AB, Rusya’ya yaptırım uygulamakta kararlı: Ukrayna’dan derhal geri çekil!

Avrupa Birliği (AB) üyesi olan ülkelerin liderleri, sene sonuna kadar Rusya'dan ithal edilen petrolün %90'ına yasak getirecek olan 6'ncı yaptırım paketi için anlaşma sağladı.

GÜNDEM 31.05.2022, 12:17 31.05.2022, 17:59
AB, Rusya’ya yaptırım uygulamakta kararlı: Ukrayna’dan derhal geri çekil!

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi'ndeki ilk gün ki oturumlarının sonrasında basın toplantısı gerçekleştirdi. "Ülke liderlerin 6'ncı yaptırım paketi konusunda prensipte anlaşma sağlamalarına çok sevindim" diyerek düşüncelerini ifade eden Von der Leyen, sene sonuna kadar Rusya'dan ithal edilen petrolün %90’ına yasak getirileceğini belirtti.

Rusya’dan sağlanan %10 petrol, ileride yeniden değerlendirilecek!

Von der Leyen, Rus devletinden boru hattı ile sağlanan %10 oranındaki petrol konusunda ise ileride yeniden bir değerlendirme yapacaklarını ifade etti.

AB'nin Rusya'dan ithal ettiği petrolün 3'te 2'sinin deniz yolu ile 3'te 1'inin ise boru hattıyla sağlandığını hatırlatan Von der Leyen, Druzhba boru hattının kuzey bölümünün Almanya ve Polonya’ya güney bölümünün de Slovakya ve Macaristan’a Rus petrolünü ulaştırdığını anlattı.

Almanya ve Polonya Rusya’dan petrol ithal etmeyecek

Von der Leyen, Almanya ve Polonya’nın söz konusu olan boru hattından artık petrol ithalatı yapmayacaklarına ilişkin beyanları olduğuna dikkat çekerek, böylece uygulanacak olan yaptırımların Rus petrolünün yüzde 90'lık kısmını kapsayacağını belirtti.

Avrupa’ya şimdilik %10 oranında Rus petrolü ithalatı yapılacak

Druzhba boru hattının güney bölümünün Avrupa'ya yüzde 10 oranında petrol sevkiyatı sağladığını belirten Von der Leyen, "Bu konunum şimdilik alınan yaptırım kararından muaf tutulması için mutabık kaldık." İfadelerini kullandı.

Rus bankası uluslararası ödeme sisteminden çıkarılacak!

6'ncı yaptırım paketinde yer alan diğer unsurların da çok önemi olduğunu ifade eden Von der Leyen, Rusya'nın en büyük bankalarından biri olan Sberbank'ın uluslararası ödeme sistemi olan SWIFT'ten çıkarılacağını söyledi.

Rus medya kanallarının AB’deki yayınları durduruldu

AB şirketlerinin Rus gemilerine reasürans ile sigorta yapmasına ve Rus şirketlerine yönelik ticari hizmet gerçekleştirilmesine de yasak getirdiklerini ifade eden Von der Leyen, AB’de yayın yapan 3 Rus medya kanalının yayınlarını da durdurduklarını söyledi.

Von der Leyen: Ukrayna’nın acilen yardıma ihtiyacı var

Ukrayna'nın çok acil mali desteğe ihtiyacı olduğuna işaret eden Von der Leyen, 9 milyar avro değerinde olağanüstü makro ekonomik olan yardım paketi hazırlamak için şu an bir mekanizma üzerinde çalışma yürüttüklerini ifade etti.

AB’nin Ukrayna’ya verdiği destek aslında siyasi bir mesaj mı?

AB Konseyi Başkanı Michel ise Ukrayna'nın finansal bir desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek, "AB Konseyi, Ukrayna için 9 milyar avro değerinde bir makro finansal desteği onaylamıştır." diye konuştu.

AB'nin Ukrayna'ya yönelik destek vermesinin önemine dikkat çeken Michel, bu durumun güçlü bir siyasi mesaj olduğunu belirtti.

Sonuç bildirgesi: AB, Rusya ile Belarus’a baskı yapakta kararlı!

AB Liderler Zirvesi’nin sonrasında yayımlanan sonuç bildirgesine göre, AB'nin Rusya ile Belarus'a baskı yapmakta kararlı olduğu kaydedildi.

