Rusya, askeri harekâtını Ukrayna'daki yeni kentleri hedef alarak genişletmeyi hedefliyor. Ukrayna ise Başkent Kiev'e doğru hareket eden Rus birliklerini geri püskürtmek için savaşıyor. İşte savaşın 17. gününde dakika dakika yaşananlar…

00.56 - Almanya Ekonomi Bakanı: 2022 sonunda Rus petrolünden tamamen bağımsız hale geleceğiz.  

00.51 - Biden: Ukrayna'ya ek 200 milyon dolar savunma yardımında bulunacağız.

21.56 - Ukrayna: Düşman yedek asker bulmakta zorlanıyor. 

20.48 - Rusya Savunma Bakanlığı: Toplamda 3.593 askeri altyapı tesisi imha edildi. 

20.40 - Moskova Borsası bu hafta da kapalı olacak. 

20.35 - Ukrayna: Rus ordusunun Kiev'deki tahliye konvoyuna ateş açması sonucunda 7 sivil katledildi. 

19.18 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Silaha gereksinim duyuyoruz. Daha fazla savaş uçağına ihtiyacımız var. Yaşananlar yalnızca Ukrayna ve Rusya arasında değil. 

Ruslar, havalimanını ele geçirdi

17.38 - Rusya lideri Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Scholz ile bir görüşme gerçekleştirdi. Kremlin Sarayı'ndan gelen açıklamada, Macron, Scholz ve Putin ile yaptığı görüşmede muhataplarının gündeme taşıdığı sorularla ilgili Ukrayna'daki "gerçek" duruma yönelik bilgi verdiği aktarıldı.

16.34 - Ukrayna, Rusya'nın, Kiev yakınlarındaki Vasılkiv şehrindeki askeri havaalanı bölgesine en az 6 füze fırlattığını açıkladı.

16.12 - Rusya Savunma Bakanlığı, Rus güçler tarafından Ukrayna'da kontrol altına alınan bir havalimanının görüntülerini yayınladı.

16.03 - Ankara'daki Ukraynalılar, Rusya'nın ülkelerine saldırısına tepki gösterdi. Ulus Meydanı'ndaki Atatürk heykeli önünde toplanan Ukraynalılar, saldırıyı kınadı.

15.01 - ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile Türkiye’deki üçlü toplantının dışında G7 ve Avrupa Birliğinin, Rusya'ya uyguladığı yaptırımları görüştü.

15.00 - Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı koordinasyonunda Ukrayna için 43 yardım ve 1 mobil mutfak tırının sevk edildiği açıklandı.

14.42 - İtalya, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekâtı sebebiyle Avrupa Birliği tarafından açıklanan yaptırımlarda, Rus milyarder Melnichenko'nun 530 milyon euroluk lüks yatına el koydu.

14.26 - Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, ABD'nin eylemlerine yönelik Rusya'nın yaptırım listesinin hazırda beklediğini ve yakında açıklanacağını bildirdi.

13.57 - ABD'li teknoloji şirketlerinden Apple, Rusya'daki bütün satışlarını durdururken, Apple Pay ile birlikte diğer hizmetlerini kısıtladığını açıkladı. 

12.30 - Rusya Savunma Bakanlığı, 3 bin 491 askeri altyapı tesisinin Ukrayna'da imha edildiğini duyurdu.  

12.26 - ABD, Ukrayna savaşı sebebiyle açıklanan yaptırımlara katılması ve Rusya'nın "kirli para"sını reddetmesi konusunda İsrail'e uyarılarda bulundu.

12.17 - Rusya Federal Uzay Ajansı Başkanı Rogozin, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) çalışmayı sürdürmesi için yaptırımların kaldırılmasını istediklerini duyurdu. 

11.56 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşuk, başta Pologi ve Mariupol kentleri şehirleri olmak üzere Sumi ve Kiev bölgelerindeki 10'dan fazla yerleşim bölgesinde insani yardım koridoru açtıklarını açıkladı. 

Ukrayna, 2. Dünya Savaşı sığınaklarını tekrar gün yüzüne çıkardı

11.08 - Ukrayna, Rusya’nın başkent Kiev yakınlarında bulunan Vasılkiv şehrindeki askeri havaalanı bölgesine en az 6 füze fırlattığını açıkladı.

