Metal işçisine ara zamda anlaşma tamam

Metal Sanayicileri İşveren Sendikası ile diğer sendikaların "metal işçisine ara zam" konusunda yürüttüğü müzakerelerden yüzde 34 zam kararı çıktı. İşte ayrıntılar...

EMEK-SENDİKA 17.01.2023, 16:02 18.01.2023, 09:34 Hakan Öksüz
Metal işçisine ara zamda anlaşma tamam

Metal işçisine ara zam konusu bir süredir gündemdeydi. Özçelik-İş, Türk Metal, Birleşik Metal-İş sendikaları ve Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) arasında yapılan görüşmelerde anlaşma sağlandı. Metal iş kolunda çalışanların ücretlerine yapılan ara zam oranının yüzde 34 olduğu kaydedildi.

Ücret artışının gerekçesi açıklandı

Yapılan ortak yazılı açıklamada enflasyonun yükselmesinin yol açtığı hayat pahalılığına değindi. Alım gücünün düşmesiyle birlikte işçilerin zor durumda kaldığı ve geçim sıkıntısı ile boğuştuğu aktarıldı. Asgari ücretteki artış nedeniyle ücret dengesinde bozulmanın yaşandığı, bu durumun 12 Ocak 2022 tarihinde MESS ile imzalanan Grup Toplu İş Sözleşmesi gereğince maaşlara zam yapılması zorunluluğunu ortaya çıkardığı belirtildi.

Düzenlemeden yaklaşık 180 bin sendikalı yararlanacak

Müzakerelerin bir süredir devam ettiği hatırlatılan yazılı açıklamada, "Son müzakere MESS Genel Merkezinde gerçekleştirildi. 31 Aralık 2022 güne dair saat ücretlerinin 48,04 liraya çekilmesi kararlaştırıldı. Mart ayından önce yüzde 15'lik ücret artışı maaşlara yansıyacak. Her kıdem yılı için saat ücretlerine eklenecek tutar, 70 kuruş olacak. Böylece zam oranı toplamda yüzde 34 olacak. Söz konusu anlaşmadan, metal iş kolunda çalışan yaklaşık 180 bin sendikalı işçi yararlanacak." ifadelerine yer verildi. 

Yorumlar (0)