"AB Konseyi, tüm ülkeleri AB yaptırımlarına destek olamaya çağırıyor" ifadesine yer verilen bildirgede, yaptırımları aşmaya ya da Rusya'ya başka yollar ile yardım etmeye ilişiklin her türlü girişimin sonlandırılmasını istendi.

Rusya’ya olan bağımlılık aşamalı şekilde sonlandırılacak!

Rusya'ya karşı hazırlanan 6'ncı yaptırım paketinin hem ham petrol hem de diğer petrol ürünlerini kapsayacağı kaydedildi.

Boru hattıyla iletilen ham petrol için de geçici bir "istisna" uygulayacaklarına dikkat çeken bildirgede, Rus fosil yakıtlarına duydukları bağımlılığı aşamalı şekilde sona erdirmek ile ilgili çalışmaların da hızlandırılacağı belirtildi.

Bildirgede ayrıca petrol konusunda yaşanabilecek ani arz kesintileri halinde, arz güvenliğini sağlamak adına acil tedbirler alınacağına da dikkat çekildi. AB Konseyi'nin boru hattı ile sağlanan ham petrol için uygulamaya koyulan geçici istisna konusuna da mümkün olan en kısa zamanda geri döneceği ifade edildi.

AB, Rusya’ya Ukrayna’dan derhal geri çekilmesi çağrısı yaptı

Bildirgede, Rusya-Ukrayna savaşı bir kez daha kınandı ve Rusya'dan sivillere ile altyapıya yönelik düzenlediği saldırıları ivedilikle durdurması istendi.

Bildirgede, Rusya'ya Ukrayna’dan derhal ve koşulsuz şekilde geri çekilmesi çağrısı yapıldı. "AB, Ukrayna'ya insani yardım, para ve yeniden yapılanma ihtiyaçlarını karşılanması için destek vermeye devam edecektir" ifadelerine yer verilen bildirgede, AB ülkelerinin Rusya-Ukrayna savaştan kaçan milyonlarca kişiye koruma sağladığı hatırlatıldı.

AB, Ukrayna’ya finansal yardım etmeye hazır!

Bildirgede, AB Komisyonu'ndan mültecilere destek sağlamak amacıyla yeni girişimler de hazırlaması istendi. AB'nin acil nakit parya ihtiyacı olan Ukrayna’ya destek vermeye devam edeceğine dikkat çeken bildirgede, "AB, Ukrayna devletine 2022 yılında 9 milyar avro kadar yeni istisnai makro-finansal yardım etmeye hazır" denildi.

Macaristan karşı çıkıyordu

AB Komisyonunun bir ay önce hazırlamaya başladığı 6'ncı yaptırım paketi Rusya'dan ham petrol ithalatının 6 ayda, rafine ürün ithalatının da sene sonuna kadar aşamalı şekilde kaldırılmasını yer alıyordu.

Macaristan başta olmak kaydıyla bazı üye ülkeler Rus petrolü ithalatı yasağına karşı duruyordu. Macaristan, Çekya ve Slovakya Rusya'dan petrol ithalatı konusunda ek süre tanındı.

Bu duruma rağmen Macaristan, enerji arz güvenliğinin tamamen sağlanmasına kadar ithalatın durdurulmasına karşı çıkıyordu.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, bugün düzenlenen AB Liderler Zirvesinin girişinde, AB Komisyonunun kendilerine hiç danışmadan teklif hazırladığını ayrıca bu şekilde "sorumsuzca davrandıklarını" söylemişti.

Zirve sonrasında sosyal medya hesabından bir video paylaşımı yapan Orban, anlaşma kapsamında Rusya'dan sağlanan boru hattı petrolünün yasaklardan muaf tutulması halinde Macaristan'daki enerji arz güvenliğini sağlayabileceğini ve fiyatları da düşük tutacağını dile getirdi. Söz konusu paket ile Macaristan, petrol yaptırım kararlarından muafiyet sağlamış oldu.

AB, petrol ihtiyaçlarının yaklaşık olarak yüzde 25'ini, doğal gaz ihtiyacının da yüzde 40'ını Rusya devletinden sağlıyordu.

Yorumlar (0)