17 Ağustos 1999'da zaman durdu! Ölenler böyle anıldı...

17 Ağustos 1999 depreminde yaşamını yitiren vatandaşlar, düzenlenen bir tören ile anıldı. 

GÜNDEM 17.08.2020, 09:11
17 Ağustos 1999'da zaman durdu! Ölenler böyle anıldı...

17 Ağustos 1999 depreminin 21'inci yıl dönümü için Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde bir tören gerçekleştirildi.

Vali Seddar Yavuz, burada yaptığı konuşmada, 17 Ağustos 1999'da "deprem" kavramının ne olduğunun öğrenildiğini ifade etti.

Önceden krizin yönetildiğini, yani deprem gerçekleştiği sırada enkazın nasıl ortadan kaldırılacağı ve yaralıların nasıl tedavi edileceği konusuna yoğunlaşıldığını aktaran Vali Yavuz, 17 Ağustos 1999 depreminden sonra risk yönetiminin öğrenildiğini söyledi. 

Yavuz, depreme nasıl hazırlanılması gerektiğinin öğrenildiğine dikkat çekerek, 7 ve üstü büyüklükteki depremlere dayanıklı binaların inşa edilmesi gibi konulara odaklanıldığını ve yasal düzenlemelere gidildiğini ifade etti.

Türkiye'deki teşkilatlanma şeklinin değiştirildiğini ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) kurulduğunu belirten Yavuz, söz konusu teşkilatın hem ülkemizde hem de yurt dışında önemli tecrübeler edindiğini söyledi. 

Yavuz, 17 Ağustos 1999 depremi sırasında malzemeleri ulaştırmakta sıkıntı çekildiğini çünkü bunun için bir hazırlığın yapılmadığını kaydetti. 

Kocaeli'yi "bilim ve teknoloji şehri" olarak nitelendiren Yavuz, burada gerçekleşebilecek herhangi bir depremin, ülkemizi sanayi ve teknoloji alanlarında kötü etkileyebileceğini belirtti. 

Yavuz, tüm hazırlıkların yapılması gerektiğinin altını çizerek, şehirde bazı binalara ilişkin problemlerin mevcut olduğunu ifade etti.

Bazı binaların güçlendirildiğini ancak buna ilişkin bir mühendislik belgesinin sunulamadığını aktaran Yavuz,  Büyükşehir Belediye Başkanı ile bu konuya yoğunlaştıklarını söyledi.

Yavuz, Kocaeli'de riskli bina bırakılmayacağını vurgulayarak, hiçbir insanın ölüme terk edilmeyeceğini ekledi. 

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, 17 Ağustos 1999 depremi nedeniyle 17 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve 24 bin kişinin yaralandığını hatırlattı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın, şehirde yaklaşık 300 bin tane binanın mevcut olduğunu ancak 17 Ağustos 1999 depremi sırasında 37 bin binanın yıkıma uğradığını ifade etti.

Büyükakın, bilimsel anlamda önemli çalışmaların gerçekleştirileceğine dikkat çekerek, şu ana kadar belediye tarafından 41 istasyon kurulduğunu ve bu istasyonların sismik hareketleri araştırdığını söyledi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile beraber deprem etüt çalışmalarının gerçekleştirildiğini kaydeden Büyükakın, bu doğrultuda kentsel dönüşüm master planlarının oluşturulduğunu belirtti.

Büyükakın, TOKİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bu konuda çeşitli projelerinin bulunduğunu ekledi. 

Yorumlar (0)