10.49 - ABD'nin, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaş açmasından sonra Avrupa'ya asker konuşlandırmayı sürdürdüğü kaydedildi. 87. Tümen İdame Destek Taburu'ndan 130’a yakın asker, konuşlanacakları alana gitmek için Georgia eyaletinin Savannah şehrindeki Hunter Havaalanı'nda görüntülendi.

10.42 - Rusya'nın saldırısının ardından yeni sığınaklar kuran Ukraynalılar, 2. Dünya Savaşı'nda son olarak kullanılan bir sığınağı tekrar gün yüzüne çıkardı.
ABD’den, çok sayıda Rus elitine yaptırım

04.39 - Ukrayna lideri Zelenskiy, Rus güçleri tarafından Melitopol Belediye Başkanının kaçırılmasının "demokrasiye karşı suç" olduğunu ifade etti.

04.38 - Rus ordusunun şiddetli saldırıları altındaki Ukrayna'nın Harkiv şehrinde bir okul binası, bombardıman neticesinde yıkıma uğradı.

Odessa'daki tarihi heykel kum torbalarıyla korunuyor

04.31 - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları sürerken, Donetsk’te Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolü altındaki yerleşim yerlerinde bulunan Rus birlikleri devriye gezdi. Bölgede bulunan çoğu yerleşim yerinin hasar görmesi ve yıkıma uğraması sebebiyle, sivillerin yardım ve tahliye bekleyişleri devam ediyor.

04.13 - Donetsk bölgesindeki Volnovakha'da sivil vatandaşlar, iki haftayı aşkın bir süredir bodrumlara sığınıyor. Yaşamını yitiren sivillerden bazıları ise evlerinin hemen yanına akrabaları tarafından gömüldü. Yaşamını yitirenlerin yakınlarının büyük üzüntü yaşadığı görüldü.

02.12 - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın ve bağlı yaptırımların, tedarik zinciri aksamaları ve enflasyonist baskılar gibi mevcut riskleri şiddetlendirdiğini aktardı. 

01.19 - ABD, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sebebiyle Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'un 3 yakın aile mensubu, Rus iş insanı Vekselberg, 12 Duma üyesi ve VTB Bank'ın yönetim kurulunun da aralarında yer aldığı çok sayıda Rus elitine yaptırım uyguladı. 

ABD: “Ukrayna-Rusya krizinin çözümü için Türkiye’nin çabası memnuniyet verici”

00.58 - Rusya’nın Ukrayna'ya saldırıları devam ederken Ukrayna’dan ayrılan ve Polonya'ya gelen siviller, Krakow şehrinde bir tren istasyonunda görüntülendi.

00.44 - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Ukrayna ile Rusya arasındaki krizin çözümü ile ilgili Türkiye'nin gösterdiği diplomatik çabaları memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

00.42 - Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından Moskova’da faaliyetlerini sürdüren ve sert eleştirilerin hedefi olan Almanya'nın en önemli bankalarından biri olan Deutsche Bank, “kademe olarak” Rusya'daki faaliyetlerini sonlandıracağını açıkladı. Bankadan gelen açıklamada, "Uluslararası bazı bankalar gibi düzenleyici ve yasal yükümlülüklerimize uyumlu bir şekilde, Rusya dışından çok uluslu kullanıcılarımıza operasyonlarını azaltmada destek olurken, faaliyetlerimize Rusya'da son verme aşamasındayız." sözlerine yer verildi.

Malitopol Belediye Başkanı kaçırıldı

23.49 - Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Geraşenko, Rus güçler tarafından Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov'un kaçırıldığını duyurdu.

23.30 - Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle Ukrayna'dan dün 154 Türk vatandaşının daha tahliye için yola çıktığını açıkladı. Twitter hesabından paylaşım yapan Çavuşoğlu, Ukrayna'nın Çernigiv, Lviv ve Odessa şehirlerinden 154 Türk vatandaşının yola çıktığını bildirdi.

23.26 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Mariupol kentine Rus ordusu tarafından yapılan saldırılar sonucunda 12 günde 1582 sivilin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

23.16 - ABD Başkanı Biden, Ukrayna'ya savunma yardımlarını vereceklerini fakat bu ülkeye ABD’li mürettebatla tank ve uçak göndermenin 3. Dünya Savaşı anlamına geleceğini bildirdi.

23.15 - ABD’li video paylaşım sitesi YouTube, Rus devletince finanse edilen medya kanallarına erişimin engeli getirileceğini açıkladı.

Yorumlar (0)